Başarılı insanların ortak özelliğini biliyor musunuz?
Sabah erken saatlerde uyanırlar ve işlerinin bir kısmını bu saatlerde hallederler. “Ne gerek var koca gün zaten benim” dediğinizi duyar gibiyiz. Gelin açıklayalım;
Erken uyanmak size, o günün kargaşası ve uğultusu henüz başlamadan düşünmeniz için zaman verir. Biraz daha açalım; sabahın erken saatleri tamamen sizindir. Başkaları sizin zamanınızı veya dikkatinizi ona vermenizi istemeden önce sizi bekleyen gün için önceliklerinizi belirleyebilir, mevcut işlerinizde ilerleme kaydedebilirsiniz. Bu şekilde her gününüzü kontrol altına alıp daha verimli çalışabilirsiniz.
Şunu hep birlikte kabul edebiliriz; sabahın köründe uyanmak inanılmaz zordur. Ama başarılı insanların neredeyse hepsinin bunu yaptığını düşünürsek, buna değer diyebiliriz. Siz, tek açabildiğiniz gözünüzle alarmı 3 dakika ertelemek için uğraşırken onlar günlük işlerinin bir kısmını halletmiş oluyorlar. Bu yüzden sizden bir adım önde olmaları çok doğal.
Güne erken başlamayı alışkanlık edinmiş ve başarılı olan insanları şöyle örnekleyebiliriz;
Virgin Şirketler Grubu’nun İngiliz CEO’su Richard Branson sabahları 5:45’te uyanıyor, hem de özel adasında olduğu zamanlarda bile. Günlük çalışmalarına başlayana kadar egzersiz yapıyor ve kahvaltı ediyor.
ABD’nin 44. Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama 4:30’da uyanıyor ve çocukları uyanmadan önce sporunu yapıyor.
Apple CEO’su Tim Cook güne 3:45’te başlıyor. Spor yapıyor, e-postalarını cevaplıyor ve ofisine gitmeden önce Starbucks’tan kahvesini içiyor.
Starbucks CEO’su Howard Schultz 4:30’da uyanıp spor yapıyor (genellikle eşiyle birlikte bisiklet sürüyorlar) ve tabii ki güne iyi başlamak için kendisine kahve yapıyor.
Disney CEO’su Bob Iger da 4:30’da uyananlardan. Sabah saatlerini gazete okumak, egzersiz yapmak, müzik dinlemek, e-postalarını cevaplamak ve hatta TV izlemek için kullanıyor.
The Vogue Baş Editörü Anna Wintour 5:45’te uyanıyor. Yarım saat tenis oynadıktan sonra o günün işlerini halletmeye başlıyor.
General Electric CEO’su Jeff Immelt 5:30’da uyanıyor ve CNBC izleyip gazete okurken koşu yapıyor.
Bu başarılı insanların sabah ritüellerinde bir ortak nokta daha gözünüze çarptı mı?
Egzersiz! Hepsinin sabah alışkanlıklarında egzersiz yapmak var.
Sağlıklı ve zinde olma gibi yararlarının dışında, yapılan araştırmalara göre sabahları yapılan 20 dakikalık orta düzey egzersizler mental ve duygusal olarak önünüzdeki 12 saati çok iyi geçirmenizi sağlıyor. Bu da demek oluyor ki iş dünyası liderleri, sabah egzersizlerinin sonucu olarak daha zinde, verimli ve yaratıcı oluyorlar. Ayrıca egzersiz yaptıkları sırada daha berrak bir beyin ile düşünebiliyorlar ve hiçbir bölünme yaşamadan problemlerini çözebiliyorlar. Sonuç olarak da ofise gittiklerinde güne dinç başlamış oluyorlar.
Egzersiz fikri çok da hoşunuza gitmediyse, güne daha iyi başlamanızı sağlayacak diğer sabah rutinleri:
Uyandıktan sonra 0,5 litre su için — 7-8 saatlik uyku sonrası toplam su ihtiyacınızı karşılar.
- Yatağınızı toplayın — Biliyorum çok sıkıcı fakat bunu yapmanız gün boyunca daha üretken olmanızla çok ilgili.
- Sağlıklı bir kahvaltı edin — Gün içinde ihtiyacınız olacak enerjiyi kazanmanız için çok önemli. Meyve iyidir!
- 1 veya 2 bardak kahve için — Güne daha hızlı başlayabilmek ve uyku halinden kurtulmak için bunu yapın.
- Haber izleyin veya okuyun — Sabah sessizliğinde dünyada neler olduğunu öğrenin, çevreden habersiz kalmayın.
- Günün işlerini önceliklendirin — En öncelikli işlerinizi belirleyin ve onların üstesinden nasıl gelebileceğinizi düşünün.
- Tüm bu anlatılanlar aslında sizin çalışma gününüze daha iyi başlayıp, üretken bir gün geçirebilmeniz için. “Erkenci” olmak sadece üst düzey yöneticiler için değil, herkes için yararlı bir alışkanlıktır.
Az uyumak bana göre değil, daha fazla uyumak istiyorum diyorsanız ve güne erken başlamanın mümkün olmadığını düşünüyorsanız gece geç saatlere kadar oturmayı bırakın. Toplam uyku saatinizi belirleyin ve sabah erken kalkacak şekilde gece yatma saatinizi değiştirmeyi deneyin.
Şirket ve ofis harcamalarınızı tek panelden yönetebileceğiniz OfisPaneli’nin bu faydalı içeriğinin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap