Yeşilçam’dan Örnek Alınacak 10 Girişim

Girişim, tabiatından kaynakla Türkiye için kuruluşundan, hatta öncesinden bu yana var olan bir olgu. Geçmişte çaresizlikten doğan girişim ihtiyacı, şimdilerde Türkiye’nin girişim çağında ekonomik olarak diğer ülkeler arasından sıyrılmak için 1 numaralı silahı olarak görünüyor. Girişimin temel prensiplerinden olan yaratıcı düşünceyi bu topraklarda kimi zaman karadan yürüyen gemilerde, kimi zaman çiftçilerimizin ilham veren buluşlarında kimi zaman ‘Bihter parfümü’ tabelalarında görüyoruz. Biraz olsun temelde verilebilecek zorunlu yazılım dersleriyle bu devrimin kazananları arasında yerimizi alabiliriz. İşte Yeşilçam’dan örnek alınabilecek 10 girişim.

1) Kibar Feyzo

Kemal Sunal, Feyzo rolüyle başlık parası için para kazanma yollarını ararken köye umumi tuvalet getirerek bütün köy halkının ilgisini çekiyor ancak potansiyel yatırımcısı olan ağanın bu durumdan memnun olmamasıyla bu yenilikçi girişiminden vazgeçmek zorunda kalıyor.


2) Ah Nerede

Tarık Akan, Ferit rolüyle bu filmde yakışıklılığının ve çapkınlığının verdiği gazla aynı anda birden fazla kız arkadaşı idare etmeye çalışmış ama bu tilkilerin kuyrukları bir süre sona birbirine değince bütün foyası ortaya çıkmıştı. Burada günümüz Tinder’ının sinyallerini veren Ferit, film çekildikten 41 yıl sonra gerçekten anlaşılabiliyor.


3) Çiçek Abbas

İlyas Salman, Çiçek Abbas rolüyle minibüse ve minibüsçülüğe aşık genç bir adamı canlandırıyor. Şakir(Şener Şen)’in yanında çalışan ve çalıştığı süre içerisinde eziyet edilen, hakkını alamayan Abbas’ın canına tak ediyor. Gerçek bir girişimci gibi davranan Abbas, günümüzde pek onaylamasak da o zamanlar normal olduğu şekilde tefeciden borç alıyor ve kendi imparatorluğunu inşa etmeye başlıyor.


4) Köyden İndim Şehire

Kemal Sunal, Zeki Alasya, Metin Akpınar, Halit Akçatepe, Saffet, Himmet, Hayret ve Gayret rolleriyle köylerinde buldukları defineyi melek gibi görünen ama sonradan pek de melek yatırımcı olmadığı ortaya çıkan Kayserili kuyumcu Ali Rıza Bey’den korumaya çalışıyor. Köylerini ve eşlerini geride bırakarak bu yola çıkan 4’lü nün sonunu hepimiz hatırlarız. dohuzbindohuzyuzsoksanyeddi, dohuzbindohuzyuzsoksansekkiz, dohuzbindohuzyuzsoksandohhuz…


5) Neşeli Günler

Münir Özkul ve Adile Naşit, Kazım Bey ve Saadet Hanım rolleriyle bu filmde idealleri uğruna yıllar süren evliliklerinin ve ailelerinin dağılma noktasına gelmesine rağmen kendi yapımları olan turşu suyunun limondan mı sirkeden mi daha iyi yapıldığının savaşını vermekten vazgeçmezler.


6) Petrol Kralları 

Zeki Alasya ve Metin Akpınar, Zeki ve Metin rollerinde bir ömrü parasızlık içinde fakirlikle savaşarak geçirirler. Aşık olduğu kızlardan birinin babası ölür ve kız, evini satışa çıkarmak zorunda kalır. Tam bu sıradaki bir benzin istasyonunun delik deposundan sızan petrol Zeki ve Metin’in bahçesinden çıkar. Zeki ve Metin bahçelerinden çıkan bu petrolü satarak rekabetten faydalanır ve düzlüğe çıkar.


7) Neşeli Günler (Gibicibicis)

İkinci defa bu filme değiniyor olsak da Şener Şen’in bu sefer de Ziya rolüyle pazarlamaya çalıştığı o efsaneyi ‘Gibicibicis’ marka tıraş bıçaklarını unutmak mümkün değil. Denemesi bedava! Hem de hiç para vermeden.


8) Ortadirek Şaban

Kemal Sunal bu filmde Şaban rolüyle aşık olduğu Bahar’ı çalıştığı fabrikanın sahibinin atlet olan oğluna kaptırmamak için daldan dala atlayan bir girişimci olup çıkıyor. Tabii ki bu savaşı gerçek aşk kazanıyor ve Şaban’la Bahar sonsuz mutluluğa yelken açıyor.


9) Uyanık Kardeşler 

Başrollerinde Kadir İnanır ve Müjdat Gezen’in yer aldığı Uyanık Kardeşler’de Doğan ve Erkan babalarının fabrikasında çalışmak istemezler. Hayalleri olan futbolculuk ve müzisyenlik için çaba harcayan bu ikili, uzun süre babalarına yalan söylemiş olsalar da tutkuları olan mesleklerde zirveye ulaşarak babalarını utandırır.


10) Züğürt Ağa

Bu listeye başlarken Şener Şen’in Yeşilçam’ın Unicorn’u olduğunu bilmiyorduk. Bu filme de Haraptar köyünün ağası rolüyle Şener Şen, köyde işlerin yolunda gitmemesi üzerine köyü satar ve İstanbul’a gelir. İmparatorluğunu sıfırdan kurma inancında olan Züğürt Ağa, en iyi bildiği iş olan çiğ köfteciliğe başlar.


Bonus Video: Atom fiziğine de profesörlüğe de lanet olsun.

Facebook'ta Paylaşnew-twitter-paylas

Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/