Şirketinizin Büyümesi Neden Durdu?

Şimdi sizinle birlikte, “bir şirkette büyüme neden neden durur ve bunun sebepleri nelerdir?” konusuna değinelim. “Ama bizim şirketimiz yok” dediğinizi duyar gibiyim. O zaman şöyle başlayalım; öncelikle son zamanların trendi olan girişimciliği açıklayalım.

Çoğu kişiden, özellikle üniversite öğrencilerinden: “Ben kendi işimin patronu olmak istiyorum. Kendi şirketimi kuracağım.” cümlelerini duymuşsunuzdur. Girişimcilik bu hayalimizi gerçekleştirmek için önemli seçeneklerden biridir. Girişimcilik kendine ait bir fikri veya projeyi hayata geçirerek, iktisadi mal veya hizmet üretimi için üretim faktörlerini bir araya getirip, ekonomik fırsatların yeni değerlere dönüştürülmesidir. Bunları yaptıktan sonra artık küçük ve büyümeyi bekleyen bir şirketiniz var.

İlk başlarda fikriniz gerçekten güzel ise şirketiniz hızla büyümeye başlayacaktır. Belirli bir büyüklüğe ulaştıktan sonra büyüme yavaşlayacak hatta duracaktır. Tabii ki bu durum bizleri korkutmaya başlar. Fakat bu durum bir şanstır: Orada bırakmayıp işi tutup değiştirip, yenilikler yapıp devamlılığını sağlamak için. Fakat hala büyümesinin neden duraksamaya girdiğini merak ederiz ve araştırmaya devam ederiz. O zaman şöyle söyleyelim; bu duraksamanın başlıca sebebi bir avuç kategoriye girme eğilimindedir.

Sebepleri teker teker inceleyelim:

1. Fırsat Eksikliği

Bir şirketin büyüyor olması çok güzel bir şeydir. Aslında büyüyor olmak biraz da yatırımla ilişkilidir. Ne kadar çok mağaza açar, ürün çeşitlendirir veya reklama, promosyona yüklenirseniz, müşteri sayısını ve ciroyu arttırabilirsiniz. Fakat bu büyüme her zaman kârlılık sağlamayabilir.

Ölçeklendirme aynı miktardaki büyümenin giderek daha az maliyetle başarılması anlamına geliyor. Eğer şirketinizin büyümesinde bir yavaşlama meydana gelmeye başladıysa girişimcinin yeteneklerini sergileyeceği en önemli konu olan ölçeklendirme konusunu tam olarak yapamıyor olabilirsiniz. Ayrıca bazı sektörler bu konuda daha zorludur. Ölçeklendirme konusunda kısıtlı fırsata sahipsinizdir ve başarısızlık riski yüksektir. Ölçeklendirmenin daha kolay ve riskin daha az olduğu bir sektördeki fırsatları değerlendirebilirsiniz.

2. Yeni Heyecan Arayışı

İşimizi yaparken bazı durumlar artık canımız sıkmaya başlar. Pazarlarımız, ürünümüz ve çalışma alanımız bunlardan bazılarıdır. Bu can sıkıntısı bazen ana işimizden uzaklaşıp bizi daha çok heyecanlandıracak işlere yönelmemizle sonuçlanıyor. Bu durum tıkır tıkır işleyen işimizi durdurup, satışın daha kolay olduğu, sadece evet denilen ve umutların hiçbir zaman sönmediği iş alanlarına yönelmemize sebep oluyor. Bunun sonucunda ne mi oluyor? Var olan şirketimiz artık işlemiyor ve büyümesi durma noktasına geliyor. Hatta artık batıyor. Küçük bir can sıkıntısı ve yeni arayışlar bazen elimizdekini de kaybetmemize sebep olabiliyor.

3. Çalışan

Bazı pazarlamacılar hiçbir beceri ve çalışan olmadan sorunsuz bir şekilde yalnızca İnternet kullanarak para kazanabileceğinizi söyler. Fakat atladıkları bir şey vardır. Bu para kazanma şekli, kural değil bir istisnadır.

Hemen hemen tüm işletmelerde, çalışanla birlikte büyüme olur. Eğer büyümeniz durduysa bir veya birkaç çalışanınıza yatırım yapmanız gerekir. Bunlara yatırım yapmanın sizi maddi açıdan boğacağını düşünebilirsiniz. Hatta şirketinizin kısa vadeli kazançlarının düşüp, riskli bir hal alabileceğini de. Fakat şunu unutmayın: İşletmelerin %99,99′ u para kazanmak için çalışanlara ihtiyaç duyar.

4. Aşırı Odaklanma

Bir işi büyütmek basit değildir. İşletmenize yatırım yapmanız gerekiyor. Bunun sadece maddi olarak algılanmaması gerekiyor. Örneğin; doğru insanları işe alıp sistemlerini ve süreçlerini geliştiriyor olmak da işletmenize yapabileceğiniz en doğru yatırımlardan biridir. Şirketinizin büyümesine devam etmesini istiyorsanız yatırım yapmaya istekli olmalısınız. Yapacağınızın yatırımın tamamen odaklamaya değer olup olmadığını da iyice düşünmelisiniz.

Tüm bunları değerlendirdiğimizde ilk iki sebep büyümenin durmasında en büyük rolü oynarken, son iki sebep ise kolaylıkla çevrilebilir ve bir büyüme stratejisinin başlangıcı olarak kullanılabilir. Bizden söylemesi!

Kategoriler: Girişimcilik, Pazarlama

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version