Netflix’in son zamanlardaki en çok ilgi gören yapımlarından The Queen’s Gambit’te 1950’li yıllarda Kentucky’de bir yetimhanede büyüyen satranç dâhisi bir kız olan Beth Harmon’un hikayesi anlatılıyor.
Dizi hakkında çok akıllıca detaylar ve birtakım ilginç bilgiler var. Gelin birlikte bakalım.
Dikkat! Bu içerik spoiler içermektedir.
1) Anya Taylor-Joy bu projedeki Beth rolünden önce satrançla ilgili hiçbir şey bilmiyormuş. Ve öğrenmesinin bu dünyaya girmesine çok katkıda bulunduğunu açıklamış.
Kısa bir süre içinde satranç hakkında okumaya, araştırmaya başlamış.
2) Satranç oynanan sahnelerdeki hamlelerin hepsi önceden satranç danışmanları Garry Kasparov ve Bruce Pandolfini tarafından hazırlanmış. Bu ikili ayrıca bütün aktörlere de yardım etmiş.
Netflix, ana hedeflerinden birinin “eğer bir satranç uzmanı diziyi izlerken bir hata bulursa, herhangi bir hareketin yanlışlığından dolayı hikayeden çıkarılmamasını sağlamak” olduğunu açıklamış. Oyunun özgünlüğünü sağlamak için dizide uzun süredir satranç koçu ve uzman Bruce Pandolfini ve Rus satranç büyük ustası Garry Kasparov’un yardımı alınmış…
3) Aslında dizinin yaratıcısı Scott Frank, Borgov rolünü oynaması için Garry Kasparov’u istemiş ancak Kasparov bu teklifi reddederek sadece danışmanlık yapmış.
4) Ekranlarda görülen bütün satranç sahneleri, hızlı satranç maçları sahneleri de dahil olmak üzere aktörler tarafından gerçekten oynanmış.
Anya bu hızlı maçların dizideki en sevdiği kısımlar olduğunu söylemiş.
5) Beth’in son bölümdeki tamamen beyaz olan kombini, satrançtaki vezir taşına bir referanstır.
Final bölümündeki son kıyafeti olarak Beth, şapkasıyla beraber tamamen beyaz ve göz alıcı bir kıyafet giyiyor. Bu kıyafet, Beth’i beyaz vezir satranç taşının görsel bir temsiline dönüştürüyor. Dizinin kostüm tasarımcısı Gabriele Binder, Vogue ile yaptığı röportajda; “Fikir, onun artık satranç tahtasında kraliçe olduğunu ve satranç tahtasının dünya olduğunu ifade etmek için” diye açıklama yapmış.
6) Alma’nın ölümü bu sahne sayesinde önceden tahmin edilmiş olabilir.
Çoğu izleyicinin muhtemelen gözden kaçırdığı en etkileyici detaylardan biri, Reddit’teki bir kullanıcı tarafından dikkat edilen bir ayrıntıydı. Bu sahnede Alma, otelin aynasına bakarken görülüyor – çekimin sahnesi, 19. yüzyıl ressamı Charles Allan Gilbert’ın “All Is Vanity” adlı ünlü bir çizimine benziyor. Resimde hem aynaya bakan bir kadın hem de bir insan kafatasına gözüküyor. Bu sahne, Alma’nın dizide canlı olarak görüldüğü son sahne oldu.
7) Dizide toplam 7 bölüm bulunması, bir piyonun vezir olması için geçmesi gereken kare sayısını ifade ediyor.
Dizinin yapısıyla ilgili ilginç bir ayrıntı bulunuyor. Bildiğiniz gibi “The Queen’s Gambit” mini dizisi yedi bölümden oluşuyor. Dizi yapısı, bir piyonun kraliçe olmak için tahtada geçmesi gereken yedi kareyi yansıtıyor olabilir…
8) “Ben Snyder’da ölü yakalanmam” dedikten birkaç yıl sonra Beth, Margaret ile Ben Snyder’in mağazasında tanışıyor.
Margaret, Beth’in lisesinden, kahverengi ayakkabılarından dolayı Beth’e zorbalık yapan bir kız. Bir sahnede, Beth, Margaret’in okulun kütüphanesinde erkek arkadaşıyla sevişirken yakalar. O sahnede Margaret şunu söyler: “Ben Snyder’da ölü yakalanmam.” Birkaç yıl sonra, beşinci bölümde Beth, Ben Snyder’in mağazasında alışveriş yaparken Margaret ile karşılaşır. Ne diyebiliriz, gerçekten tatmin edici bir döngü.
9) Bay Schaibel’in sakladığı gazete kupürlerinden birinin manşetinde “Beth Harmon Tüm Kadınların Aptal Olmadığını Kanıtlıyor” yazıyor.
Bay Schaibel’in bodrum katındaki ofisinde, Beth’in başarısını öven ve kabul eden tüm gazete küpürleri arasında, “Beth Harmon tüm kadınların aptal olmadığını kanıtlıyor” yazan bir manşet bulunuyor. Bu ayrıntı, Beth’in yüzleşmek zorunda olduğu kadın düşmanlığını vurgulayan bir başka ipucudur.
10) Cleo, Beth’i sabote etmesi için gönderilen bir Rus köstebek olabilir.
Cleo, Beth ile Benny’nin dairesinde buluşan gizemli bir Fransız mankendir. Kendisi Beth’in Borgov’a karşı oynadığı maçtan bir önceki gece, Beth’i alkollü bir eğlenceye davet ediyor. Pek çok izleyici, Beth’in Borgov ile en önemli maçından önceki gece Cleo’nun tesadüfen ortaya çıkma şeklini şüpheli buluyor. Reddit’te Cleo’nun Beth’i sabote etmek için Rus ekipleri için çalıştığına dair bir teori bile bulunuyor.
11) Beth’in tavanda satranç oynadığı sahnelerde hep Bay Shaibel’in eski tahtasını kullanır.
Dizi boyunca, Beth’in tavanda bir satranç oyununu görselleştirdiği birçok sahne var. Yeterince yakından bakarsanız, tavan oyunlarının hepsinde kullanılan satranç seti, Beth’in Bay Shaibel ile satranç oynamayı öğrenirken kullandığı taşlar olduğunu fark edebilirsiniz…
12) Beth’in matematik dersindeki sahnede annesinin ne iş yaptığı hakkında biraz ipucu veriyor.
İlk bölümde Beth, annesi Alice Harmon tarafından yazılan “Tek Terimli Temsiller ve Simetrik Sunumlar” başlıklı bir kitabı alırken görülür. Bu sahne, izleyicilere Beth’in annesinin yetenekli bir matematikçi olduğunu gösterir.
13) Beth’in tüm dizi boyunca giydiği kareli giysiler satranç tahtasını çağrıştırmak için kullanılmış.
Dizinin kostüm tasarımcısı Gabriele Binder, Vogue ile yaptığı röportajda, “Her zaman bir karakterin içinde olup bitenleri dışarıda giydikleriyle göstermeye çalışırım ve ekose deseninin Anya’nın karakteri için ilginç olacağını düşündüm.” demiş.
14) Beth satrançtan ilk kazandığı ödüllerden biri ile kendisine lisesindeki popüler kızların giydiği ayakkabılardan kalıyor.
Lisenin ilk gününde Beth, kahverengi ayakkabıları yüzünden popüler kızlar tarafından zorbalığa uğrar. İkinci bölümdeki aynı sahnede kamera aşağı inerek tüm bu kızların siyah beyaz Oxford tarzı ayakkabılar giydiklerini gösterir. Bölümün ilerleyen kısımlarında, Beth bir satranç turnuvasında ilk nakit ödülünü kazanır ve alışverişe gider – bu ödülle ilk satranç setini ve elbisesini satın alır. Ama fark etmemiş olabileceğiniz şey, kendisine tüm popüler kızların giydiği bir çift ayakkabı almış olmasıdır.
15) Beth son maçında, ilk bölümde giydiği ve üzerinde adı yazan elbiseye çok benzer bir elbise giyiyor.
İlk bölümde, Beth yakalı ve açık gri bir elbise giyiyor. Son bölümde de yakası da olan aynı renk elbiseyi giyerken görülüyor. Bu elbisenin rengi Beth’in “ev” duygusunu temsil ediyor. Bir kez daha ‘eve’ dönebileceği bir an yaratmak istedikleri için, Moskova’daki son turnuvasında da aynı renk elbiseyi giyiyor.
16) Dizinin sonlarında doğru Beth’in ruj tonu, Alma’nın eskiden kullandığı ruj tonuna benziyor.
Görünüşe göre, Beth’in dizinin sonuna doğru kullandığı ruj renginin arkasında gizli bir mesaj var. Netflix bir videoda, “Alma’nın koyu ruju, temel özelliklerinden biridir. Makyaj tasarımcısı Daniel Parker, dizi ilerledikçe Beth’in kendi ruj tonlarının, ikinci annesine bir ithaf olması için gittikçe onunkine daha fazla benzer olmasını planladı” açıklamasını yapmış.
17) Son bölümde, Beth’in hala ilk aldığı satranç setini kullandığı görülüyor.
Beth bir satranç turnuvasında ilk nakit ödülünü kazandıktan sonra, alışverişe gider ve ilk satranç setini satın alır. Yedinci bölümde, Beth, Luchenko’yu nasıl yeneceğini bulmak için otel odasına gittiğinde, hala aynı satranç setini kullandığı görülüyor.
18) Dizinin sonunda Beth ve Borgov’un maçında, Beth beyazlarla oynadığında döngü tamamlanmış oluyor.
Beth’in yetimhane bekçisi Bay Shaibel’e karşı oynadığı ilk satranç oyununda beyaz renk ile oynuyor ve bu ona avantaj sağlıyor. Beth, Borgov’a karşı son maçında da beyaz renkli taşlar oynadığında her şey tam bir döngü oluyor.
19) Dizideki Benny karakteri ise gerçek hayattaki Amerikalı usta satranç oyuncusu Bobby Fischer’dan esinlenerek yaratılmış. Bobby Fischer 13 yaşındayken kazandığı ‘Yüzyılın Oyunu’ isimli galibiyetiyle biliniyor.
Harry Beltik’in oyun stili ise gerçek bir satranç oyuncusu olan Magnus Carlsen’den ilham almıştır.
20) ‘The Queen’s Gambit’ dizisinin büyük bir çoğunluğu Amerika Birleşik Devletleri’nde geçse de çekimler Berlin’de yapılmış.
21) Dizideki Alma karakterini oynayan Marielle Heller, ‘A Beautiful Day in the Neighborhood’, ‘Can You Ever Forgive Me?’ ve ‘What the Constitution Means to Me’ gibi filmlerin yönetmenidir.
Marielle, “yıllar boyunca yönetmenlik yaptıktan sonra oyunculuğa dönmek oldukça heyecanlıydı ve sıradaki büyük projem ne olacak bilmiyorum” diye açıklama yapmış…
22) Ekranda gözüken, Beth’in kafasında kurduğu satranç hamleleri gerçek hamleler olduğu için daha sonra özel efektleri yapan takım da satranç oynamayı öğrenmiş.
23) Anya oldukça büyük bir Harry Potter hayranı ve ‘The Queen’s Gambit’ dizisinde Harry Beltik, ‘Harry Potter’ filmlerinde ise Dudley karakterini oynayan Harry Melling’i görünce çok sevinmiş…
Anya, Buenos Aries’ten Londra’ya 6 yaşındayken taşınmış ve İngilizceyi Harry Potter kitaplarından öğrenmiş.
24) Beth’in her sahnedeki ruj renkleri ayrı ayrı seçilmiş ve renkler Beth’in yaşını temsil ediyormuş.
Makyaj ve saç tasarımcısı Daniel Parker, “Dudaklar ve kirpikler bir karakterin ne yaptığını ya da davranışlarını temsil eden en önemli şeylerden biridir. Sonlara doğru Beth’in ruj rengi ölen annesine bir övgü olarak kabul edilebilir.” diye açıklama yapmış.
25) Anya, senarist Scott Frank ve saç tasarımcısı Daniel Parker birbirlerinden habersiz bir şekilde Beth’in kızıl saçları olmasına karar vermiş. Beth’in saç modellerini yapmak için ise peruk kullanılmış.
Daniel Parker, “Bazen gün içinde 3 farklı saç değiştiriyoruz. Bunları peruksuz yapmamız imkansız.” diye açıklama yapmış.
26) Ve son olarak, Anya, Beth’in Rus parkında satranç oynadığı final sahnelerini çekerken hep ağlamış çünkü o an Beth için çok mutlu olmuş.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap