Çoğu öğrenci hatta çalışan bir gün kendi işini kurmayı ve bir girişimci olmayı hayal ediyor. Ancak dışarıda o kadar da fazla girişim yok değil mi? Bunun başlıca sebebi iş kurmanın ciddi miktarda para ve zaman gerektirdiğidir. Kariyerine/ailesine öncelik vermek isteyenler için “zaman bulamamak” kabul edilebilir bir sebep olabilir ancak ne yazık ki çoğu kişi sermaye eksikliği dolayısıyla iş kurmaktan vazgeçiyor. Eğer siz de bir iş kurmak istiyor ancak yeterli sermayeniz olmadığı için adım atamıyorsanız ya da başarısız olup parayı boşa harcamış olma korkusu yaşıyorsanız şu maddeleri aklınızda bulundurabilirsiniz.
…
1) Yeterince vakit ayırırsanız o kadar para harcamanıza gerek kalmayabilir.
Bir iş kurarken alacağınız çoğu şey yeterince vakit ayırdığınız takdirde bedavaya gelebilir. Örneğin pazarlama ve reklamcılık yolu ile markanızı büyütmek için bu işi yapan kişilere para ödeyebilirsiniz. Ancak onun yerine biraz zaman ayırıp pazarlama yapmayı öğrenebilirsiniz. Şirketiniz için alınması gereken sorumlulukları başkalarına ödeme yaparak değil kendiniz üstlenerek ilerleyebilirsiniz.
Tabii tüm işi kendi başınıza yapmak en akıllıca ve en etkin şey değildir. Bu üretkenliğinizi azaltabileceği gibi sizin erkenden bıkıp tükenmenize de neden olabilir. Ancak üzgünüz, gerçekten harcayabilecek fazla paranız yoksa hayallerinize ulaşabilmek ve başarılı olmak için bu riski almanız gerekir.
…
2) İnternet üzerindeki çoğu şey bedavadır.
İnternet üzerinde ücretsiz sunulan çok fazla kaynak ve fırsat olduğunu unutmayın. Örneğin WordPress kullanarak sitenizi ücretsiz bir şekilde oluşturabilirsiniz. Sosyal medya hesapları oluşturarak olası müşterilerinizle ücretsiz olarak iletişime geçebilirsiniz. Hatta Craigslist gibi sitelerden ücretsiz ilanlar verebilirsiniz. Yeterince paranız olmadığında, internetin ücretsiz kaynaklarla dolu olduğunu hatırlayın ve onlardan yararlanın. Örneğin “Kod Bilmeden Kendi İnternet Sitenizi Yapmanıza Yardım Edecek 15 Araç” isimli içeriğimize göz atabilirsiniz.
…
3) Başlangıçta sermaye olarak kullanabileceğiniz birçok kaynak var.
Para yerine zamanınızı ayırmayı yeterince mantıklı bulmadığınızı varsayalım. İnternette bulduğunuz ücretsiz kaynaklar da işinizin ihtiyaç duyduğu her şeyi veremiyor. Yani hala sermayeye ihtiyacınız var. Böyle bir durumda sermaye bulabilmeniz için bazı kaynaklar olabileceğini unutmayın. Örneğin, şirketteki payınızdan vazgeçebiliyorsanız, melek yatırımcılar ya da risk sermayedarları ile çalışabilir ya da Kickstarter gibi siteleriyle kitlesel fonlamayı deneyebilirsiniz. Ayrıca çevrenizde fikrinize güvenen yakınlarınız varsa onlardan işinize katkıda bulunmalarını isteyebilirsiniz.
…
4) Başlangıçta kazanacaklarınız ihtiyacınız olan her şeyi karşılamanıza yardım edecektir.
İşiniz bir kere gelir elde etmeye başladığında işletmenizin devam etmesi için ihtiyacınız olan şeylere aslında sahip olmuş oluyorsunuz. İlk birkaç ay para harcamak yerine zamanınızı harcamayı tercih ettiğinizi varsayarsak başlangıçta elde ettiğiniz gelirleri şirketinizin gelişmesi için gereken yönlere aktarabilirsiniz.
Ayrıca unutmayın, ilk müşterinizi elde etmek için işletmenizin tüm ayrıntılarına kadar oluşmuş olmasına gerek yoktur. Örneğin bir websiteniz olmayabilir. Müşteri elde edebilmek için işe yarayan bir ürününüz olması yeterli. Sonrasında kendinize bir gelir çizgisi kurun ve geriye kalan parçaların yerine nasıl oturduğunu seyredin.
…
5) Krediler açığınızı kapatabilir.
Hala para ile ilgili sorunlarınız varsa ya da işinizi başarıya ulaştığı halde bazı maddi engellerle karşılaşıyorsanız kredi çekme ihtimalinizi gözden geçirin. Kredi almak zamanımızda nispeten daha kolay ve size ihtiyacınız olan nakit akışını sağlayabilir. İşinizin kredi alabilmek için henüz yeterli olmadığını düşünüyorsanız kişisel kredi başvurusunda da bulunabilirsiniz.
…
Her ne kadar iş kurmak için para gerekiyor olsa da unutmayın para her sorunun çözümü değildir ve çok daha az harcayarak çok daha başarılı işler kurabilirsiniz.
Yorumlar (0) Yorum Yap