Size Pek Çok Kapıyı Açacak Olan 7 Sihirli Sözcük

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

Bazen bir arkadaşımıza ya da ailemize karşı bazı konularda daha ikna edici olabilmeyi hep hayal etmişizdir. Eğer doğru kelimeleri biliyorsanız ve bunları doğru kullanabilirseniz insanlar üzerindeki ikna kabiliyetiniz bir hayli artacaktır.

Bu kelimeler güçlü kelimelerdir. Ve güçlü kelimeler ikna edebilmenin gizli silahıdır. Biz de iletişimde güçlü olduğunu düşündüğümüz bu 7 kelimeyi ve neden kullanılması gerektiğini sizlerle paylaşıyoruz.


1) Sen
Yale Üniversitesi’nin yaptığı bir araştırmaya göre “sen/siz” sözcüğü kişi üzerinde etki yaratma ve dikkat çekme anlamında birinci sırada. Sen kelimesi ikna edici konuşmanın merkezinde yer alır. Ve karşınızdaki kişide empatik duyguların harekete geçmesini sağlar. Çünkü karşınızdakinin ikna olabilmesi için kendini sizin yerinize koyması gerekir. Sen kelimesinin etkisini daha da artırmak isterseniz cümlelerin sonuna kişinin adını da ekleyebilirsiniz. “Bunun doğru olduğunu biliyorsun Emre” gibi…


2) Hayal
Hayal etmek bize aslında nelerin mümkün olduğunu anımsatır. Karşınızdaki kişinin içinde bulunduğumuz durumu hayal etmesini sağlayın. Durumu olanaklar dahilinde gördükçe sizinle ortak bir paydada buluşmaya doğru yaklaşacaktır. Yani kişiyi eleştirel düşünceden uzaklaştırmak adına doğru bir kelime olduğunu düşünüyoruz.


3) Hareket
Hiçbir şey hareketten, eylemden, aksiyondan daha güçlü değildir. İnsanlar neyi hedeflemiş olurlarsa olsunlar hareket ettikleri sürece istediklerine bir adım daha yaklaşmış olurlar. Siz de eğer karşınızdaki kişide hareket etkisi yaratabilirseniz onu kendinize bir adım daha yaklaştırabilirsiniz.


4) Çünkü
“Çünkü” kelimesinin gücünün altında iki ana neden yatıyor. Birincisinde mantıksal düşünce ile yaklaşanlar için neden-sonuç ilişkisinin verdiği güven ve mantıksallık söz konusu. İkincisi ise duyguları da harekete geçiriyor olması. Örneğin bir markette sıra bekliyorsunuz. Arkanızdaki biri sizden sıranızı istedi ve ekledi; “çünkü çocuğum tek başına dışarıda beni bekliyor”. Duygularınız harekete geçti. Ve empati yaptınız. Dolayısıyla sizi ikna etmiş oldu.


5) Şimdi
Yakınlık ve ulaşabilirlik herkesin istediği bir şeydir. Kolaylığı anlatır. Ve harekete geçirmek anlamında işinizi kolaylaştırır. Yarın çok geç, dün geride kaldı ve şimdi başlamak için doğru andır!


6) Garanti Etmek
Eğer bir şeyi açıklarken garanti edebiliyorsanız bu karşınızdakini çok rahatlatır. Çünkü bu riskli bir kararın güvenli olduğuna dair güvence sunan bir durumdur. Dolayısıyla kişinin karar mekanizmasında bir rahatlama yaşanır. Olaylara daha pozitif yaklaşır.


7) En kötü ihtimal
Kişi, alacağı iki seçenekli bir karar aşamasında bilinçaltında iki durum yaratır. Bunlardan biri her şeyin daha iyi olacağıdır. Diğeri ise bir felaket senaryosudur. Ve bu iki durumun arasındaki fark ne kadar fazlaysa insan da vereceği kararın o kadar kritik olduğunu düşünür. Fakat siz onun kafasındaki en kötü ihtimali daha atlatılabilir bir durum haline getirebilirseniz. İki sonuç arasındaki fark azalacak ve alacağı kararın daha az kritik olduğunu düşünmeye başlayacaktır.

Facebook'ta Paylaşnew-twitter-paylas

 

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/