Wabi-Sabi Felsefesi Nedir ve Nasıl Uygulanır?

Yüksek stres seviyeleri, hızlı tempolu yaşam, gerçekçi olmayan mükemmellik arayışları ve maddi zenginlikle zarar veren bir dertle dolu bu dünyada, bizi kurtarmak için tam da şu anda ihtiyacımız olan şey olabilecek eski bir Japon yaşam tarzı: Wabi Sabi felsefesi. Peki, Wabi Sabi ne demek? Wabi-Sabi felsefesi nedir?

Wabi-sabi, daha bağlantılı bir yaşam biçimini ifade eden zarif bir felsefedir. Yani doğaya derinden bağlı olduğumuz ve böylece en gerçek içsel benliğimize daha iyi bağlı olduğumuzu anlatan bir yaşam tarzı. Kusursuzluktan uzak Wabi Sabi öğretisinin sunduğu beş felsefeye yakından bakıyoruz.


Wabi-Sabi Ne Demek?

wabisabi ne demek

Wabi sabi nedir? Bizleri daima kusurlu güzellikleri aramaya ve hayatın doğal olan döngüsünü kabul etmeye yönlendiren bir kavramdır. Wabi-Sabi bize; her şeyin süreksiz, eksik ve kusurlu olduğunu hatırlatır. O halde mükemmellik imkansızdır ve süreksizlik tek yoldur.

Wabi, mütevazi sadelikte güzelliği tanımakla ilgilidir. Bunun yerine manevi zenginliği deneyimleyebilmemiz için bizi kalbimizi açmaya ve materyalizmin kibrinden ayrılmaya davet ediyor.

Sabi, zamanın geçişi, her şeyin nasıl büyüdüğü, yaşlandığı ve bozulduğu ve kendini nesnelerde nasıl güzel bir şekilde gösterdiği ile ilgilenir. Güzelliğin, başlangıçta kırık olarak algıladığımız şeylerde bile, gerçekte gördüğümüzün yüzeyinin altında saklı olduğunu öne sürüyor.

Bu iki kavram birlikte, hayata yaklaşmak için kapsayıcı bir felsefe yaratır: Olanı kabul edin, şu anda kalın ve yaşamın basit, geçici aşamalarını takdir edin.

 

Kusursuzluk Algınızı Kıracak 5 Wabi-Sabi Felsefesi:

Bu asırlık felsefenin dokusuna gömülü çok sayıda bilgelik var. İşte günümüzün hızlı hareket etme, mükemmellik için çabalama ve inorganik başarı biçimlerini kovalama mücadelelerinden tamamen uzaklaşmanıza daha iyi yardımcı olabilecek 5 Wabi-sabi öğretisi:


1) Kabul yoluyla özgürlüğü bulursunuz; kabulün dışında büyümeyi bulursunuz.

budizm

Dewa Sanzan, kuzey Japonya’da az bilinen bir dağ silsilesidir. 8. yüzyıldan beri, zihinleri, bedenleri ve ruhları için yeniden doğuş ve aydınlanma arayan yıllık ritüellere katılan Yamabushi rahiplerinin kutsal hac yeri olmuştur. Eğitimlerinin temel felsefesi tek kelimeyle özetlenebilir: Uketamo, bu da “alçakgönüllü bir şekilde açık bir kalple kabul ediyorum” anlamına gelir.

  • İşini kaybetmek üzere misin? Uketamo!
  • Tahmin aniden sağanak yağmura dönüştü ve şimdi açık hava etkinliğinizi iptal etmek zorunda mısınız? Uketamo!
  • Bir kaza geçirdin ve şimdi sol bacağını kırdın ve önümüzdeki ay alçıda mı olacaksın? Uketamo!

Uketamo öze kabul anlamına gelir. Yamabushi, hayatın size sunduğu tüm iyi ve kötü şeyleri ne kadar erken kabul ederseniz, o kadar hafifleyeceğinizi söyler. Kabullenme yoluyla özgürlüğümüzü bulduğumuzu ve kabullenmenin dışında büyümeye giden yolumuzu bulduğumuzu söyler.

Ne özgürlüğü? Her türlü acıyı durdurma özgürlüğü.

Ne büyümesi? Kendi mücadelelerimizden öğrenme ve genişleme fırsatı.

Görüyorsunuz; Zen’in sonsuz, kaygısız bir mutluluk ve sükunet durumunda yaşamakla ilgili olduğunu varsayma eğilimindeyiz. Zen, hayatın size sunduğu zorluklar ve zorluklarla nasıl yüzleştiğinizle ilgilidir. Başarısızlık, keder, endişe ve yalnızlığın kaçınılmaz gerçekleriyle nasıl başa çıktığınızla ilgili. Hayatın kusurlu akışını kabul edecek misin? Yoksa onunla savaşacak mısın? Tam şu anda burada olanda huzur bulacak mısın? Yoksa inkar edip onunla mücadeleye devam mı edeceksiniz?

Fikir oldukça basit: Direnmeye devam ettikçe, acınızı birleştirmeye devam edeceksiniz. Wabi-sabi felsefesinin ilk öğretisi, o hâlde, şükür ve kabul pratiği yapmaktır. Bu vazgeçmekle ilgili değil. Eldeki durumun ciddiyetine teslim olmak ve daha sonra ne olacağına karar vermede aktif olarak rol oynamakla ilgilidir. Hayatın kusurlu akışına teslim olmaya ve teslim olmaya başladığınızda, huzuru ve özgürlüğü bulacaksınız ve büyüme yoluna adım atacaksınız.


2) Siz de dahil olmak üzere, hayattaki her şey kusurlu bir akış halindedir. Bu nedenle mükemmellik için değil, mükemmellik için çabalayın.

wabi-sabi sanatı

Doğadaki her şey sürekli değişiyorsa, o zaman hiçbir şey kesinlikle tam olamaz. Ve mükemmellik bir tamamlanmışlık hali olduğundan, hiçbir şey asla mükemmel olamaz. Bu nedenle, wabi-sabi felsefesi; biz ve hayatın kendisi de dahil olmak üzere her şeyin süreksiz, eksik ve kusurlu olduğunu öğretir. Ancak sorun şu ki, kusurlu düşünme biçimlerimiz artık mükemmelliğin gerçekte ne olduğu konusundaki anlayışımızı bulanıklaştırdı.

Bir eş anlamlılar sözlüğü açın ve “mükemmel” kelimesinin zıt anlamlılarını arayın ve şu kelimeleri bulacaksınız: Kusurlu, bozuk, aşağı, fakir, ikinci sınıf, beceriksiz, kırık, yanlış, kötü… Bütün bu olumsuzluklar. Mükemmelliği aramaya bu kadar takıntılı olmamıza şaşmamalı.

Mükemmel vücudu, toplumun bu mükemmellik testini geçmek için neye benzemesi gerektiğine göre şekillendiriyoruz. Bir başkasının bu mükemmellik tanımına dayanarak mükemmel kariyer yolunu ve mükemmel ortağı ararız. Ve yaratıcılar olarak, o kusurlu sanat eserini yayınlamadan önce sonsuza kadar erteliyoruz. Araştırmacılar, 2020’de yaşlanma karşıtı küresel pazarının yaklaşık 60 milyar ABD doları değerinde olduğunu tahmin ediyordu. İnsanlar daha genç görünmek için can atıyorlar. Ama yaşlanmak hayatın doğal döngüsü değil mi? Zaman geçtikçe yaşlanmak güzel bir şey değil mi?

Mükemmellik yoktur çünkü kusurluluk hayatın doğal hâlidir:

doğada kusurluluk

Bütün bunlar, yeterince iyi olmadığımıza dair bu yanlış anlatıyı beslediğimiz için oluyor. Biz de bize ait olmayan bu görüşü kabul ettik. Bizi tanımlamasına izin verdik. Ve şimdi, kendi içimizde kendimizi değerli ve yeterince iyi hissettireceğini düşünerek bu mükemmellik yanılsamasının peşinden gidiyoruz. Ama işte gerçeklik kontrolü: Mükemmellik yoktur çünkü kusurluluk hayatın doğal hâlidir—sen bütünsün, olduğun gibi bütünsün. Kusurla ilgili bu olumsuz damgayı ortadan kaldırmak için, önce onu, mükemmellik olan kurgusal yapının “zıttı” olarak tamamen reddetmemiz gerekir. Kusurluluk bir uzlaşma değildir; kusurluluk tek yoldur çünkü kusurluluk şeylerin gerçek doğasıdır.

Wabi-sabi felsefesinin ikinci öğretisi basittir: Mükemmellik için değil, mükemmellik için çabalayın. Başka bir deyişle: Olabileceğinizin en iyisi olmak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bu, Don Miguel Ruiz’in kişisel özgürlüğe ulaşmak için yaptığı dört anlaşmadan biriyle uyumludur. Partnerinizle olan ilişkinizde olabileceğiniz en iyi partner olmaya çalışın. Yaratıcı çalışmanızda ustalık arayın. Mutlak mükemmelliğe ulaşmayı asla beklemeden zanaatınızın biçimini geliştirmeye çalışın.

Siz de dahil olmak üzere hayattaki her şey kusurlu bir akış halindedir. Değişmeyen tek şey değişimdir. Her şey geçicidir ve hiçbir şey tam değildir. İşte bu yüzden mükemmellik yoktur.

 

3) Her şeyin güzelliğini takdir edin, özellikle de kırılmış gibi görünen yüzeyin altında saklanan büyük güzelliği.

Kintsugi

Eski bir sanat formu olan Kintsugi, kırılmış nesneleri altın dolgularla onararak onlara “altın yaralar” verdiğiniz wabi-sabi’den kaynaklanır. Yere düşmüş bir kase veya çaydanlık düşünün. Onunla ne yapacaksın? Büyük ihtimalle parçaları toplar ve atarsın. Ama Kintsugi ile değil. Burada kırılan çanak çömlek parçalarını bir araya getirip sıvı altınla yapıştırıyorsunuz. Bu onları kusurlu, kalıcı ve kaçınılmaz olarak kusurlu ama bir şekilde daha güzel yapmaz mı?

Kintsugi bize kırık şeylerde büyük bir güzellik olduğunu hatırlatır çünkü yaralar bir hikaye anlatır. Zamanın geçmesiyle kazanılan metanet, bilgelik ve dayanıklılık gösterirler. Onları kutlamak varken neden bu kusurları ya da altın yaraları saklayalım?

Buradaki fikir basit: Hayatında kırılmış hissedeceğin birçok zaman olacak. Sizde duygusal ya da fiziksel yaralar bırakacak olaylar olacaktır. Kendi güneş ışığınızın gölgesinde saklanmayın. Bir bulutun karanlığıyla kendi ışığınızı karartmayın. Bunun yerine, bu yaraların altınla yeniden çizilmesine izin verin.

Başarısızlıklarınızın size bir şeyleri nasıl yapmayacağınızı öğretmek için orada olduğunu, hatalarınızın size affetmenin önemini öğretmek için orada olduğunu ve kırışıklıklarınızın size bunlara neden olan kahkahalarınızı hatırlatmak için orada olduğunu düşünün.

Kintsugi’nin bu kavramını (kırık nesnelerin saklanmaması, gururla sergilenmesi gerektiğini) benimsemeye başlayın ve yavaş yavaş bu mükemmellik imajını nasıl çözüp yerine yeni bir ilahi ile değiştirdiğinizi anlamaya başlayacaksınız. Güzellik kavramı = Senin bütünün.


4) Yavaş ve basit: Hayatta olmanın ne anlama geldiğinin sevincini hissetmenin tek yolu budur.

wabi-sabi hayat tarzı

Merak ediyor olabilirsiniz, ancak yüzeyin altındaki güzelliği nasıl görebilirsiniz? Her şey bu kadar karanlık ve acımasız görünürken, günlük yaşamda güzelliği bulmayı nasıl başarıyorsunuz? Bu soruların cevabı felsefenin dördüncü öğretisinde yatıyor: Yavaşlayın ve hayatınızı basitleştirin. Aksi takdirde, aceleyle geçer, sona ulaşır. Bu öğreti oldukça basittir, ancak anlık ve uzun vadeli etkileri derindir.

İşte nedeni:

  • Yavaşlamak, hızlı yaşamanın panzehiridir. Yavaşlamak, daha dikkatli bir insan olmanıza yardımcı olur. Bu da sizin daha bilinçli olmanıza yardımcı olur. Neden? Çünkü yavaşladığınız anda durup düşünmeniz, merak etmeniz ve soru sormanız için alan yaratmaya başlarsınız. Doğal olarak daha fazla var olursunuz. Neden çoğu insan, yaşam tarzlarının sürdürülebilir olmadığını anlamadan önce dibe vurdu ya da tamamen tükenmişlik yaşadı? Bunun nedeni, çok hızlı hareket etmeleri ve kendilerini sabote etme davranışlarını gözlemlemeleri ve analiz etmeleri için zihinsel ve duygusal alanı oymak için asla yavaşlamamalarıdır.
  • Hayatınızı basitleştirmek, karmaşık bir yaşam sürmenin panzehiridir. Zamanın herhangi bir noktasında, hayatınızda bir şeyi değiştirmeye çalıştığınız anda, ilk adımın “ne eklemem gerekiyor” değil, “neye ihtiyacım var” diye sormak olduğunu tekrar tekrar fark edeceksiniz. Yeni bir eve taşınmak üzereyken, eski eşyaları atıyorsunuz. Bütçe yaparken gereksiz harcamaları ortadan kaldırırsınız. Yeni bir ilişkiye girerken, bu kişiye hayatımda yer açabilmem için bırakmam gereken bazı alışkanlıkların neler olduğunu merak ediyorsunuz. Düzen, büyüme ve değişim yolculuğunun ayrılmaz bir parçasıdır. Artık size hizmet etmeyen şeylere izin vermek, olacaklara nasıl yer açacağınızı belirler.

Yavaş ve basit, hayatta olmanın ne anlama geldiğinin sevincini hissetmenin tek yolu. Neden? Çünkü ancak bunu yaparak, etrafınızdaki dünyayla daha fazla mevcut ve uyum içinde olmanıza izin vereceksiniz. Ancak böyle yaparak kendinizi bu evrenin dokusuna kaptıracak ve ne olduğu için onu takdir edeceksiniz:

Sabahları çiçeklerinizi sulamanın sevinci, batan bir güneşi izlemenin sevinci, yumuşak yağmuru dinlemenin sevinci, pişirmenin sevinci. Ya da bir ağacın gölgesinin altında kitap okumak. Ve dördüncü öğretinin özü budur: Yavaşlayın, hayatınızı basitleştirin ve sizin için gerçekten önemli olan şeye konsantre olun. Günlük yaşamın sevincini yaşamak istiyorsanız, daha bilinçli olun.


5) Halihazırda sahip olduğunuz her şeyle ve tam olarak nerede olduğunuzla yetinmek mutlu olmaktır.

wabi

Günümüz toplumu mutluluğu bulmaya takıntılı. Genç bir yetişkin hayatının önemli bir bölümünü bir sonraki büyük şeyi takip ederek geçirir: Bir sonraki büyük iş, bir sonraki büyük başlangıç, yeni bir ülke ve bir sonraki büyük hamle… Ne zaman olmak istediğini düşündüğün yere varmak için kendini çok çalıştırsan, bu boşluk dalgası seni kaplar.

Bu umutsuzluk dalgası; Harvard pozitif psikolojisi Tal Ben-Shahar’ın varış yanılgısı olarak adlandırdığı şeydir. “Bir kez başardığımızda, hedefimize ulaştığımızda veya hedefimize ulaştığımızda, kalıcı mutluluğa ulaşacağımız yanılsaması”… Elbette durum böyle değil, çünkü zorlayıcı hedef belirleme mutluluğa yol açmaz. Aksine akılsız ve stresli bir getirme oyununa yol açar.

Gerçek şu ki, mutluluğu arama saplantımız, mutluluğun gerçekte ne olduğunu görmemizi engelledi. Bu sadece başka bir duygu. Tıpkı kızgın, üzgün, korkmuş veya heyecanlı hissettiğimiz gibi mutlu ve mutsuz hissediyoruz. Nasıl her zaman heyecanlı olamıyorsan, her zaman mutlu olamazsın. Peki başarıyı kovalamanın sorunu ne? İlk olarak, her zaman sizden kaçacaktır. İkincisi, her zaman mutlu olmak neredeyse imkansız.

wabi-sabi sanat

Nihai wabi-sabi öğretisinin geldiği yer burasıdır. Genellikle heyecan duygusundan memnun olduğunuz gibi, öfke duygusuyla da yetinmek. Mutluluk halinden inanılmaz derecede memnun olduğunuz gibi, üzüntü halinden de memnun olmak. “Zengin, kim olduğundan ya da neye sahip olduğundan memnun olan kişidir.” Ya da “Sahip olduğum tek şey ihtiyacım olan şey.”

Görüyorsunuz, tüm mutsuzlukların kökü, bulunduğunuz yerden ve sahip olduklarınızdan hoşnutsuzluktan doğar. Gerçekten bu kadar basit. Tüm mutsuzlukların kökü, uyanık olduğunuz tüm saatleri, gözlerinizi şimdiye açıp onun içine bakmak yerine uzak geleceğe çevirerek ve hayatınızın dışına bakarak geçirmekten doğar.

Sahip olduklarınla ve bulunduğun yerle yetinmek, şükretmektir. Sahip olduklarınızla ve nerede olduğunuzla yetinmek, istediğiniz şey için çalışırken ve onu başarabileceğinize tamamen güvenmek, kasıtlı olmaktır. Ve şükür, niyet ve eylem yoluyla mutluluğu bulursunuz. Peki ya hepsinin güzelliği? Her şey bu noktada İlk wabi sabi öğretisine dönüyor: Kabul memnuniyettir ve memnuniyet kabuldür.


Wabi-Sabi Felsefesinin Temel Öğretisi

wabi-sabi felsefesi

Wabi sabi, günlük yaşamınıza yerleştirmek ve uygulamak için güzel bir felsefedir. Özünde, wabi-sabi size hayatın kırılgan ve geçici olduğunu, doğadaki her şey kadar geçici olduğunu hatırlatır, öyleyse neden kendinize sadece kendiniz olma izni vermiyorsunuz? Beth Kempton’ın Wabi-Sabi, Mükemmel Kusurlu Bir Yaşam İçin Japon Bilgeliği adlı kitabında yazdığı gibi:

“Basitçe söylemek gerekirse, wabi sabi size kendiniz olmanıza izin verir. Sizi elinizden gelenin en iyisini yapmaya teşvik eder, ancak ulaşılamaz bir mükemmellik hedefinin peşinden kendinizi hasta etmeyin. Yavaşça rahatlamanızı, yavaşlamanızı ve hayatınızın tadını çıkarmanızı sağlar. Ve size güzelliğin en olası olmayan yerlerde bulunabileceğini göstererek her günü bir zevk kapısı haline getiriyor.”


Eckhart Tolle: Hayatı, Kariyeri, Kitapları ve Öğretilerinin Özü

Psikolojik Sağlığınızı Korumanın 9 Yolu

This post is also available in: English

Kategoriler: Sanat, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version