Güvenilir Bir Yönetici Olmak Için Sahip Olmanız Gereken 5 Liderlik Özelliği

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Bilindiği gibi ilişkiler güven üzerine kurulur. Ve bu durum iş yerinde özellikle çalışan-işveren ilişkilerinde de geçerlidir. Fortune dergisinin de iş birliği ile düzenlenen bir araştırmaya göre “Çalışılabilecek En İyi İş Yerleri” listesindeki şirketlerde çalışanların %92’si müdürlerinin güvenebilecekleri kişiler olduğunu söylüyor. Eğer siz de bünyenizde bu 5 özelliği barındırmaya özen gösterirseniz neden “En İyi İş Yerleri” listelerinde olmayasınız?

1) Güvenmeye istekli olun ve karşınızdakilere inanın.

Güven, kazanılması gereken bir gerekliliktir. Yüksek performanslı çalışma kültüründe işverenler, çalışanlarına onların güvenini kazanmayı beklemeden güvenir. “The Speed of Trust” (Güvenin Hızı) kitabının yazarı Stephen Covey, birbirine inanan bir takımın minimum maliyetle hızlı sonuçlar elde ettiğini söylüyor. Araştırmaları sırasında karşımızdaki insanın güçlü yönlerine, yeteneklerine ve sözlerine inandığımızda güvenin kendiliğinden kurulacağı sonucuna varmış.

2) Kibir ile değil tevazu ile liderlik edin.

“Good to Great” (İyiden Mükemmele) kitabının yazarı Jim Collins 5. Seviye liderlik çalışmasında şöyle diyor: “5. seviye liderler egolarını kendilerinden uzak tutma gereği duyar ve harika bir şirket kurma hedeflerine yönelirler. Bu, onların egolarının olmadığı anlamına gelmez. Aslında son derece hırslıdırlar ama bunu kendileri için değil, şirketleri için kullanırlar.” Egonuzu alçakgönüllülüğe çevirmeyi başardığınızda, sonuçtaki değişimin kesinlikle sizin avantajınıza olduğunuzu göreceksiniz.

3) Çalışanlarınıza fırsat verin.

Spotları kendilerinden uzaklaştırıp takımlarının parlamasına izin veren liderler, saygı ve güveni inanılmaz bir hızda kazanıyorlar. Fırsat verilen çalışanlar kendilerini daha özgür hissediyor ve işlerini çok daha iyi bir şekilde yapıyorlar.

4) Bildiklerinizi paylaşın.

Bilgi, ilişkilerde güven oluşturmanın en iyi yollarından biridir. Bunu, özel bilgilerin dışarıya verilmesi olarak düşünebilirsiniz ancak şunu unutmayın ki oluşan güven duygusu “Bu işte hep birlikteyiz.” imajı yaratmanıza yardımcı olacaktır.

5) Nasıl olduğuna önem gösterin.

Etkili iletişim sadece konuşarak olmaz. Karşı tarafı dinleme ve anlama yeteneği de etkili iletişim üzerine oldukça etkilidir. Güvenilir liderler genellikle bir şeyin nasıl çalıştığı ya da başkalarının liderlik yoluna nasıl çıktığını merak ederler. Genellikle nasıl olduklarını sorar ve stratejileri hakkında çalışanlarının görüşlerini öğrenmek isterler.
Kategoriler: Başarı, İş, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/