Wellness: Tam Bir İyilik Haline Ulaşmak

Wellnessi kısaca tanımlamamız gerekirse “esneklik” olarak tanımlayabiliriz. Bu terim Dr. Halbert Dunn isimli doktor tarafından 1961 yılında yazılmış olan “Yüksek Seviye Welness” isimli kitapta kullanılır. Dunn, esnekliğin hem fiziksel hem de psikolojik şekilde geliştirilebileceğini düşünmektedir. Gelin birlikte wellness ne imiş bakalım.


Wellness Nedir?

wellness

Her insanın hayatında farklı bir önceliği vardır. Kimisi hayatını işine bağlar, kimisi ailesine veya başka bir şeye. Bu bireylerin kendi seçimlerine göre farklılık gösterir. Wellness sağlıklı ve tatmin edici bir yaşam şeklinin varlığını kabul ederek başlar. Böyle bir hayatın varlığını kabul ettikten sonra tercihlerinizi bu hayatı yaşayabilmek için seçmeniz ile başlayan bir süreçtir. Varoluşunuzu mutluluk ve başarı üzerine konumlandırarak sağlıklı yaşama isteğidir. 

“Wellness” sadece hasta ve güçsüz olmamak değil kişinin bedenen, ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.” – Dünya Sağlık Örgütü

Dünya çapında yapılan araştırmalara göre dünya çapında en yaygın görünen sağlık sorunu depresyondur. Depresyon belirtilerinin başında stres, sağlıksız ve yetersiz beslenme, obezite, kalp hastalıkları ve uykusuzluk gelmektedir.

Dış görünüşünüzün ve yaşınızın herhangi bir önemi yoktur. Wellness, etrafınızdaki kişilerle nasıl etkileşim halinde olduğunuzu, çalışma hayatınızdaki başarınızı ve başkaları tarafından nasıl göründüğünüzü belirler.


Wellness İlkeleri

1) Denge

denge

Kimsenin hayatı sıradan ve olağan değildir. Kişinin isteği dışında etrafında devam eden hayat sürekli bir değişim içindedir. Örneğin hangimiz bir pandeminin hayatımıza böylesine uzun soluklu etki etmesini isterdik? Hayatın her an karşımıza çıkaracağı yeniliklere hazırlıklı olmalıyız. Tek bi düzene bağlı kalmak uzun soluklu mutsuzluk ile sonuçlanır. O yüzden her zaman yeniliğe hazır olarak adaptasyon süresini kısa tutmalıyız.


2) Bütünlük

bütünlük

Hayat tek boyutlu değildir. Farkına vardığımız ve henüz varlığından haberdar olmadığımız pek çok boyut vardır. Bu boyutlar ise birbiri ile oldukça bağlantılıdır. Her birinin arasında mutlaka bir etkileşim vardır. Kendinizi bir bütün olarak tanımlamalı ve kişiliğinizin farkında olmanız gerekir. Hayatınızı mutlu geçirebilmeniz için dolu dolu yaşamaya özen göstermeli ve bütünlüğünüzü benimsemelisiniz.


3) Öz Farkındalık 

öz farkındalık

Wellnessi benimsemiş bireyler iyi bir sağlık ve mutluluğu hayat amacı olarak belirledikleri için sorumluluk üstlenmekten geri kaçmazlar. Kendi kararlarını kendileri verirler ve başkalarına hayatları üzerinde söz söyleme hakkı tanımazlar. Kendi kararlarını verirlerken sonuçlarını da düşünerek hareket ederler. Bu yüzden her eylemlerinden önce sebeplerini ve sonuçlarını göz önüne alırlar.


4) Olumlu ve Proaktif

wellness

Wellnessin felsefesinde mutlu olmak vardır. Mutluluk için ise olumlu bakış açısı olmazsa olmazdır. Hayat her şeyin kötü yönünü görmek için de oldukça kısa değil mi? Kısacık ömrümüzü olumlu bir bakış açısı ile sürdürmek o hayatı daha mutlu ve verimli yaşamanızı sağlar. Ancak bunu yaparken bir amacınız olmalı. Bu amaç doğrultusunda bilinçli ve kararlı eylemlerle hareket etmelisiniz. Mutluluk için adım atmak ne kadar önemli.


Wellness Çeşitleri

wellness

Wellness tek taraflı bir şey değildir. Pek çok boyutun bir arada yürütüldüğü bir felsefedir. Geniş bir aktivite yelpazesine sahip olan wellness çeşitleri şunlardır:


1) Fiziksel Wellness

Sağlıklı bir vücuda sahip olmak hayatın her alanında bizi bir adım önde geçirir. Çalışma hayatınızda daha verimli olmanıza yardımcı olur. Aynı zamanda sağlıklı bir vücut sağlıklı bir ilişkiyi de beraberinde getirir. Sağlıklı kalabilmek için yapılması gerekenleri aslında hepimiz çok iyi biliyoruz. Ama biz yine de bir hatırlatalım, sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için yapılması gerekenler:

  • Düzenli egzersiz yapmak
  • İdeal kiloda kalabilmek
  • Verimli uyumak 
  • Zararlı maddeleri kullanmaktan kaçınmak
  • Sağlıklı ve düzenli beslenmek

Sağlıklı bir bedene sahip olabilmek için yapılması gerekenler aynı zamanda fiziksel wellness için de ihtiyaç duyulan şeylerdir.


2) Duygusal Wellness

Kendinizi tanıdığınızı düşünüyor musunuz? Tam olarak ne hissettiğinizin ve sınırlarınızın farkında mısınız? Duygusal wellnessin kapsamında kendinizi tam olarak tanımanız gerekir. Sınırlarınızın ve duygusal istikrarınızın farkında olmalısınız. Kısacası şunu söyleyebiliriz: Duygusal wellness kendi kişisel davranışlarınızdan sorumludur. 

Duygusal olarak kendinin farkında olan ve duygularını rahat ifade edebilen kişiler gelişime açıktır. Gelişime açık olan bireyler etrafları ile sağlıklı iletişim kurabilen kişilerdir. Bu kişiler arasında geçen iletişim güven, dürüstlük ve saygıya dayalıdır.


3) Çevresel Wellness

Sağlıklı bir birey olabilmek için kişisel tercihlerimiz ne kadar önemli ise çevresel faktörler de o denli önemlidir. Temiz bir hava, güvenli bir çevre sağlıklı bir yaşam sürebilmek için olmazsa olmaz iki etmendir. Bu etmenlerin yanı sıra kaliteli besin, sağlıklı ilişkiler, iyi barınma koşulları da sağlıklı bir yaşam sürebilmek için oldukça gereklidir. Çevresel wellness ise tüm bu gereksinimleri içerir.


4) Entelektüel Wellness

Fiziksel gelişim sağlıklı bir yaşam için ne kadar mühim ise entelektüel gelişim de o denli mühimdir. Yeni bir şeyler öğrenmek entelektüel gelişiminizi destekler. Entelektüel wellness, öğrendiğiniz yeni bilgileri hayatınıza uygulayabildiğiniz noktada daha fazla şey öğrenmek istemenizi ve bu doğrultuda yeni adımlar atmanızı gösterir.


5) Sosyal Wellness

İnsanlar sosyal varlıklardır. Sosyal wellness, bireyler arasında sağlıklı iletişim kurabilme yeteneğidir. Sağlıklı bir çevreye sahip olabilmek için çevremizdeki insanlarla sağlıklı iletişim kurabilmeye özen göstermeliyiz. Her yeni birey farklı bir gelişimi destekler. Yeni bilgiler, entelektüel birikimin öncüsüdür.


6) Spiritüel Wellness

Yaşadığımız hayat daha önce de söylediğimiz gibi tek boyutlu değildir. Aynı zamanda spiritüel bir boyutu da vardır. Spiritüel wellness, dünyevi hayat ile birlikte içimizde yaşadığımız hayatı dengelemeye çalışan ve hayatın anlamını ve amacını aramaktır. İç huzuru yakalamak sağlıklı bir hayat yaşamak için en önemli etmenlerden birisidir. 

Bireylerin sahip olduğu dini inanışlar iç dünyalarında büyük bir yer kaplar. Bu inançları yaşamak için ise özgür bir ortama ihtiyaç duyarlar. Bu özgürlük ortamı kişinin kendini yaşayabilmesi için oldukça önemlidir.


7) Mesleki Wellness

İş hayatına adım atmak pek çok kişi için oldukça zorlu bir süreçtir. Bir bilinmezlik ve yoğun temponun içine atlamak oldukça zorlu bir geçiştir. Birey zevk aldığı bir iş hayatına adım atıyorsa sağlıklı bir çalışma temposunu sürdürebilir. Çalışma hayatı tek taraflı yürütülen bir hayat değildir. Birlikte çalıştığınız kişiler ile aranızdaki iletişimin sağlıklı olması sağlıklı ve mutlu bir hayatın vazgeçilmezidir.


Wellness ile İş Hayatı İlişkisi

wellness

Wellness, sağlıklı ve tatmin edici bir yaşamı benimsemek ile başlar. Bu hayatı yaşayabilmek için ise hayatımızın farklı noktalarına bazı şeyleri yansıtmamız gerekir. Wellnessi iş hayatınıza yansıtabilmeniz için ise uygulamanız gereken maddeler şu şekildedir:

1) İş hayatınızdaki asıl hedeflerinizi belirleyin.

İş hayatınızda varmak istediğiniz pozisyon hangisi? Ulaşmak istediğiniz konum için şimdiden plan yapmalısınız. Eğer kendinize bir hedef belirlerseniz bu doğrultuda çalışmak sizi oldukça motive edecektir. Daha mutlu bir hayat sürmenize yardımcı olacaktır.


2) Çalışma partnerleriniz ile sağlıklı iletişim kurmaya özen gösterin.

İş yerinde geçireceğiniz saatler evinizde uyanık geçireceğiniz saatlerden çok daha fazladır. Hatta bazen ailenizden daha çok çalışma arkadaşlarınıza maruz kalabilirsiniz. Çalışma arkadaşlarınız ile aranız ne kadar iyi olursa iş hayatınızda geçirdiğiniz saatler de o denli iyi geçer.


3) Çalıştığınız alandan zevk almaya çalışın/ Zevk aldığınız alanda çalışın.

Eğer bir kişi yaptığı işi zevk alarak yapıyor ise daha verimli çalışır. Aynı zamanda da daha mutlu bir hayat sürer.


4) Kişisel yaşamınız ve iş hayatınız arasındaki dengeyi sağlayın.

Hayatınızın en yoğun iki kısmı arasındaki dengeyi düzgün kurmalısınız.

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Psikoloji, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/