Yaşamınız ve kariyer yolculuğunuz boyunca size büyük katkıları olacağını düşündüğümüz 25 tavsiyeyi bir araya getirdik.
1) Düşünme, Öğren ve Uygula
Düşünenler değil; hayallerini, hayata geçirmek için çabalayan insanlar hayallerine ulaşır. Düşünmekle vakit kaybetmeyin ve ne yapmanız gerekiyorsa onu yapın.
“Düşünme. Ne yapacağını ve nasıl yapacağını biliyorsun. Neden duruyorsun?” //Tim Grover
2) Her an hazırlıklı ol. Ne de olsa içinden geleni yapma özgürlüğüne sahipsin.
İlhamın, nerede ve ne zaman seni bulacağı belli olmaz. Hayatını değiştirecek fırsatlar; hazırlıklı olup olmadığına bakmazlar.
3) Kendini, parayla veya çıkarlarınla motive etme.
Para ve prestij kazanmak, herkes için çekicidir ancak arzularınızı baltalayabilir. Yaptığınız iş için kişisel sınırlarınızı zorlamalı ve her şeyinizi vermelisiniz. Aksi taktirde fikirleriniz sığlaşır ve birçok insan gibi sizi de tüketir.
4) Asla yetinme. Hep daha fazlasını iste.
Bir hedefe ulaştıktan sonra bile tatmin olmamalısınız. Ölçünüz; bir hedefe ulaşmak değil, her defasında görebildiğiniz daha yüksek bir hedefe tırmanmak olmalı.
5) Kontrolü elinde tut.
Kalıplara ve diğer dış faktörlere bağımlı kalmış birçok insanın aksine; ne kadar efor sarf etmeniz gerektiği, zamanınızı nasıl değerlendirmeniz gerektiği ve hangi işe ne kadar önem vermeniz gerektiği tamamen sizin kontrolünüzde olsun.
Dürtülerinizi değil, içgüdülerinizi dinleyin. Bir şeyi yapabildiğiniz için değil, yapmayı istediğiniz için yapın.
6) Kendine karşı dürüst ol.
Hayatınız boyunca kendinize olan güveni ve saygıyı önemseyin. Hayatınızda bir şeylerin doğru gitmediğini düşünüyorsanız, bunu hemen değiştirin.
“Hayatınızda sevdiğiniz her şeye sahip olabildiğiniz sürece sevmediğiniz şeylerden vazgeçin.” -Dan Sullivan
7) Baskılardan asla kaçma.
Asla baskılardan kaçıp, rahatlamaya çalışmayın. Baskı, sizi sürekli zinde tutar. Kriz anında sorunlarla mücadele etme gücünüzü arttırır.
8) Başarısızlıktan korkma.
Çoğu insan kendini, güvende hissettiği sınırlara hapseder. Eğer düşerlerse, acıtmayacağını bildikleri sınırlara… Ama yükseklerde uçmayı seçtiğiniz zaman düşüşünüz bedelleri çok ağırdır. Yükseldiğiniz zaman çarptığınız bir tavan ya da alçaldığınız zaman bastığı bir zemin yok. Tüm sınırlar sizin kafanızda. Eğer bir şeyler ters gidiyorsa, başarısızsanız; icabına bakın ve devam edin.
9) Başkalarıyla değil, kendinle rekabet et.
Birçok insan, başka insanlarla rekabet ediyor. Bunun sonucunda mimikler, fikirler ve ürünler belirli kalıplarla sınırlanıyor.
Siz, bu rekabeti arkanızda bırakın. Başkalarıyla rekabet etmek, sizin duygularınıza zarar verir. Gerçek sınırlarınızdan uzaklaşırsınız. Kendinizle rekabet ettiğiniz sürece gelişiminiz kaçınılmazdır.
“İnovasyon, rekabetten daha ucuz.” -Dan Sullivan
10) Öğrenmeyi bırakma.
Sıradan insanlar öncelikle eğlence ister. Sıradışı insanlar ise eğitim ve öğrenim ister. Yaptığınız işte en iyi olmak istiyorsanız asla öğrenmeyi bırakmayın. Kendinizi geliştirmeyi, bilginizi ve yeteneklerinizi bilemeyi durdurmayın.
11) Unutma; başarı asla yeterli değildir ve beklentiyi arttırır.
Bir şeyleri başarmanız asla yeterli olmayacağı gibi insanlar, başarılarınızın sonucunda sizden beklentilerini arttırırlar. Bunu asla unutmamalı ve kendinizi, insanlara her defasında daha iyi ifade edebilmelisiniz.
12) Başarılarının altında ezilme.
Çoğu insan başarılarıyla, yetkileriyle veya ayrıcalıklarıyla başa çıkamaz. Bu onları tüketir ve tembelleştirir. İstediklerini aldıkları zaman, çabalamayı bırakırlar. Başkalarından çok rahatsız olurlar.
Şunu bilmelisin ki; başkalarının gürültüleri, senin kendine yaptığın baskıdan daha sert olamaz asla. Yalnızca bir başarı için değil, her başarı için bu böyle olmalı. Sen başarmayı bırakana kadar bunun bir sonu yok.
13) Battıysan, bunu tamamen kabullen ve yüzleş.
Suçlamak yok! Kandırmak ya da yanılmak yok! Sadece buz gibi bir gerçek var; başarısızsınız ve bunu kabullenmelisiniz. Takımınız başarısız olduğu zaman, bir lider gibi bunu kabullenin. Bu, sizin başkalarına karşı mahcup olmanızı engeller, tamamen özgürleştirir ve kontrolü elinizde tutar.
14) Sen değil; yaptıkların anlatsın kendini.
‘Yüzeysel’ yapılan işleri herkes yapabilir. Bunlar kolay tekrarlanır ve değerleri azdır. Tersine, ‘yürekten’ yapılan işler nadirdir. Bu işe gerçekten odaklanmış ve herkes konuşana kadar çalışmaya devam eden insanlar tarafından ortaya konurlar. Göz ardı edilemezler ve kelimelere ihtiyaçları yoktur. Kendilerini anlatırlar zaten.
15) Sürekli zihinsel dayanıklılığın üzerine çalış.
Aklın nereye giderse, vücudun takip eder. Düşüncelerin nereye giderse, hayatın peşinden gider. Maraton koşmanın zihinsel olarak fizikten daha zor olduğu bilinir. Bu yüzden zihinsel dayanıklılık, hem gelişim için hem de baskılara karşı çok önemlidir.
16) Özgüven, senin en büyük değerin olsun.
Eğer özgüvenin yoksa asla zirvede olabileceğine inanmazsın ve zirveye çıkamazsın. Özgüveninizi sağladığınız zaman, kaç kere başarısız olduğunuzun bir önemi yoktur, başarıya odaklanırsınız. Sizin aleyhinize olan yığınla ihtimali önemsemezsiniz.
17) Çevreni, geleceği hatırlatan insanlarla çevrele, geçmişini değil.
Geçmişi hatırlamak sizi ileriye taşımaz. Siz geleceğinizi inşa ederken geçmişinizi hatırlatan insanların etrafınızda olması, duraksamalara sebep olur. Çevrenizi, size ilham veren ve geleceğinizi oluşturmanıza katkı sağlayacak insanlarla çevreleyin.
18) Gitmesine izin ver ama asla unutma.
Kendinizi olabildiğince gereksiz düşüncelerden ve duygusal yüklerden uzaklaştırın. Bunun için, küskün olduğunuz insanları affetmeye ihtiyacınız var. Ancak affetmek, unutmak anlamına gelmiyor. Onlarla bir şeyler yapmak zorunda değilsiniz.
19) Açık hedefler koy.
Kendinizi doğru şekilde motive etmek ve attığınız adımları analiz etmek için ilerlediğiniz yolu görmeniz gereklidir. Karışık hedefler koymak; ilerlemenizi yavaşlatır ve sıkça kafanızı karıştırır. Açık hedefler koyarak daha emin adımlarla ilerleyebilirsiniz.
20) Hızlı karar vermek yerine düşün ve analiz et.
Bir görevi üstlenirken öncelikle kendi niteliklerinize ve kabiliyetlerinize bakmalısınız. Eğer hızlı karar veriyorsanız sonrasında pişman olabilirsiniz. Bunun yerine karar vermeden önce artılarını ve eksilerini analiz etmelisiniz.
21) Karmaşa yerine sadeliği tercih et.
Karmaşık olmak basittir. Birçok araştırma, akademi ve iş dili ise çok karmaşıktı. Anlaşılamaz. Çekirdeği irdelemek ve doğruyu bulmak zordur çünkü yalındır. Yanıltıcı öğeleri barındırmaz. Kolay anlaşılır. Bu yüzden sadelik hem zamanınızı hem de harcadığınız çabaları daha verimli hale getirir.
“Basitlik nihai gelişmişliktir.” -Leonardo da Vinci
22) Asla başkalarının başarılarına karşı kıskanç olma.
Durdurulamaz olmak, gerçekten herkes için en iyisini istemektir -rakiplerin olduğunu düşünsen dahi. Kıskançlık ve çekememezlik, egodan kaynaklanır. Ego, hem kontrolü kaybetmene sebep olur hem de kendine olan inancına zarar verir. Bunun yerine herkesten bir şeyler öğrenebileceğinizi aklınızdan çıkartmayın.
23) Sürekli dene.
Durdurulamaz olabilmenin tek yolu başarısız denemeleri düşünmemektir. Sürekli deneyin. Başarısız olmanıza neden olan ayrıntıyı düzelterek tekrar tekrar deneyin. Denediğiniz sürece; başarıya bir adım daha yaklaşırsınız.
“Eğer senden daha çok hata yaptıysam, ben öndeyim.” -Seth Godin
24) Yapman gerekenin 10 mislini hedefle.
Bir işe başlamadan önce yapmanız gerekenin 10 mislini hedefleyin. Çünkü o işi yapmaya başladığın zaman kendinize kattığınız birikim, size bu imkanı sunacaktır.
25) Yeteneklerinin sınırlarını zorla.
Yapabildiklerine odaklandığında sadece yeteneklerini tekrarlarsın. Eğer yeteneklerinizin sınırlarını zorlarsanız, yeni kazanımlar elde eder ve yeteneklerinizi geliştirirsiniz.
BONUS. Başlamak için hazır olmayı bekleme.
Şuan durdurulamayan insanlar beklemedi; ne yapacaklarını bilmeden başladılar. Onlar, başlamak için paralarının olmasını beklemedi; bütün sorularına cevap almadan başladılar. Kimseden izin almadan, içlerindeki sesi dinlediler. Macera için öncelikle yola çıktılar.
Unutma ki; izin alman gerekiyorsa muhtemelen yapmaman gereklidir.
Yorumlar (0) Yorum Yap