ABD Ağ Tarafsızlığını Kaldırdı: Bu Ne Anlama Geliyor?

WonWoman

WonWoman

Kırmızı her zaman kazanır | @SouthCarolina

ABD’de internet erişimi alanında çok tartışmalı bir karara imza atıldı. Federal İletişim Komisyonu, internet hizmeti sunan şirketlere yönelik “ağ tarafsızlığı” zorunluluğunu kaldırdı. Bu karar sonucu internet artık hiçbir zaman eskisi gibi olmayabilir.

ABD Federal İletişim Komisyonu dünyadaki en demokratik ortam olarak bilinen internetin dinamikleri değiştirecek bir karar aldı.

Bu karar sınıf ve statü farklarının olmadığı, herkesin eşit olduğu internetin bu özgür ortamını değiştirecek bir karar olabilir.

Federal İletişim Komisyonu tüm internet sitelerine kimsenin müdahalesi olmadan erişimi garantileyen “ağ tarafsızlığı” kaldırdı.

Şu an sol taraftaki gibi tüm kullanıcılar servis sağlayıcıları kim olursa olsun eşit bir biçimde online bilgi akışı sağlayabiliyorken, bu karardan sonra büyük işletmeler hızlı internet şeritlerine geçiş yapabilecek. Bireysel kullanıcılar ise yavaş şeritlerden gitmek zorunda kalabilir.

Ağ tarafsızlığı tam olarak nedir?

Ağ tarafsızlığı, internet sağlayıcılarının hiçbir internet kullanıcısına öncelik tanımadığı ve erişim trafiğinin herkes için eşit hız miktarlarında aktığı eşit bir platform. Şu anki sistemde kullanıcılara öncelik tanınmadığı gibi kullanıcı mahremiyeti de ön planda olan bir diğer konu.

Karara tepki gösterenler bu kararın arkasında büyük teknoloji şirketlerinin olduğunu söylüyor.

Bu avantajlı erişim hakkı parayla satın alınabilen bir şey değil. Dolayısıyla bu teknoloji devleri bu karar ile birlikte büyük avantajlar sağlayabilir.

Kullanıcı olarak bizlerin bu teknoloji devlerinin erişim hızına ulaşabilmemiz için servis sağlayıcılarına daha fazla para ödememiz gerekebilir.

Örneğin YouTube’ta fazla vakit geçiriyorsanız internet sağlayıcıları YouTube için daha hızlı hizmet sunacakları için size ek paketler satmaya başlayacak.

Dünyadaki herkesi ilgilendiren bu konuya tepkiler büyüyor. Kararla ilgili geri adım atılıp atılmayacağı ise merak konusu.

Kategoriler: Gündem, Politika, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/