Sahiden, Uygulamanız Neden İndirilmiyor?

Günlerce, haftalarca belki aylarca oturup bir mobil uygulama geliştirmek için çaba sarf ettiniz. Fikriniz şahane, pazarda karşılığını göreceğine de eminsiniz ve hatta bu işi yapmaya çalışan ama yazılımı sizin kadar iyi olmayan birkaç uygulama çoktaaan milyonlarca indirilmiş. Eee sizin süper fikirli, emek dolu uygulamanız neden marketin gözdesi olmasın?

Büyük gün geldi, uygulamanızı mağazaya gönderdiniz ve yayınlandı. Her şey yolunda. Aslında kaliteli bir tasarım da lazım ama o şimdilik dursun. Hem uygulama bir tutsun var ya ooof kıyacaksınız paraya, tasarımsa tasarım. Her neyse Facebook, Twitter, Instagram profilinizden uygulamayı paylaştınız, arkadaşlarınıza mesaj atıp onların da paylaşması için ricada bulundunuz ve yatağınıza yatıp keyif dolu bir uyku çektiniz.

Ertesi sabah kalktığınızda, uygulamayı indiren kişi sayısının 26, kullanan kişi sayısının 14 olduğunu gördünüz ama pes etmek yok. Hem Steve Jobs, Elon Musk, Nicola Tesla ve daha ne kadar büyük girişimci varsa hepsi sıkıntılı dönemler yaşamıştı. Size düşen mücadele etmek!

Tekrar başladınız. Facebook, Twitter ve bildiğiniz, kullandığınız ne kadar sosyal medya hesabınız varsa hepsinden uygulamanızı paylaştınız. En son lisede selam verdiğiniz arkadaşlarınıza dünden sonra bir kez daha mesaj attınız ve umut dolu bir uyku çektiniz.

Ertesi sabah kalktığınızda, uygulamayı indiren kişi sayısı 34, kullanan ise 11. Pes etmek yok! Kesin özellikleri beğenmiyorlar, tabii ya aklınıza gelen o özellikleri ekleseniz böyle olmayacaktı ki.

Hemen kod ekranını açtınız saatlerce belki günlerce kodları güncellediniz, yeni özellikler eklediniz ve şimdi her şey yeniden başlıyor. İnsanlara bu özellikleri duyurduğunuz anda uygulamayı kullanmaktan vazgeçemeyecekler, eminsiniz. Özgüven dolu bir uyku çektiniz.

Ertesi sabah kalktığınızda, uygulamayı indiren kişi sayısı 41, kullanan 8. Halâ enseyi karartmadan devam edebilir misiniz bilmem ama etseniz de bu strateji ile sonuçların değişmeyeceğini biliyorum çünkü ben ettim ve değişmedi.


Basit Düşününappd1

Uygulamanız dünyanın en gelişmiş özelliklerini kullanmak zorunda değil. Kullanıcı uygulamayı açtığında ne yapmak istiyorsa bırakın onu yapsın.

Eğer bir el feneri uygulaması geliştirdiyseniz uygulamanızda olması gereken tek şey; tıkladığında telefonun led ışığını açan bir düğmedir. Bu uygulamaya üyelik sistemi, “Facebook ile Giriş Yap”, tema değiştirme v.s gibi özelliklerle kullanıcılarınızı bilinmez girdapların içine sokmayın. Sadece led ışığı açın yeter.


Kabul Edin; Tasarımcıya İhtiyacınız Varappd2

Gözlemlediğim kadarıyla, yazılım geliştiren insanların en zayıf tarafı bu. Yahu siz araba alırken, telefon alırken, kol saati alırken rengine, şekline bakıyorsunuz da sizin yaptığınız uygulamayı indiren kullanıcılar sizin arkaplan renginize, app icon tasarımınıza neden bakmasın?

“Üye Ol” butonunu gri rengin üzerine siyah fontlu bir yazı şeklinde gördüğümde bu uygulamayı kullanmak istemiyorum, istemiyoruz. Uygulamadan para gelsin o zaman tasarım işini halledeceğim demeyin. Çünkü iyi bir tasarıma sahip değilseniz, uygulamayı indiren kişilerin sizi hatırlaması ve daha sonra bir daha gelmesi mümkün değil.

İşte bu yüzden, işini iyi yapan bir arayüz tasarımcısı (user interface designer) edinin ve uygulamanızın nasıl göründüğünü profesyonel kişilerin belirlemesini sağlayın.


İnsanlar Sizi Nasıl Bulacaklar?appd3

Reklam yoluyla mı büyüyeceksiniz yoksa insanlar sizi mağazada arayarak mı bulacaklar? Reklam yoluyla büyümek istiyorsanız, hangi platformlara reklam vermeniz gerektiğini tespit edin. Bu öyle alelâde yapılacak bir iş değil. Parayı basarım kullanıcıyı alırım diye düşünüyorsanız, paranız birkaç saat içerisinde buharlaşacaktır haberiniz olsun.

Örneğin; eğer emeklilik yaşını hesaplayan bir mobil uygulama geliştirdiyseniz ve bunun reklamını Instagram / Twitter’dan yapıyorsanız doğru hedef kitleye ulaşmanız mümkün olmayacaktır çünkü emekliliğini hesaplamak isteyen kişiler yaş olarak daha büyük kişilerdir ve bu kişiler sosyal medya olarak Facebook kullanmayı tercih ederler.

Yok eğer ben reklama para vermeyeceğim diyorsanız o zaman insanların sizi bulmak için kullandığı anahtar kelimeleri tespit etmek durumundasınız. Daha sonrasında tespit ettiğiniz bu kelimeleri ASO(App Store Optimization) teknikleri çerçevesinde “başlık, açıklama” gibi alanlara yerleştirmelisiniz.

Verdiğim örnek üzerinden gidecek olursak; emeklilik yaşı hesaplayan bir mobil uygulama geliştirmiş olabilirsiniz fakat insanlar Google Play ya da AppStore’da “sgk emeklilik yaşı”, “bağ-kur emeklilik şartları” şeklinde aramalar yapıyor olabilirler. O halde sizin uygulama mağazasında “sgk”, ”bağkur” gibi anahtar kelimeler kullanmanız gerekebilir ve bu kelimelerde üst sıralarda çıkarak insanların size ulaşmasını sağlayabilirsiniz.


Kullanıcıya Bir Daha Gelmesi İçin Sebepler Verinappd4

Kullanıcı sadakati başlı başına bir uzmanlık alanı fakat siz birkaç temel unsura dikkat ederek uygulamanızı indiren insanların sizi hatırlamasını, değerli bulmasını ve hatta sizi bir arkadaşına önermesini sağlayabilirsiniz.

Şahsi görüşüm, mobil uygulamalarda kullanıcıyı derinden etkileyen en önemli unsur “Kullanıcı Deneyimi”. Yani kullanıcı uygulamayı açtığında onu karşılayan iconların pozisyonları, butonların büyükleri, öğeler arasındaki boşluk ve hatta kullanıcının ekranda okuduğu metinler profesyonel bir kullanıcı deneyimi tasarımcısı(user experience designer) tarafından belirlendiğinde kullanıcının uygulamanız üzerinden hissettiği duygular değişebiliyor.


Nasıl ve Ne Kadar Gelir Elde Edeceğinizi Bilinappd5

Geliştiricilerin en hoşuna giden bölüm burası. Üzerinde düşünülmemiş gelir modellemesi uygulamadan elde edebileceğiniz muhtemel geliri baltalar.

Eğer bir uygulama geliştirdiyseniz bundan para kazanmanız tabii ki de en olağan ve hakkınız olan bir şey fakat bunu yaparken kullanıcılarınıza hayatı zindan etmenize de gerek yok diye düşüyorum. Hayatı zindan etmeyin derken uygulamanıza reklam koymayın demiyorum. Reklamları planlayarak ve tasarımınıza uygun bir şekilde yayınlayın, insanların uygulama içi satın alma yapması için teşviklerde bulunurken insanları sık boğaz etmeyin eğer uygulamanızı ücretli satıyorsanız mağaza girişinizde kullanıcıya “ödediğiniz tutara değecek” imajı yaratın diyorum.

Ayrıca, uygulamanızı indiren her insandan ne kadar gelir etme etmeniz gerektiğinin planlarını yapın bu uygulamayı geliştirmek için yapacağınız planlamayı doğrudan etkileyecek ve kontrollü bir finans yönetimi sağlayacaktır.

[divider]Konuk Yazar[/divider]

Celil Bozkurt

Kaynak.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Girişimcilik, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/