uzay araştırmaları sonucu üretilen ürünler nelerdir? Zaman zaman hepimizin aklına gelen ve çeşitli mekanlarda “Uzay araştırmalarına neden bu kadar çok para harcanıyor? Gezegenleri ve yıldızları incelemek uğruna o kadar paraya daha faydalı işler yapılabilir” tarzı yazılara, tartışmalara ve hatta makalelere denk geldiğimiz olmuştur. Oldukça zahmetli ve ciddi sermaye isteyen bu çalışmalar sonrasında ortaya çıkan ve günümüzde bazı durumlarda hayati derecede önem arz eden 8 günümüz teknolojisine yakından bakalım:
1) MRI
İç organları görmemizi sağlayan ve tıpta sıklıkla kullanılan MRI teknolojisi, uzay araştırmaları sırasında ortaya çıkan bir teknolojidir. Bu teknoloji Nasa tarafından doğrudan bulunmasa da Nasa’yla ortak is yapan özel bir girişim tarafından ortaya çıkartılmıştı. Ayrıca yeni doğmuş bebeklerin vücut ısısını almak için kullanılan kulak termometreleri uzay araştırmaları sırasında ortaya çıkmıştı ve ilk olarak Nasa tarafından kullanılmıştı.
2) GPS
GPS teknolojisi uzay araştırmaları sonucu gelişen bir başka “yan sanayi ürünü” olmuştur. Günümüzde GPS teknolojisi sayesinde sadece insanlar gidecekleri yere daha kolay ulaşmakla kalmıyor, aynı zamanda polis, itfaiye ve ambulans gibi acil durumlarda müdahale etmesi beklenen kurumların müdahale süresi de azaltıyor. Bu sayede kurtulan insan hayatını hesap etmeye kalkarsak epeyce yüksek bir rakam olacağı aşikardır.
3) Toz Besinler
Uzay araştırmaları sonucunda bulunan icatlar arasında toz besinler de vardır. Nasa uzaya astronot yollarken uzay aracında yiyeceklerin mümkün olduğunca az yer kaplaması çok önemliydi. Bu yüzden yiyecekler formül haline getirilip toz halinde saklanıyordu.
Bu durum da günümüzde kullanılan toz seklindeki bebek mamalarına öncülük eden bir teknolojiydi. Çünkü toz seklindeki bebek mamalarının önemli bir kısmı Nasa tarafından dizayn edilen formülü bizzat kullanmaktadır.
Bu tozlu yiyeceklerin en büyük özelliği yağ, protein ve karbonhidrat konusunda oldukça dengeli bir beslenme sekli sunması ve oda sıcaklığında dahi uzunca bir süre boyunca bozulmadan muhafaza edilebilmesiydi.
4) Kalp Pompası
Uzay araştırmaları sonucu üretilen ürünler listemizin bir diğer maddesi ise kalp pompasıdır. 1990’larda ortaya çıkan ve kalp nakli bekleyen insanlara takılan kalp pompaları da Nasa’nin araştırmaları sonucu ortaya çıkan bir başka teknoloji. Eskiden kalp nakli bekleyen hastalar çok kısa sure içinde aradıkları kalbi bulmak zorundaydı ama simdi bu kalp pompaları sayesinde kalp nakli için beklerken normal hayatlarına da epeyce bir süre devam edebiliyorlar. Nasa’nın açıklamasına göre 2010 itibariyle bu şekilde kurtarılan hayat sayısı 450’yi geçmiş durumda.
5) Üst Kanat Teknolojisi
Bugün yolcu uçaklarında çokça kullanılan üst kanat teknolojisi de Nasa tarafından dizayn edilen teknolojiler arasında yer almaktadır. Bu teknoloji sayesinde uçaklar hem daha az yakıtla daha çok mesafeye gidebilmekte hem de çevreye verilen zararın ekonomik etkileri önemli ölçüde azaltılmış durumda.
Benzer şekilde arabalarda, otobüslerde ve trenlerde kullanılmaya başlanan ergonomik koltuk dizaynları ilk olarak Nasa tarafından uzay mekiklerinde kullanılmıştı. Oturan bir insanın vücuduyla yerçekimi arasındaki ilişkiden yola çıkarak kemiklere en az yük yükleyen oturma şeklini bulan Nasa bir insanın en çok rahat edeceği koltukları da buna göre dizayn etti ve bunu kısa sürede taşıt üreten firmalar izledi.
6) Dinamik Platform
Uzay araştırmaları sonucu üretilen ürünler arasında dinamik platform da vardır. Nasa uzaya gönderdiği roketler için dizayn ettiği platformda roketler yükselirken oluşan titremeden dolayı sarsılmayı dengeleyen yeni bir teknoloji geliştirmişti. Yıllar sonra aynı teknoloji Japonya’da yüksek binaların yapımında da kullanılmaya başlandı ve depremlerde yıkılan bina oranını azaltmayı başardı.
7) 3D Yazıcı
3D yazıcı uzay araştırmaları sonucu üretilen bir teknolojidir. Günümüzde kullanılan bulut ve internet teknolojilerinin gelişiminde gerek Nasa gerekse diğer ülkelerin uzay araştırmacıları çok önemli roller oynadılar. Bu çalışmalar sırasında ortaya çıkan data transferler ve uydular ile dünya arasındaki haberleşme teknolojileri evrimleşerek internet ve bulut teknolojisine dönüştü.
Aynı zamanda Nasa dünyadan uluslararası uzay istasyonuna e-mail aracılığıyla veri gönderip bunu 3D olarak print edebilcek teknolojiyi geliştirdi. 2013 yılında dünya genelinde birçok alanda yaygın olarak kullanılmaya başlayan 3D yazıcıların da kökeni uzay çalışmalarına dayanmaktadır.
8) Uydu Teknolojisi
Nasa’nın uydu teknolojisi sayesinde başta Afrika olmak üzere yıllardır kuraklık çeken birçok bölgede yeraltı suları tespit edildi ve birçok insanın susuz kalmasının önüne geçilmiş olunuldu. Örneğin Kenyada yeryüzünün epey altında kalan bir su kütlesi bu teknoloji yardımıyla tespit edildi ve ülkedeki susuzluk büyük ölçüde çözülmüş oldu.
Yorumlar (0) Yorum Yap