1490’lı Yıllarda Yazmış: Leonardo Da Vinci’nin Yapılacaklar Listesi

Ezgi Diliçıkık

Ezgi Diliçıkık

Environmentalist, Digital Addict

Birçok insanın to-do list’i yani yapılacaklar listesi, biraz da tanımı gereği akıllardan uçup gidebilecek gündelik küçük görevlerle doludur. Toplantı öncesi notlara bak, çocuklar için süt al, faturaları yatır…
Tüm bunların aksine, asla sıradan bir insan olarak nitelendiremeyeceğimiz Leonardo Da Vinci’nin to-do list’i sıradanlığın oldukça dışındadır.
Da Vinci, not defteri taşımak konusunda oldukça hassastı. Bu sayede aklına gelen her parlak fikri ya da ilham aldığı herhangi bir şeyi yazabilir ve çizebilirdi. “Oldukça kullanışlı” diyordu Leonardo, “gözlemlemek, not almak ve düşünmek için.” Bunlara o kadar bağlıydı ki, not defteri ile birlikte gömülmüştü. Geçtiğimiz yıllarda Leonardo’nun 1490’larda yazdığı bir to-do listesi bulundu. Ama ne to-do list!
NPR’den Robert Krulwich, Leonardo’nun el yazısından direkt olarak bu listeyi çevirdi. Liste, en başta okunduğunda bizlere çok açık gelmiyor ancak Leonardo’nun bu listeyi gelecekte, 500 yıl sonra internette okunsun amacıyla yazmadığı da açık.
İşte Leonardo Da Vinci’nin Yapılacaklar Listesi
● [Hesapla] Milan’ın ve mahallelerinin ölçümesi
● [Bul] Cordusio yolunda bulunan kitapçıda olması gereken, Milan’ı ve kiliselerini anlatan kitap
● [Keşfet] Corte Vecchio’nun ölçülmesi (Dük’ün sarayının avlusu)
● [Keşfet] Sarayın ölçüleri [Dük’ün sarayı]
● Bir üçgenin nasıl kareleştirildiğini gösterecek bir aritmetik ustası bul.
● Proporsiyonu öğretmesi için Messer Fazio’yu (Pavia’da bir tıp ve hukuk profesörü) bul.
● De Ponderibus’u (Mekanik bilimi üzerine yazılmış bir metin) göstermesi için Brera Friar’a git.
● Bombardımancı Giannino ile konuş. Ferrara’da hangi kule gözetleme deliği olmadan duvarla çevrili (Kimse burada Leonardo’nun ne dediğini anlamadı)
● Bir Floransalı tüccar olan Benedetto Potinati’ye, Flanders’te buzda gitmenin ne anlama geldiğini sor
● Milan’ı çiz
● Havanların tabyalar üzerinde gündüz ya da gece nasıl konumlandırıldığını Üstat Antonio’ya sor.
● [İncele] Mastro Giannetto’nun arbaleti

● Hidrolikte uzmanlaşmış bir usta bul ve sana kilit, kanal ve değirmenin Lombard tarzında nasıl tamir edileceğini anlatmasını iste
● Giovanni Francese ustanın söz verdiği gibi sana güneşin ölçülerini vermesini iste.
● Pavia Kütüphanesinde matematikçi Vitolone’i bulmaya çalış. (optikler hakkında bir metnin yazarı)
Bu maddelerden Da Vinci’nin doymak bilmez merakı ve entelektüel huzursuzluğunu hissedebilirsiniz. Birçok konuda uzman olabilmek için ona bir şeyler öğretebilecek ne kadar çok kişinin peşinde olduğunu görebilirsiniz. Matematik, fizik, astronomi… Üstelik başka kim gündelik yapılacaklar listesine “Milan’ı çiz” şeklinde bir isteği yazar ki?

Daha sonraları, 1510 tarihini taşıyan to-do listeleri, Da Vinci’nin anatomiye olan ilgisinin giderek arttığını bizlere gösteriyor. Muhteşem şekilde karıştırılmış çizimler, kemikler ve iç organlar ve bu çizgide tamamlanması gereken görevler… Bir kafatası bul, bir timsahın çenesini ve ağaçkakanların dillerini tanımla, ölçü birimi olarak parmağını kullanarak bir kadavrayı değerlendir.
Aynı sayfada Da Vinci, anatomik teknik çizim için en önemli gördüğü şeyleri sıralıyor. Özellikle vücudun iç yapısını ve organların işleyişinin önemli olduğu belirtiliyor; güçlü bir mideye sahip olunması gerektiği ise aşikar.

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version