Startup Kardeşliği Çağrısı

Doğan Turan

Doğan Turan

Türkiye Girişimcilik Vakfı Fellow- www.glocalzone.com- www.doganturan.com

İnsan, en temelde hayatta kalma içgüdüsü ile hareket eder ve hayatta kalmanın her zaman en kolay yolunu arar. Kolay olanı arayışımız ise bizi zorlu durumlarda ya daha fazla yaratıcı kılıyor, ya da erken pes etmemize yol açıyor. Tek bir nedenin, insanı iki farklı uca itmesi ne kadar ilginç değil mi?
Son zamanlarda ülkemizde hem siyasi durumlar, hem de ekonomik durumlar pek da parlak değil. Bizler her ne kadar siyasi olaylardan kafayı kaldırıp, önümüze bakalım desek de, ne yazık ki toplumun gidişatından ayrı bir yerde kolay kolay konumlanamıyoruz ve soyutlanamıyoruz. Hoş, tüm bu durumlardan ayrı bir yerde mi durmak gerekir, yoksa tam ortasında mı olmak lazım bilmiyorum ama etkileşime girdiğimiz toplumdan, topluluklardan ayrı düşünülmemiz söz konusu bile değildir.
Hal böyleyken, ülkedeki bu gidişat, ben de dahil olmak üzere etrafımdaki bir çok insanın günlük olağan konusu ve endişesi haline geldi. “Dolar X TL olmuş, Y TL olacak diyorlar” gibi çok basit ve hiçbir dayanağı olmayan cümlelerle birbirimizi oyalar hale geldik. Buna dahil olmak, zaman geçirmek hoş ve bir o kadar “verimsiz”. İşte ben bunu artık “kolaya kaçmak” ile bağdaştırmaya başladım.
Vaktimin neredeyse tamamını, gezginler ve yurt dışından ürün isteyenleri buluşturan bir platformu (Glocalzone), ortağım Burak ve harika ekibimle geliştirmeye harcıyorum. Henüz hiçbir gelir elde etmeyen bir girişimi aylardır sabırla ve adım adım ilerletiyoruz, büyütüyoruz. Her gün “nasıl daha fazla global bir iş yaratırız?” sorusunu yol arkadaşlarım ile arıyoruz. Bu yolda da partnerlikler ve bizden büyüklerden aldığımız yardımlar oldukça faydalı oluyor. Ben de bir partnerlik görüşmesi için bizim alanda çok iyi işler yapan bir abim ile görüşmeye gittim ve bu görüşme benim açımdan kırılma noktası, içimi dökme isteğimin tavan yaptığı an oldu.
Görüştüğüm kişi bizimle aynı sektörde önemli işler yapmış birisiydi ama buluşmaya gittiğimde ondaki belirsizliği ve ülkeden kaçma isteğini görünce şok oldum. Oysaki onunla buluşma nedenim “nasıl daha fazla gezgin bulurum?” sorusuna yanıt bulmaktı. Dolayısıyla “nasıl büyürüm?” sorusuna yanıt arıyordum ama toplantının tamamında bir şeyler içip, içimizi karartmakla zaman harcadık. Şok etkisi yarattı bu durum bende, çünkü bir şeyler bence çok yanlıştı.
Evet, zorlu bir dönemden geçiyoruz ve ayakta kalmak, aynı motivasyonla ilerlemek oldukça güç. Zaten bunları görmezlikten gelmek bence çok akıllıca bir tavır olmayacaktır. Evet, ben şu an bu yazıyı yazarken dolar 6,10 TL ve euro da 7 TL. Tüm bu rakamların ve olumsuzlukların üzerinde bir güç var, o da “el birliği” kavramı. Eğer kötü giden gününüze çözüm arıyorsanız, tek yolun birbirimize yardımcı olmaktan geçtiğini lütfen unutmayın. Küçük bir ekonomide, dar zamanlarda büyük hayallerle yol alan insanlarız ve bu gerçekten çok kıymetli bir çaba.
Girişimimiz Glocalzone’un seçildiği Workup programının lead mentörü Ömer Erkmen’in başlattığı #startupkardeşliği hareketi, aslında bir çok sorunun çözümünü kendi içinde barındırıyor diyebilirim. En temel değeri, startupların herhangi bir sorununa birlikte çözüm üretmeleri üzerine kurulu olan bu sistem, nasıl daha ileri gider diye düşünürken, üst üste Türk B2B girişimlerinin fiyatlarını yarıya indirdiklerini gördüm. Hemen sonrasında da Onedio’nun kurucusu Kaan Kayabalı’nın bu tweete benim yüzümü baya güldürdü. Ondan sonra da Ali Karabey’in bu tweete beni baya mutlu etti ve umut verdi.
Daha fazla “ne olacak bu ülkenin hali?” lafını duymamak için bu çağrıyı size yapıyorum. Ne olacağımız ve nasıl olacağımız, birbirimize olan desteğimizle paralel şekillenecek. Çok sevdiğim ve saygı duyduğum Kadir Köymen’in bir videosunda söylediği harika bir söz var: “Bizden zor şeyler istenmesine o kadar ihtiyacımız var ki.” Videonun en sevdiğim bölümünü burada sizinle paylaşıyorum, vaktiniz varsa çok kısa olan bu kısmı mutlaka izleyin.

“Bakın burası çok önemli” — Startup Kardeşliği Çağrısı

Dediğim gibi, gün yardım ve birliktelik günüdür ve yazdıklarımı içi boş motivasyon cümleleri kurmak için yazmıyorum ve konuyu böyle kapatmak istemiyorum. Bu nedenle sizi bu formu doldurmaya davet ediyorum.

Nasıl?

Birbirimize nasıl daha iyi yardımcı oluruz? Hangi konularda uzmanız ya da tecrübeliyiz? Gelin birlikte elimizi kirletelim. Sizden ricam, startuplara yardımcı olabileceğiniz konular varsa özgürce yazın, eğer bir işiniz varsa ve yardıma ihtiyacınız varsa da lütfen özgürce yardım talep edin. Formu dolduranlarla da çıktıları anlık olarak paylaşalım.
Lütfen birbirimizden bir şeyler istemeye çekinmeyelim ve eğer sizin için yapabileceğim bir şeyler varsa, lütfen benden bunu isteyin.
Pes etmeyin, bu günleri de birlikte aşacağız. Bence bizde bu güç fazlasıyla var.

Yorumlar (0) Yorum Yap

/