Halka açık tuvaletlerde elinizi yıkadıktan sonra kapıyı açmak için kağıt havlu kullanıyorsunuz, ama telefonunuzu yatağınıza koyup uyurken iki defa düşünmüyor musunuz? Telefonunuzun değdiği hemen hemen her yüzey bakterilerle kaplı ve doğal olarak telefonunuzun da benzer durumda olduğunu söylemek mümkün.
2011’de, Londra Hijyen ve Tropikal Tıp Fakültesi’ndeki araştırmacılar tarafından yapılan çalışmaya göre; her altı telefondan birinde dışkıya ait madde bulunabiliyor. Başka bir İngiliz şirketinin 2010’da yaptığı çalışmada otuz telefona hijyen testi yapılıyor. Test edilen telefonların yedisinde yüksek düzeyde çevresel bakteri bulunurken sekizinci sıradaki telefonda bulunan bakterilerin dışkısal madde ve Salmonella bakterisi ilişkili olduğu saptanmış.
…
Sürekli yanınızda gezdirdiğiniz en kıymetli eşyanız nasıl oluyor da bu kadar pis olabiliyor? Aslında cevabı soruda gizli, görünüşe bakılırsa o da sizin suçunuz. Yani düşündüğünüzde, telefonunuzu değdirdiğiniz her yüzey zaten bakteriyle kaynıyor.
…
Telefonunuz Tam Olarak Ne Kadar Kirli
Telefonunuz şu an büyük ihtimalle ofiste veya okulda masanızda duruyor. Arizona Üniversitesi’ndeki Mikrobiyoloji Profesörü Dr. Charles Gerba’ya göre; masanızda inchkare başına 21,000 mikrop bulunuyor. Bu ofisinizdeki tuvalette bulunan bakterinin neredeyse 430 katı. Telefonunuz cebinizde güvenli bir şekilde duruyor olsa bile bugün büyük ihtimalle telefonla tuvalete girmişsinizdir ve sonrasında telefonunuza dokunmuşsunuzdur, çünkü yüzde yetmiş beşimiz telefonumuzu orada kullanıyoruz.
…
Bulaşıcı hastalık uzmanları telefonunuzu nemli mikrofiber bir bezle silmenin sizi genel bakterilerden kurtaracağını söylüyor ancak E.coli ve grip virüsü gibi daha tehlikeli bakterilerden kurtulmanın yolu alkol gibi daha güçlü temizleyicilerle saldırmak.
New York Times’dan bir makalede önerilen ise ”bir sprey şişesine seyreltilmiş alkol doldurun, mikrofiber bezi alkolle nemlendirin (kağıt havlu kullanmayın) ekran ve kasayı hafifçe silin. Asla dezenfektan spreyi direkt olarak telefonun üzerine sıkmayın.
…
Telefonunuzu arada bir kapatın ve antibakteriyel mendil ile güzelce bir silin, Home tuşuna özen gösterin ve kuruması için ona zaman tanıyın
Bu Mikroplar Sizi Hasta Eder Mi?
Telefonlar bakteri taşıyor olsa da Surrey Üniversitesi’nde yapılan bir araştırma çoğu telefonun Staphylococcus aureus (zatürre, gıda zehirlenmesi, toksik şok sendromu ve kan zehirlenmesinin ardındaki bir bakteri) ve diğer tehlikeli bakterileri taşımadığını gösterdi.
Telefonumuz ölümle sonuçlanan enfeksiyonları taşımasa da bu durum, bu konuyu ciddiye almayacağımız anlamına gelmiyor. Yaygın enfeksiyonların yüzde sekseni elle bulaşır ve bu eller telefonunuza dokunuyor. Mikrop döngüsünü kırın ve telefonunuzu temizleyin.
Yorumlar (0) Yorum Yap