Her Gün 30 Dakika Yürümenin İnsan Vücudunda Yarattığı 9 Bilimsel Etki

Arzu Dokuzoğlu

Arzu Dokuzoğlu

İTÜ-Kimya Müh.

“Yürüyüş, bir insanın en iyi ilacıdır.” —Hipokrat

Hipokrat’ın bu sözünü daha önce duymuş muydunuz? İyi bir uyku ve sağlıklı bir diyet ile birlikte yürümenin doktorlardan tamamen uzak kalmanıza yardımcı olabileceğini biliyor muydunuz? Her gün 15-30 dakika yürüyüş yapmak, yalnızca bir kişinin genel görünümünü düzeltmesini sağlamıyor, aynı zamanda sağlık sorunlarını da en aza indirgiyor. İyi bir yürüyüşün tüm vücuda ve zihne önemli ölçüde fayda sağlar. Ayrıca ücretsiz, kolay ve çok az çaba gerektirir. Gelin, yürüyüşü hayatımıza neden entegre etmeliyiz, onları inceleyelim:


1) Kalp rahatsızlıklarından korur.

Amerikan Kalp Birliği’ne göre, kalp ile ilgili hastalıkların ve felcin önlenmesinde yürümek, koşmak kadar etkilidir. Bu aktivite, yüksek tansiyon ve kolesterol seviyelerini düşürür. Aynı zamanda kan dolaşımını arttırarak kalp problemlerini önlemeye yardımcı olur.


2) Pankreasa oldukça faydalıdır.

Diyabeti önlemek için yapılan egzersizlerin içinde en faydalısı koşudan ziyade yürüyüştür. Yapılan araştırmalara göre 6 aylık bir deneme süresi boyunca yürüyüş yapan grubun koşu yapan gruba göre glikoz toleransının (yani kan şekerinin hücreler tarafından ne kadar iyi emildiği) 6 kat daha fazla iyileşme gösterdiği görülmüştür.


3) Kas formunu düzenler.

Kasları forma sokmak ve kilo vermek yürüyüşle sağlanabilir. Günde 10.000 adım yürümek, tempo ekleyip yokuş yukarı yürürseniz, spor salonunda gerçek bir egzersiz yapmakla eş değer olabilir. Ek olarak, vücudunuza etkisi düşüktür yani ertesi gün kaslarınız acımaz ve gününüzü olumsuz etkilemez.


4) Sırt ağrısını rahatlatır.

Yürümek, zorlu egzersizler sırasında sırt ağrısı çekenler için kurtarıcı olabilir. Düşük etkili bir aktivite olduğu için koşu gibi daha fazla acı ya da rahatsızlığa neden olmaz. Yürüyüş, omurga yapıları içerisindeki kan dolaşımını düzenler ve sağlıklı bir omurga için hayati olan duruşunuzu destekler ve esnekliğinizi arttırır.


5) Beyinde pozitif değişimler sağlar.

Araştırmalara göre, yürüme gibi düşük etkili aerobik egzersizler, demansı önler, Alzheimer riskini azaltır ve genel zihinsel sağlığı iyileştirir. Aynı zamanda, zihinsel stresi azaltır ve endorfin seviyesini yükseltir.


6) Akciğer hacmini arttırır.

Yürüyüş, kan dolaşımındaki oksijen akışını arttıran, akciğerlerinizi eğitmeye yardımcı olan ve toksinleri yok eden aerobik bir egzersizdir. Yürüyüş sayesinde daha iyi ve daha derin nefes alırsınız, böylece akciğer hastalıklarına bağlı bazı semptomlar da hafifler.


7) Göz tansiyonuyla savaşmanıza yardımcı olur.

Gözler bacaklarla alakalı gibi görünmese de yürümek göz sağlığına da yarar sağlar. Göz basıncını hafifleterek, göz tansiyonuyla savaşmanızda size yardımcı olur.


8) Sindirimi düzenler.

Her gün 30 dakikalık yürüyüş, gelecekte kolon kanseri riskini azaltmakla kalmayıp, bağırsak hareketlerinizi düzenlemeye yardımcı olur. Böylece sindirim ve kabızlığınızı da iyileştirebilir.


9) Kemik ve eklemleri güçlendirir.

Yürüyüş, daha fazla eklem hareketliliği sağlar. Kemik kütlesi kaybını önler ve kırık riskini azaltır. Artrit Vakfı, eklemlerinizdeki ağrıyı, sertliği ve iltihabı azaltmak için düzenli olarak günde en az 30 dakika yürümenizi öneriyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Yorumlar (0) Yorum Yap

/