Uzay turizmi nedir denildiğinde bu soru pek çok kişi için bir bilim kurgu senaryosunu çağrıştırıyor olabilir. Lakin günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar sonucu bu hiçte zor değil. Günümüzden 20 yıl önce uzay turizmi mümkün müdür sorusu sorulsa hemen herkesin cevabı benzer olurdu. Bugün ise uzay turizmi ciddi bir şekilde incelenen ve tanımlanan konuların arasında yer alıyor. Bu gelişim ivmesinin altında kuşkusuz uluslararası uzay faaliyetlerinin payı olsa gerek. Bilimsel çalışmalar ve yüksek bütçeli araştırmalar neticesinde uzay turizmi yapabilmek artık mümkün.
Peki sıcak bir sahilin kumlarının kenarında denize girmekten tamamen farklı olan bu turizm ne anlatıyor? Turizm yani insanların yaşadıkları bölgeden çeşitli amaçlar doğrultusunda gezi-seyahat yapması anlamına geliyor. Bu gezilerin amacı kimi zaman ticari ve kültürel amaçlı olurken kimi zamansa rahatlama amaçlı olmaktadır. Bazen sıcak bir bölgeden görece soğuk bir bölgeye kış tatili şeklinde gerçekleşir. Bazense sıcak bölgelere yapılan deniz turizmi adı verilen şekle sahiptir. Peki içinde yaşadığımız dünyanın dışına gitme anlamına gelen uzay turizmi neyi ifade eder?
Uzay Turizminin Tarihsel Kökeni Nedir?
Gökyüzü ve onun ardında kalan alanlar tüm insanlık tarihi boyunca ilgi çekici konular arasında olmuştur. İnsanların göçebe veya yerleşik yaşamaya başladığı günlere kadar bu ilgiyi götürmek mümkündür. Gökyüzü kimi zaman ilahi şeyleri tariflerken kimi zamansa bilimin en merak uyandıran alanı olmuştur. İnsanın dünyada geçirdiği yüz binlerce yıldır dünyanın ötesi gizemini korumuştur. Tam da bu yüzden bu gizem çeşitli merak ve ilgiyi kendisine çekmeyi başarmıştır. Kültürel üretimler sonucu ortaya çıkan ürünlerde bu durumu saptamak oldukça kolaydır.
Edebiyatta, tiyatroda, sinemada ve diğer pek çok sanat dalında uzaya ilişkin ürünler üretilmiştir. Bu ürünler sahip oldukları gizem sebebiyle her zaman tercih edilmeye devam etmiştir. Günümüzde ise bilim ve teknolojik gelişmeler ışığında bu ilginin uçsuz bucaksız bir seviyeye ulaştığını söylemek mümkündür. Uzay turizmi ise bunun son evrelerinden birisi olabilir kuşkusuz. Bavulunu toplayıp uzaya gitmek mi? Neden mümkün olmasın ki. Dünyanın tamamen keşfedilmesi ve bazı kişiler için gezilecek yerlerin gitgide standart hale gelmesi bunu tetiklemiştir.
Uzay Turizmi Nedir ve Ne İfade Eder?
Uzay turizmi nedir denildiğinde bizim buna cevabımız sonsuz bir macera arayışının sonucu olacaktır. Gerçekten de uzay turizmi macera ve gizem arayışında olanlar için gelişen bir alan olma özelliği taşır. İnsanlığın bilgi birikimi sayesinde bugün dünyada bir yerden bir yere gidebilmek artık oldukça kolaylaşmıştır. Yüksek hızlı trenler, okyanuslar arası yolculuk yapan gemiler ve kıtalar arası dolaşan uçaklar sayesinde bu mümkün olmuştur. Ekonomik olarak sınırsız güce sahip olanlar için dünyada herhangi bir yere ulaşmak günümüzde oldukça kolaydır.
Bu da refah ekonomisine sahip ülkelerde yaşayan kimi kişiler için mümkün olmaktadır. Dünya dışı turizme ilgi ise tam olarak dışarıya duyulan içgüdüsel merak olmaktadır. Bu merak ilk olarak uzayı bilimsel çalışmalar için konu edinmekle kalırken, bugün seyahat etmek anlamındadır. Atmosferimizin ötesinde kalan alanlara yapılan yolculuklar uzay turizmi çatısı altında değerlendirilmektedir. Bu turizm pek çok farklı sebeple yapılabilmektedir. Tabii ki en geçerli sebebi keşfetmek amaçlı olandır. Tabii ki unutmadan ekleyelim uzay turizmi bile kendi içerisinde ayrılmış durumdadır.
Uzay Turizminin Çeşitleri Nelerdir?
Uzay turizmi nedir sorusunu cevaplamaya kalmadan önce bu turizmin çeşitli kolları oluşmaya başlamıştır. Bu da insanlığın bilgi birikiminin ne kadar geliştiğini bize göstermeye devam etmektedir. Dünya atmosferi dışına seyahat etmek anlamına gelen uzay turizmi, birkaç farklı şekle sahiptir. Günümüzde uzay turizmi iki farklı şekilde gerçekleştirilmektedir. Bunlardan ilki bilimsel amaçlı yürütülen faaliyetleri takip amaçlı yapılan turistik geziler. Diğeri ise uzay gemisinde konaklamak üzere kabul edilen ve şartları yerine getiren kişilerin yaptığı geziler. Bu geziler genellikle konaklama ve vakit geçirme gibi turistik-kültürel faaliyetleri kapsamaktadır.
Bu anlamıyla uzay turizminin şimdiden popüler hale geldiğini söylemek yanlış olmayacaktır. Uzay ve gökyüzü üzerine meraklı olan kişilerin bu alana ilgisi ve merakı gün geçtikçe artmaya devam etmektedir. Birçok şirket öncü pozisyonda bu konuda faaliyetlerini sürdürmektedir. Bu sayede uzay turizminin ne olduğu ve kapsamı hakkında fikir yürütebilmek mümkün hale gelmiştir. Dünya üzerinde yapılan seyahat türlerinde olduğu gibi uzay turizminde de kişisel talepler etkili olmaktadır. Kişilerin turistik amaçları yolculuğun da rotasını ve anlamını belirlemektedir.
Uzay Turizmi Sayesinde Seyahat Edecek Olanlar Kimlerdir?
Konu başlığımız açısından belki de en önemli noktalardan birisine değinmek üzereyiz. Uzay turizmi nedir sorusu kadar önemli olan soru, bunu kimlerin yapabileceği tabii ki. Herhangi bir seyahat biçiminden temel bir farklılık taşıyan bu yolculuk kimler için mümkün? Beraberinde oluşabilecek durumlar ve şartları hakkında bu başlığı da gerekli gördük.
Öncelikle şunu açıkça belirtmek gerekir ki uzay turizmi yüksek bütçeli bir faaliyettir. Bu anlamıyla üst sınıfa mensup kişiler için şu an daha mümkün gözükmektedir. En azından şimdilik kitlesel bir şekilde gerçekleştirilmekten uzak bir konumda bulunduğunu belirtelim.
Gerek uzay gemilerinin barınma alanları gerekse uzayda toplu yaşama ile ilgili bilgi yetersizliği buna yol açar.
Günümüzde bazı şirketler bu alanda çalışmalar yürütmektedir. Çeşitli çekilişler ile içerisinden seçtikleri kişileri uzaya göndermeyi planlamaktadırlar. Tabii ki fiyatların dudak uçuklatan boyutlarda olduğunu da tekrarlamakta fayda var. Uzaya gidecek turistlerin çeşitli şartları yerine getirmeleri bekleniyor. Bununla birlikte yanlarında tam bilgiye sahip bir mürettebat olacağı da doğrulanmış durumda.
Uzay Turizmi Alanında Faaliyet Yürüten Öncü Şirketler Hangileridir?
Uzay turizmi çok geniş ve kapsamlı bir alanı kapsamaktadır. Bu nedenle şartlar ve ücretler ise oldukça yüksektir. Herhangi bir turistik işletmeye oranla çok daha yüksek bütçeler söz konusudur bu alan için. Uzay turizmi nedir başlığımızın somut adımları tam olarak bu evreden sonra başlıyor diyebiliriz. Tabii ki uzay gemilerinin yakıt masrafları bile dudak uçuklatan seviyededir.
Gemilerin bakımları, mürettebat eğitimleri ve donanımı ve konaklama hazırlıkları düşünüldüğünde sınırsız bir bütçe gerektirmektedir. Bu alanda çalışma yürüten pek çok şirket olmakla birlikte içlerinden birisi aradan sıyrılmaktadır. Onun adı ise SpaceX’dir.
Yatırımcı ve milyarder Elon Musk’a ait olan şirket bu alanda bir süredir çalışmalar yürütmektedir. Crew Dragon Demo 2 isimli taşıtın 2020 yılında uzaya fırlatılmasının ardından tüm gözler şirkete çevrilir. Şirketin açıklamalarına göre 2023 yılı itibarıyla bu istasyon aracılığı ile insanlar turistik faaliyete başlayabilecekler. SpaceX dışında alanda faaliyet yürüten diğer şirketler ise Blue Origin ve Virgin Galactic’dir. Blue Origin Jeff Bezos tarafından, Virgin Galactic ise Virgin şirketler grubuna aittir.
Uzay Turizminin Başlangıcı Ne Kadar Geçmişe Gitmektedir?
Bir önceki başlığımızda uzay turizmi alanında faaliyet yürüten şirketleri incelemeye çalıştık. Bu başlık kapsamında ise uzay turizmi faaliyetlerinin geçmişine odaklanmaya çalışacağız. Uzay turizmi nedir başlığı doğal olarak bu alanı da ilgilendirmektedir. Uzay turizmi esasen 2006-2007 yılında bu yana konuşulmaktadır. İlk somut adımlarda bu yıllarda atılmıştır. Lakin 2003-2004 yılları da uzay turizmi öncü faaliyetleri açısından önemli yıllardır. Bu yıllarda Rus Uzay Dairesi ile Amerika arasında büyük rekabet yaşanmıştır. 2003 yılında uzaya seyahat için ilk kez bilet kesen şirket MirCorp olmuştur.
Bu tarihi bileti alan kişi ise Dennis Tito isimli kişidir. Lakin şirket uzay seyahatini askıya alınca Dennis Tito farklı bir şirket ile anlaşma yolu aramaya başlamıştır. Space Adventures ile anlaşan Tito, bunu gerçekleştiren ilk kişi konumundadır. İlerleyen yıllarda ise birden fazla kişi uzaya gönderilmiştir. Lakin Virgin Galactic ve Jeff Bezos’un şirketi Blue Origin arasındaki rekabet bu yıllardan beri devam etmektedir. İki şirket arasında nefes kesen bir uzay yarışının olduğunu söylesek yanılmış olmayız.
Uzay Turisti Unvanına Sahip Olmanın Ücreti Ne Kadar?
Turizm en genel anlamıyla bir yerden bir yere çeşitli amaçlarla seyahat etme anlamına gelir. Turist ise bu seyahati gerçekleştiren kişilere verilen isimdir. Peki uzay turisti olmak nasıl olur? Kimlere uzay turisti denir? Uzay turizmi çalışmaları sonucunda uzaya mekikler aracılığıyla fırlatılan kişilere uzay turisti denir. Tabii ki bu seyahatin normal bir seyahate göre zorlukları bulunmaktadır.
Uçuş şartlarını eksiksiz şekilde yerine getirmek ve yüksek ücretleri karşılamak bunların başında geliyor. Günümüzde uzay turisti olabilmek için yaklaşık olarak 200 bin dolarlık bir ön ödeme ücreti ödemeniz gerekmektedir.
Bu ücreti yalnızca kapora ücreti olarak düşünebilirsiniz. Bu sınır ötesi ve hatta sınırsız denebilecek yolculuğun kısa gelecekte ucuzlaması düşünülmüyor. Tam kapsamlı gerçekleştirilecek bir uzay seyahati için milyon dolarlara yaklaşan fiyatlar söz konusudur. Seyahatin bu fiyatları düşünüldüğünde pek ekonomik olmadığını söylemek mümkündür. Önümüzdeki yıllarda sürecin nasıl gelişeceği ve ücret politikalarının nasıl belirleneceği ise meçhul. Uzay turizmi nedir sorusu somut olarak cevaplamanın ve deneyimlemenin ücreti görüldüğü üzere dudak uçuklatan seviyededir.
Uzay Turizmi Ne Kadar Sürede Gerçekleşmektedir?
Uzay turizmi nedir sorusu kadar merak edilen diğer soru seyahatin sürdüğü zaman zarfı. Herhangi bir yerden farklı bir yere el çantası veya bavul ile gitmekten oldukça farklı kesinlikle. Dünya atmosferi dışına çıkılan ve bir uzay istasyonunda kalınan yolculuktan bahsediyoruz. Bu nedenle hazırlık süresi başta olmak üzere oldukça komplike bir süreç yaşandığı gerçek. Günümüzde yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda yolculuklar 15 dakika ile sınırlanmış durumda. Lakin ilerleyen dönemlerde şirketlerin bu süreyi artırmaya yönelik planları olduğu da doğrulanmış durumda.
Bir saati geçen ve hatta bir haftayı bulan yolculuklar yapabilmek bu anlamıyla yakın gelecekte gerçekleşebilir. Blue Origin şirketinin sahibi Jeff Bezos’un yaptığı açıklamalara göre bu durum yakın gelecekte gerçekleşeceğe benziyor. Şirket yaptığı açıklamada 11 dakikalık uzay turizmi yolculuğunun müjdesini vermiş durumda. Uzay gemisine alınan yolcuların 100 km yükseğe fırlatıldıktan sonra bir kapsül yardımıyla yolculuğu tamamlamaları bekleniyor. Uzay gemisinden ayrılan kapsül içerisinde tamamen uzayda asılı bir şekilde kalan yolcular fotoğraf çekip deneyimleme fırsatı yakalayacak.
This post is also available in: English Français Español Deutsch
Yorumlar (0) Yorum Yap