Anadolu Üniversitesi tarafından sosyal iletişim ağı WhatsApp’ı kullanan üniversite öğrencileri arasında yapılan araştırmada, her 5 öğrenciden birinin günde en az 5 saat uygulamayı kullandığı belirtildi.
Anadolu Üniversitesi Sosyal Medya ve Dijital Güvenlik Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Bilim Kurulunca öğrencilerin sosyal iletişim ağı WhatsApp’ın kullanım özellik ve alışkanlıklarını belirlemek amacıyla gerçekleştirdiği araştırmaya Türkiye’den 100’ün üzerinde üniversiteden 28 bin 520 öğrenci katıldı.
ÖĞRENCİLERİN YARISI EN AZ BİR WHATSAPP GRUBUNA ÜYE
Araştırmaya katılanların yüzde 38’i bir-iki saat kadar WhatsApp kullanırken, yaklaşık yüzde 20’sinin beş saat ve üzerinde uygulamayı kullandığı tespit edildi. Öğrencilerin yüzde 31’i en az üç ile altı; yüzde 42’si ise en az bir WhatsApp grubuna üye olduğunu beyan etti. Öğrencilerin büyük bir oranı bilgi vermek ve bilgi edinmek bir kısmı da sohbet etmek için amacıyla WhatsApp’ı kullandığını ifade ediyor.
WHATSAPP’TA ZORBALIK VE İSTİMARA UĞRAMA ORANI: YÜZDE 10
Araştırmaya katılan öğrencilerin yüzde 10’unun WhatsApp üzerinden zorbalığa maruz kaldığı tespit edildi. Yüzde 10’a yakın bir kesim de istismara uğradığını bildirdi. ‘WhatsApp gruplarından bir kişi ya da grubun hedefinde kaldım’ diyenler de yüzde 12-13 seviyesinde. ‘Başka birini hedef aldım’ diyenler de yüzde 10 seviyelerinde. ‘Whatsappiens’ dediğimiz yeni bir davranış türü, hem kişileri hedef aldığını hem de kendisinin hedef olduğunu söylüyor. Yüzde 10’luk kesim, WhatsApp üzerinden halkı galeyana getirecek toplu mesaj aldığını bildirdi.
Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, araştırma sonucu olarak “Bağımlılık seviyesine gelmeden, özellikle bilgi vermek ve edinmek kısmını vurgulayarak Whatsapp’ı kullanmanın uygun olacağını düşünüyoruz.” açıklamasını yaptı.
Yorumlar (0) Yorum Yap