Yapay Zeka İşimizi Elimizden Mi Alacak?

Teknolojinin gelişmesi ile birçok alanda “daha fazlayı daha az ile yapma” düşüncesine sahip olduk. Sanayide, hizmet sektöründe ve hatta özel hayatlarımızda gelişen teknolojilerden sürekli faydalanıyoruz. İlerleyen yıllarda teknolojik gelişmeler katlanarak artacak. Teknolojik gelişmeler, önce ekonomik hayatımızı sonra da sırasıyla politik ve sosyal hayatımızı derinden etkileyecek. Öyle ki, önümüzdeki 30 yıl içerisinde, geçmiş 1000 yılda yaşanan değişikliklerden daha çok değişiklik olacak. Söz konusu değişikliklerin en önemli itici gücü ise “yapay zeka” olacak.

Nedir bu yapay zeka? Yapay zekayı, toplanan verileri değerlendirerek düşünce, algı ve hareketlerin makine üzerine işlenmesi olarak tanımlayabiliriz. Bir bilim dalı olan yapay zeka başka bir deyişle, bilgisayarların çeşitli faaliyetlerini “zeki” canlılara benzer şekilde harekete geçirmesi ve karmaşık problemlere, insanlar gibi çözüm üretebilmesini sağlar. Örnek verecek olursak; kullandığımız arama motorları, navigasyonlar ve mobil asistan uygulamaları yapay zekanın küçük birer uygulama alanı. IBM, Google, Amazon, Apple, Microsoft, Toyota, Facebook, Tesla ve SalesForce gibi dev teknoloji şirketleri, yapay zeka sistemlerini geliştirmeye milyarlarca dolar harcıyorlar. Hatırlayacağınız üzere geçtiğimiz günlerde Facebook, üzerinde çalıştığı yapay zeka programını, kendi özel dilini geliştirdiği için sonlandırdı.

Yapay zekanın ilerlemesi, kendi özel dilini oluşturması ve hatta özel asistanımız olması bizi, daha doğrusu işimizi nasıl etkiler?

Günümüzde sanayide, özellikle ağır işler için robotlar ve robot sistemleri hali hazırda kullanılmakta ve her geçen gün bu robotlaşma artmakta. 2013 yılında yapılan “Will Robots Take My Job?(Robotlar İşimi Alacak Mı?)” çalışmasına göre; robotların yakın gelecekte yerini alacağı meslekler yüzdeleri ile belirtilmiş. Çalışmanın web sitesinde mesleğinizi aratarak, mesleğinizdeki robotlaşma oranını öğrenebilirsiniz. Sizin için, yapay zekanın yerine geçebileceği 10 muhtemel mesleği derledik.

Buyrun:

1. Telefonda Satış (%99)

Muhtemelen çeşitli ürün ve hizmetler adına robo çağrılar alıyorsunuz ve telefonda satış alanındaki kariyer büyümesinin 2024 yılına kadar %3 oranında düşmesi bekleniyor. Diğer satış rollerinin aksine telefonda satış alanında başarılı olmak için, yüksek düzeyde sosyallik ya da duygusallık geremez. Düşünsenize; bir telefonda satış elemanından bir şey satın alma ihtimaliniz var mı? Doğrudan telefon satışları için dönüşüm oranları genellikle %10’un altındadır ve bu oran da, bu rolü otomatikleştirmek için uygun bir fırsattır.

2. Muhasebe Büro Elemanları (%98)

Muhasebe ve büro işlerinin, 2024 yılına kadar %8 oranında düşmesi bekleniyor – çoğu defter tutma işlemi, henüz otomatikleşmediyse de gerçekleşiyor-. QuickBooks, FreshBooks ve Microsoft Office, sizin için muhasebesini yapan bir yazılım sunmakta ve bu da bir kişinin maaşından daha makul olmaktadır. Bu nedenle bu işin, bu kadar yüksek ihtimalle karşı karşıya olması şaşırtıcı değildir.

3. Tazminat ve Menfaat Yöneticileri (%96)

Bu oran şaşırtıcı çünkü iş büyümesinin 2024 yılına kadar %7 oranında artması bekleniyor. Ancak talebin otomasyona güvenmemesi, şirketler büyüdükçe – özellikle çok uluslu pazarlarda – insan ve kağıt bazlı bir sistem daha fazla engel, zaman gecikmesi ve maliyet sunabilir. Otomatik faydalar sistemleri, çok sayıda çalışana fayda sağlamak için zamandan ve emekten tasarruf sağlayabilir ve Ultipro ve Workday gibi şirketler halihazırda yaygın olarak kabul görür.

4. Resepsiyon Görevlileri (%96)

Pam bunu Office’te öngörmüş ancak, hayranı olmadığınız durumda otomatik telefon ve zamanlama sistemleri, geleneksel resepsiyonist rolünün yerini alabilir. Özellikle de ofis genelinde telefon bulunmayan modern teknoloji şirketlerinde veya çok uluslu şirketlerde.

5. Kuryeler (%94)

Kuryeler ve teslimat, insanları halihazırda dronlar ve robotlar tarafından değiştiriliyor. Bu nedenle bu alana, otomasyonun hakim olması sadece bir zaman meselesi. Aynı zamanda bu alanın 2024 yılına kadar %5 büyümesi bekleniyor ve bu yüzden, bu değişim düşündüğünüz kadar hızlı olmayabilir.

6. Düzeltici (%84)

Düzeltme yazılımı her yerde kolaylıkla bulunur. Örneğin; Microsoft Word’ün basit yazım ve dil bilgisi denetiminden Grammarly ve Hemingway uygulamasına kadar, kendi yazılarınızı kendinizin kontrol etmesini kolaylaştıran birçok teknoloji var.

7. Bilgisayar Destek Uzmanları (%65)

Sahanın 2024 yılına kadar %12 büyümesi öngörülürken, internetteki talimatlar, adım adım kılavuzlar ve çevrimiçi destekle yükümlü olan çok miktarda içeriği bulunan şirketler, robotlara ve otomasyona daha fazla güveniyorlar.

8. Pazar Araştırması Analistleri (%61)

Pazar araştırması analistleri, mesajlaşma, içerik ve ürün geliştirmede inanılmaz derecede önemli bir rol oynamaktadır ancak otomatik yapay zeka ve anketler bu bilgiyi daha kolay derleyebilir. Örneğin Büyüme Botu; yakınlardaki işletmeler ve rakipler üzerinde basit bir komutla pazar araştırması yapabilir.

9. Reklamcılık Satış Personeli (%54)

Reklam, yazılı basından ve TV’den, web ve sosyal medya manzaralarına doğru kayarken insanlar, reklam alanını satın almak isteyen pazarlamacılar için bu satışları yönetmek zorunda değillerdir. Daha fazla sosyal medya platformu, satış elemanını kaldırmak ve kullanıcıların para kazanmalarını kolaylaştırmak için kullanıcıların ücretsiz uygulama programı arayüzleri (yapay zeka uygulamaları) ve kendi kendine hizmet veren reklam pazarları aracılığıyla yer kazanmalarını kolaylaştırıyor.

10. Perakende Satış Personeli (%92)

Son zamanlarda bir alışveriş merkezi, araba satıcısı veya mobilya mağazasını ziyaret ettiyseniz, bir satış görevlisinin başından sonuna kadar size hiç yardımcı olmamış olduğuna şahit olabilirsiniz. Şirketler, alışveriş deneyimini kendi kendine ödeme gibi özellikler ile demokratikleştiriyor ve modern alıcı, internet üzerinden daha çok bilgiye sahip oluyor. İnternet araştırması yapmak ve kendi başlarına bir satın alma kararı vermek daha rahat gözüküyor.

Gelire ve dolayısıyla işe fazlaca ihtiyaç duyduğumuz gerçeğinin hiçbir zaman değişmeyeceğini düşünürsek makineleşme bizleri biraz korkutmuyor değil. Yine de teknolojik gelişmeleri dikkatle takip etmeye ve yaşamımızı kolaylaştırmalarına da art niyetle bakamıyoruz. Robotların işlerimizi almasına dayanamayız belki ama onlarla iş arkadaşı olmak farklı bir deneyim olabilir. Bakalım zaman neler gösterecek!

Daha fazla içeriğe ulaşmak için Blogager adlı blog sitemizi ziyaret etmenizi öneririz.
Kategoriler: Dijital, Gündem, Teknoloji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/