Bakteri denilince aklımıza hep kötü şeyler geliyor. Hastalıklar, semptomlar, ilaçlar… Peki, o bakterilerin sizin için tedavi edici bir özelliği olabileceğini hiç düşündünüz mü? BBC News’ten James Gallagher bunun üzerine bir yazı kaleme almış. Gelin kendisinden dinleyelim:
Bizi insan yapan şeyler, aklımız, düşüncelerimiz ve duygularımızdır. Yine de bağırsak bakterilerinin beynimizi değiştiren, görünmez bir el olduğunu iddia eden tartışmalı yeni bir kavram ortaya çıkıyor. Bilim, hepimizin mikrobiyomunda yaşayan trilyonlarca bakterinin fiziksel sağlığımızı nasıl etkilediğini tek tek ortaya çıkarıyor.
Depresyon, otizm ve nörodejeneratif hastalıklarda bile bu küçük canlıların payı var. Yüzyıllardır bağırsaklarımızı nasıl etkilediğimizi biliyoruz. Bir iş görüşmesi ya da önemli bir sınavınızdan önce neler yaşadığınızı düşünün. Bazen bağırsaklarınızın bozulması ile yüzleşebiliyorsunuz. Ancak şimdi iki yönlü bir gerçeklik var.
Araştırmacı, grupların zihinsel sağlığı iyileştirmek için “ruh hali bakterileri” veya “psikobiyotikler” kullanan bir devrimin zirvesinde olduklarına inanıyor. Araştırmacı, grupların, zihinsel sağlığı iyileştirmek için “ruh hali bakterileri” veya “psikobiyotikler” kullanan bir devrimin zirvesinde olduklarına inanıyor.
Araştırmacılar, bakterilerle hiç temas etmeyen “bakteri içermeyen” farelerin, normal farelere göre, sıkıntılı olduğunda, stres hormonu miktarının iki katını dışarı pompaladığını gösterdi. Hayvanlar bakterileri dışında özdeştiler. Aradaki farkın mikroorganizmaların bir sonucu olması güçlü bir ipucuydu. Kanada’daki McMaster Üniversitesi’nden bir nöropsikiyatrist olan Dr. Jane Foster, “Hepimiz, bakterileri düşünen ilk sinirbilimci dalgası için ilk makaleye geri dönüyoruz.” diyor. “Bu gerçekten depresyon için çok güçlüydü.” Akıl sağlığında bakteriyel tıbbın ilk ipucuydu.
Bakteriler beyni nasıl değiştirebilir?
Beyin, bilinen evrendeki en karmaşık nesnedir, o zaman bağırsaktaki bakterilere nasıl tepki verebilir?
– Bir rota vagus siniri, beyni ve bağırsağı birbirine bağlayan bir bilgi otoyoludur.
– Bakteriler diyetteki lifi, vücutta etkili olabilecek kısa zincirli yağ asitleri olarak adlandırılan kimyasallara ayırır.
– Mikrobiyom, beyin bozukluklarında da yer alan bağışıklık sistemini etkiler.
– Bağırsak böceklerinin, DNA’nın sinir hücrelerinde nasıl çalıştığını değiştirmek için microRNA’lar adı verilen küçük genetik kod şeritleri kullanabileceğine dair yeni kanıtlar bile var.
Bakterisiz fareleri, davranış değişiklikleri ve hatta beynin yapısı ile ilişkilendiren zengin bir araştırma damarı var. Ama tamamen steril yetiştirilmeleri, gerçek dünyaya benzemez. Çünkü çevremizdeki bakterilerle sürekli temas ediyoruz, ama hiçbirimiz bakteri içermiyoruz.
Cork Üniversitesi Hastanesi’nden Prof. Ted Dinan ise depresif hastalarındaki mikrobiyomun başına gelenleri ortaya çıkarmaya çalışıyor. Sağlıklı bir mikrobiyom, vücudumuzun her yerinde yaşayan çok çeşitli farklı türleri içeren bir mikrobiyomdur. Dinan şöyle diyor: “Klinik olarak depresyonda olan birini sağlıklı olan biriyle karşılaştırırsanız, mikrobiyotanın çeşitliliğinde bir daralma olur.”
Ayrıca şunu da ekliyor: “Bunun tek depresyon nedeni olduğunu öne sürmüyorum, ancak birçok kişi için depresyonun oluşumunda rol oynadığına inanıyorum.” Dinan, aynı zamanda, lif bakımından düşük bir diyet gibi bağırsak bakterilerimizi zayıflatan bazı yaşam tarzlarının bizi daha savunmasız hale getirebileceğini savunuyor.
Mikrobiyom
Siz bir insandan daha fazla bir bakterisiniz. Eğer vücuduzdaki tüm hücreleri sayarsanız sadece %43’ü insandır. Gerisi bizim mikrobiyomumuzdur; bakteri, virüs, mantar ve tek hücreli arkayı içerir. İnsan genomu, gen adı verilen 20.000 talimattan oluşur. Ancak mikrobiyomunuzdaki tüm genleri topladığınızda rakam 2.000.000 ila 20.000.000 bakteriyel gen arasında değişiyor. Mİkrobiyom, ikinci genom olarak bilinir. Alerji, obezite, inflamatuar bağırsak hastalığı, Parkinson, kanser ilaçlarının işe yarayıp yaramadığı ve hatta depresyon ve otizm gibi hastalıklarla bağlantılıdır.
Bağırsak mikrobiyomundaki dengesizliğin depresyon ile ilişkilendirilmesi ilgi çekici bir kavramdır. Bu yüzden University College Cork’taki APC Microbiome merkezindeki bilim insanları, mikrobiyomu depresif hastalardan, hayvanlara nakletmeye başladı. Bu bir transpoopion olarak bilinir. Bakterileri aktarmanız aynı zamanda davranışı da aktardığınızı da gösterir.
John Cryan BBC’ye şunları söyledi: “Sadece mikrobiyom numuneleri alarak depresif bir bireyin birçok özelliğini, bir sıçanda çoğaltabileceğimize çok şaşırdık.” Buna anhedonia, yani insanların normalde zevkli buldukları şeylere karşı ilgilerini kaybetmeleri de dahildi.
Benzer kanıtlar Parkinson hastalığında da ortaya çıkıyor. Bu hastalık, açıkça bir beyin bozukluğudur. Beyin hücreleri ölürken, hastalar kasları üzerindeki kontrollerini kaybederler ve bu hastalık karakteristik bir titremeye yol açar.
Ancak Caltech’ten bir tıbbi mikrobiyolog olan Prof. Sarkis Mazmanian, bağırsak bakterilerinin dahil olduğu vakayı inşa ediyor. “Klasik sinirbilimciler, bağırsakları araştırarak beyindeki olayları anlayabileceğimizi düşünmemizi, bir sapkınlık olarak görürler.” diyor.
Parkinson hastaları ile hastalığı olmayanların mikrobiyomları arasında “çok güçlü” farklılıklar bulundu. Genetik olarak Parkinson’u geliştirmek için hayvanlarla yapılan çalışmalar, hastalığın ortaya çıkması için bağırsak bakterilerinin gerekli olduğunu göstermektedir.
Mazmanian BBC’ye şunları söyledi: “Mikrobiyomdaki değişiklikler, motor semptomlarını yönlendiriyor gibi görünüyor. Bunun için çok heyecanlıyız çünkü bu, mikrobiyomu, yeni terapiler için bir yol olarak kullanabileceğimizi söylüyor.”
Mikrobiyom ve beyni bağlayan kanıtlar için henüz erken, ancak sonuçlar büyüleyici. Bu alanın öncüleri sağlığımız ve refahımız konusunda, ufukta heyecan verici bir olasılık görüyor.
Bakteriler beynimizi etkiliyorsa, belki de bakterilerimizi daha iyi hale getirebiliriz.
Parkinson hastalarının bağırsaklarındaki bakterileri değiştirmek hastalıklarının seyrini değiştirebilir mi? Los Angeles, California Üniversitesi’nden Dr Kirsten Tillisch bana şunları söyledi: “Bakterileri değiştirirsek, tepki verme şeklimizi değiştirebilir miyiz?” Ancak, bakterilerin hangi türlerinin ve hatta alt türlerinin gerçekten beyin üzerinde ve bağırsakta hangi ürünleri ürettiklerini araştıran çok daha büyük çalışmalara ihtiyacımız olduğunu da söylüyor.
Parkinson hastalarının bağırsaklarındaki bakterileri değiştirmek hastalıklarının seyrini değiştirebilir mi? Los Angeles, California Üniversitesi’nden Dr Kirsten Tillisch bana şunları söyledi: “Bakterileri değiştirirsek, tepki verme şeklimizi değiştirebilir miyiz?” Ancak, bakterilerin hangi türlerinin ve hatta alt türlerinin gerçekten beyin üzerinde ve bağırsakta hangi ürünleri ürettiklerini araştıran çok daha büyük çalışmalara ihtiyacımız olduğunu da söylüyor.
Dr Tillisch şöyle dedi: “Burada açıkça bağlantılar var. Biz de çok heyecanlıyız. Çünkü daha önce harika tedavilerimiz olmadı. Şu an inceleyebileceğimiz, bakabileceğimiz ve insanlara yardım edebileceğimiz, belki de hastalığı önleyebileceğimiz yepyeni bir yol olduğunu düşünmek çok heyecan verici.”
Mikrobiyom, yani ikinci genomumuz, tamamen yeni bir ilaç yapma yolu açıyor ve rolü alerjiler, kanser ve obezite dahil hayal edebileceğiniz hemen hemen her hastalıkta araştırılıyor. İkinci genomun ne kadar biçimlendirilebilir olduğu ve bunun kendi DNA’mızla ne kadar keskin bir tezat oluşturduğu beni çok etkiledi.
Yediğimiz yiyecekler, sahip olduğumuz evcil hayvanlar, aldığımız ilaçlar, nasıl doğduğumuz, hepsi bakteriyel sakinlerimizi değiştiriyor. Prof.Dr.Cryan, “Önümüzdeki beş yıl içinde kolesterol testiniz için doktorunuza gittiğinizde tahmin ediyorum, ayrıca mikrobiyomunuzu da değerlendireceksiniz. Çünkü mikrobiyom, kişiselleştirilmiş tıbbın temel geleceğidir.”
Yorumlar (0) Yorum Yap