RENK PSİKOLOJİSİNİN PAZARLAMADA ÖNEMİ! RENKLERİ ANLAYARAK KENDİNİZİ ÖNE TAŞIYIN

RENK PSİKOLOJİSİNİN PAZARLAMADA ÖNEMİ

Sarı bir odada endişeli hissediyor musunuz? Mavi renk sizi sakin ve rahat hissettirir mi? Çoğu insan rengin ruh hallerini, duyuları ve duyguları etkileyebileceğine inanıyor. “Renkler, özellikler gibi duygulardaki değişikleri takip eder” demiş Pablo Picasso.  
Renk, güçlü bir iletişim aracıdır ve harekete geçirmek, ruh halini etkilemek, fizyolojik reaksiyonları etkilemek için kullanılabilir. Peki renkler tam olarak nasıl çalışır? Öncelikle öğrenmemiz gereken konu;

Renk Psikolojisi Nedir?

Renk psikolojisi, insan davranışlarına ilişkin renklerin incelenmesidir. Satın aldığımız ürünler gibi rengin günlük kararlarımızı nasıl etkilediğini açıklamayı amaçlar. Bir kıyafetin rengi bizi onu satın almaya zorluyor mu? Bir simgenin rengi, bizim ona tıklama olasılığımızı arttırır mı? Cevap kısaca evet. Ama bunun nasıl olduğu kısmı biraz daha karmaşık. Renklerin anlamları, neden belirli renkleri diğer renklere tercih ettiğimizi etkileyebilir. 

Renk Psikolojisi Pazarlamada Neden Önemli?

Renk hissi uyandırır, duyguyu kışkırtır. Yapacağınız iş için de renk seçme konusu bu yüzden çok önemlidir. Pazarlama çabalarınız için doğru renkleri seçmek, markanızın kalabalığın içinden sıyrılmasına ve ya kalabalığın içine girmenizi sağlayabilir. Pazarlama yaparken renkleri stratejik olarak kullanarak müşterileriniz için görmek istedikleri şeyleri verebilir, çok daha fazlasını görmeleri için yönlendirebilirsiniz. Bu yüzden renk psikolojisini anlamak pazarlama çabalarınız için çok yararlı olabilir. Markanızı istediğiniz şekilde canlandırmanıza yardımcı olabilir.

Renklerin Anlamları

Kırmızı Renk Psikolojisi

Kırmızı renk heyecan, tutku, tehlike, enerji ve eylem ile ilişkilidir. Bazı markaların “sipariş ver” düğmeleri kırmızı renktir. Ürünü satın alma duygusunu öne çıkartır. Renk psikolojisinde kırmızı en yoğun renktir ve böylece en yoğun duyguları tetikleyebilir. Kırmızı renk Coca Cola ve Youtube gibi markaların ikonik rengidir. Kırmızı renk iştahı arttırmaya meyillidir, bu da Coca Cola gibi markaların neden bu rengi kullandığını açıklar. Bunun yanında markalarında mutluluk gibi kelimeleri kullanarak kırmızı renkle birlikte, o markayı tüketmenin mutluluk yaratacağı hissini öne çıkarmayı planlarlar. 

Turuncu Renk Psikolojisi

Turuncu renk yaratıcılık, macera, coşku, başarıyı temsil eder. Turuncu rengi içinde bulunduğu her resime, web sitesine, pazarlama aracına eğlence katar. Pek çok pazarlamacı dikkat çekmek istedikleri eylemlere veya alanlara çağrı yapmak için turuncu rengini kullanır. Nickelodeon ve Fanta gibi markaların logolarında görülür. Nickelodeon bir çocuk kanalıdır ve bu yüzden bir çocuk gösterisinin eğlenceli, yaratıcı ve coşkulu olduğunu öne çıkarmak için logosuna turuncu rengini ekler. 

Sarı Renk Psikolojisi 

Sarı renk mutluluk, pozitiflik, iyimserlik ve yaz duygularını uyandırır. Bazı markalar web sitelerinin arka planında veya kenarlarında neşeli, mutlu bir sarı rengi kullanır. Web sitenize biraz sarı renk dokunuşuyla, gelen ziyaretçilerin sitenizi olumlu değerlendirmelerini sağlayabilirsiniz. Sarı renk Ferrari ve İkea gibi markalar tarafından kullanılır. Birçok insan Ferrari kullanmanın hayalini kurar. Lüks marka bu mutluluk duygusuyla, yazla ve kaygısız bir yaşam tarzıyla vurgu yapar. İkea da logosunda sarı renk kullanır. Bunun nedeni evlerini yeni satın alan ya da eşyalarını değiştiren kişilerde yeni eşyalar almanın, kurmanın, kullanmanın yani değişimin vereceği mutluluğu ve iyimserliği vurgulamaktır. 

Pembe Renk Psikolojisi 

Pembe renk kadınlara hizmet veren markalar için vazgeçilmez bir renktir. Pembe renk kadınlığı, sevgiyi vurgular. Markalar bu yüzden kadınlara yönelik ürün ambalajlarında pembe rengi kullanırlar. Victoria’s Secret ve Barbie gibi markaların bu rengi yoğun kullanmasına şaşmamalı. Victoria’s Secret’in markalarından biri pembe adını çoktan kullanıyor bile (Victoria’s Secret Pink). Web sitelerinde temel ayrıntıları vurgulamak için pembe ve siyahtan oluşan bir kombinasyon kullanıyorlar. 

Yeşil Renk Psikolojisi 

Yeşil renk doğa, para, büyüme, sağlık, cömertlik gibi anlamlara vurgu yapar. Sağlık ve fitness alanlarında ki markalar hep yeşil rengi tercih eder. Animal Planet ve BP gibi markalar çevreciliği, doğayı vurgulamak için logolarında bu renge yer verir ve reklamlarında da bu vurguyu çok fazla duyarsınız. 

Mavi Renk Psikolojisi 

Mavi renk kararlılık, uyum, huzur, sakinlik ve güven duygularına vurgu yapar. Markanıza mavi rengi entegre ettiğinizde müşterileriniz markanız hakkında bu duyguları hisseder. Bazı markalar müşterilere karşı güven yönünü arttırmak için mavi renkte garanti, güven sertifikası veya ücretsiz kargo simgeleri kullanır. Facebook, twitter, oral-b gibi markalar özellikle bu rengi kullanır. Logolarında mavi markanın güvenilir olduğunu vurgular ve rahatlık hissini de uyandırır. 

Beyaz Renk Psikolojisi 

Beyaz renk masumiyet, temizlik, iyilik, alçakgönüllülük gibi duygulara vurgu yapar. Çoğu web sitesi, e ticaret sitesi beyaz rengini çok fazla kullanır. ASOS ve Adidas gibi markaların pazarlamada kullandığı renktir. Adidas’ın sitesinde arka plan siyah içerikler beyazdır. Bu bir kontrast oluşturmaya yardımcı olur. Merkez rengi beyaz olan çoğu marka arka planını siyah veya gri olarak seçer. Böylece beyaz renk öne çıkacak ve sizi etkileyecektir. 

Siyah Renk Psikolojisi 

Siyah renk zarafet, güç, gizem ve karmaşıklık duyularına vurgu yapar. Birçok moda perakendecisi logolarında veya reklamlarında bu rengi kullanır. Chanel ve Nike gibi markalar bu rengi kullanır. Web sitelerinde veya reklamlarında siyah rengi dikkat çekici eylemlerde kullanırlar. Buda insanları cezbeder ve siyah renginin taşıdığı duyguları hissetmenizi, sizin harekete geçmenizi sağlar. 
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/