Japon Anime Filmleri: Gelmiş Geçmiş En Beğenilen Animeler

Japon anime filmleri denilince aklınıza ilk hangi filmler geliyor? Sizler için en beğenilen Japon anime filmleri listesi hazırladık. Şimdiden iyi seyirler dileriz.


1) Spirited Away – Ruhların Kaçışı (2001) | IMDb: 8.6

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 2 saat 5 dakika

Yazarlığını ve yönetmenliğini bir Japon efsanesi Hayao Miyazaki’nin yaptığı ve 2001 yılında gösterime giren Ruhların Kaçışı animesi listemizin başında olmayı sonuna kadar hak ediyor. Orijinal adı Sen to Chihiro no Kamikakushi olan anime 2003 yılında ‘Uzun Metrajlı En İyi Animasyon Filmi’ Oscarı kazanan ilk anime filmidir. Studio Ghibli’nin yapımcılığını üstlendiği animasyon filmi aynı zamanda pek çok ödülün de sahibi. 

Bu alanda Oscar almasıyla kendinden sonra gelenlerin önünü açan ve Japon anime kültürü için büyük bir dönüm noktası yaratan bu animasyon filminin konusu ise oldukça Japonya’ya özgü. Chihiro adlı 10 yaşındaki küçük bir kız ve ailesi yeni taşındıkları kasabada ilginç bir yapıyla karşılaşırlar. Chihiro’nun gönülsüzce ailenin peşinden girdiği terk edilmiş bu yapı aslında büyülü bir dünyaya girişin kapısıdır. 

Ailesinin bu dünyadaki sihirli yiyecekleri yiyerek domuza dönüşmesi sonucu, onları genç Haku’nun yardımıyla kurtarmak isteyen Chihiro’nun maceralarını anlatan bu anime oldukça renkli bir hayal gücünün ürünü. Ejderhalar, daha önce görülmemiş Japonya’ya özgü karakterler, cadılar ve ejderhalar… Hepsi ve daha fazlasının samimi ve sürükleyici bir dille anlatıldığı bu yapım Miyazaki’nin kendine has yol gösterici karakterinin de parçalarını taşıyor. 

Gerek her bir karakterin kendine has yazılmış benzersiz hikayesi hem de her yaştan izleyiciyi kendine çekecek olay örgüsüyle Ruhların Kaçışı IMDb’den aldığı 8.6 puanla anime filmlere yeni başlayacaklar için güzel bir film olma niteliği taşıyor. 

Ayrıca bir dipnot belirtmekte yarar var. Ruhların Kaçısı filmi 23 Ağustos 2016’da BBC tarafından yayımlanan “21. Yüzyılın En İyi Filmleri” listesinde 4. Sırada kendine yer bulmuştu.


2) Grave of the Fireflies – Ateş Böceklerinin Mezarı (1988) | IMDb: 8.5

Yönetmen: Isao Takahata

Süre: 1 saat 29 Dakika

Listemizin iki numarasında yine bir klasik var. Ateş Böceklerinin Mezarı 1988 yapımı bir animasyon filmi. Yönetmenliği ve senaristliğini bir başka efsane isim olan Isao Takahata tarafından yapılan film oldukça çarpıcı bir gerçekliği kendisine konu edinmiş. İkinci Dünya Savaşı dönemindeki acıları, öfkeyi ve hayatta kalma savaşını ana karakterlerimiz Seita ve Setsuko kardeşler üzerinden anlatır.

Spoiler İçerebilecek Paragraf: Hikâyenin kökeni aslında gerçek bir savaş dönemi hikayesine dayanıyor. Orijinal hikâye 1945’te Japonya’sında geçiyor. Yani savaşın sonlarına doğru bitkin ve yorgun olan Japonya’da. Bu dönemde kız kardeşini yetersiz beslenme yüzünden kaybeden Nosuka adlı yazarımız bir otobiyografi romanı kaleme alıyor ve savaşın çirkinliğini, bütün gerçekliğiyle burada anlatıyor. Bizim hikayemizde işte burada gerçeklikle örtüşen bir hale geliyor.

Isao Takahata tarafından ustaca işlenen bu hikayemiz Takahata’nın en bilinen eserleri arasında. Hem kendi döneminde hem de günümüzde pek çok eleştirmen tarafından övgü dolu yorumlar alan film 34 incelemenin değerlendirildiği eleştiri topluluğu sitesi Rotten Tomatoes’ta %97’lik bir yüzde yakaladı ve 10 üzerinden 9.1 puan aldı. 

Eleştirilerin ortak noktasında ise şu cümleyle özetlenebilir “Acı çekerek üzen bir anti savaş filmi olan Ateş Böceklerinin Mezarı, Studio Ghibli’nin en derinden etkileyen ve en unutulmaz eserlerinden biri oldu”. IMDb’de ise 135.000’i aşkın kullanıcının oyunda ortalama 8.5 puan elde ederek En iyi 250 film sıralamasında 60. sırada yer almaktadır.

Benim kişisel yorumum ise bu filmin kesinlikle izlenmesi gereken saf gerçek bir animasyon filmi olduğu. Ateş Böceklerinin Mezarı, animelerin ne kadar insana dokunan bir hale gelebileceğini ve savaşın ne kadar korkunç bir şey olduğunun her dilden anlatılabileceğinin ispatı olan bir film. Bu arada bu filmin bir aile filmi olmadığını hatırlatmam gerekiyor sanırım. 


3) Prenses Mononoke (1997) | IMDb: 8.4 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 2 saat 15 dakika

Listemizdeki pek çok Miyazaki filminden biri olan Prenses Mononoke oldukça mistik ve çarpıcı bir konuya sahip. Miyazaki tıpkı ‘Ruhların Kaçışı’nda olduğu gibi bu hikâyenin konusunu da Japon folkloruna ve mitolojisine dayandırmış. 

Prenses Mononoke’nin kısaca konusundan bahsetmek gerekirse. Hikayemiz temel itibariyle Ashitaka adlı bir kahramanın kendini gerçekleştirme ve kurtarma macerasını konu ediniyor. İyi ve huzurlu bir hayata sahip olan ana karakterimiz bir çocuğu kurtarmak için Orman Tanrısı tarafından lanetlenmeyi göze alıyor ve bundan sonra da bu lanetten kurtulabilmek için bir yolculuğa çıkıyor. Bu yolculukta onu kurtaracak yegâne varlığın da ‘Ormanın Ruhu’ olduğunu biliyor.

Anlatılan hikâye temelde bu olay örgüsü üzerinden ilerlese de Ashitaka’nın hikaye boyunca karşılaştığı saf gerçeklikler, inancın ve savaşın aslında neleri feda edebileceğine dair ikilemi Miyazaki tarafından çok güzel işlenmiş. Film boyunca Ashitaka’nın her adımıyla birlikte aslında kendimizle bir karar verme, pazarlık sürecine giriyor ve savaş denilen bu mücadelede herkesin zarar görebileceğini gözlemliyoruz.


4) Kimi no Na Wa – Senin Adın (2006) | IMDb: 8.4 

Yönetmen: Makoto Shinkai

Süre: 1 saat 46 dakika

2006 yılına damga vuran anime filmlerinden biri olan Senin Adın IMDb’deki 8.4 puanıyla en iyi anime filmleri arasında bulunuyor. Gerek çizimleri gerekse işlediği konu itibariyle oldukça geniş bir izleyici kitlesine sahip olan animasyon filmi Makoto Shinkai tarafından yönetildi ve senaryosu yazıldı. Pek çok ulusal ve uluslararası eleştirmenden tam not alan filmin konusuna birlikte bakalım.

Filmin hikayesi oldukça sıra dışı. Aslında sıra dışı derken bizim karşılaştığımız senaryoların dışında bir olay örgüsüne sahip. Ana karakterlerimiz Mitsuha ve Taki. Mitsuha hayatından pek memnun olmayan kırsalda yaşayan bir kızdır. Taki ise Tokyo gibi büyük bir şehirde yaşayan bir erkektir. Bir gün kalktıklarında bu iki karakter birbirlerinin bedenlerinde olduklarını fark ederler. Bu iki kişi birbirlerinin bedenlerinde olmalarına rağmen birbirleriyle bir şekilde iletişim kurabildiklerini ve aralarında bağlantı olduklarını keşfetmişlerdir.

İşte hikâye tam da burada başlıyor. Taki ve Mitsuha neden birbirlerinin bedenlerindeler? İkisi de aynı zamanda mı yaşıyor? Birbirlerini hiç görebilecekler mi? İşte bütün bu soruların cevapları ve o klasik ama çarpıcı Japon soslu son için peçetelerinizi hazırlayın.


5) Demon Slayer: Sonsuzluk Treni – Demon Slayer: Mugen Train (2020) |  IMDb 8.3 

Yönetmen: Haruo Sotozaki

Süre: 1 saat 57 dakika

Şimdi ise listemizde olan animasyon filmleri içerisinde yayınlanma tarihiyle en yeni olan film ile karşınızdayız: Demon Slayer: Sonsuzluk Treni. Aynı adlı bir anime serisinin devam filmi olan Mugen Train Haruo Sotozaki tarafından yönetilen bir film. Filmin konusu animeyle aynı. Ailesini katleden ve kız kardeşini şeytana dönüştüren şeytanlardan intikam almak için bir şeytan avcısına dönüşen Kamado Tanjiro adlı karakterimizin büyük şeytan patronlarından biri olan düşmanı ile savaşını konu alıyor.

Özellikle listemizdeki diğer animelere göre filmi izlemeden önce animasyon dizisini izlemek zorunda kalacağınız bu animasyon filmin ise çok ilgi çekici bir özelliği var. Demon Slayer: Mugen Train normalde pandemi şartları hesap edilmeden çekimlerine başlanan bir filmdi. Bütün dünyada birden patlak veren pandemi ile birlikte Japonya’da da salonlar kapatıldı ve film gösterime giremedi.

Fakat işler beklendiği gibi olmadı Japonya’daki ilgili kurumdan özel izin alan film özel lansman yaptı ve bu dönemde Japonya’da hasılat rekorları kırarak en çok gişe yapan filmlerden biri oldu. Yani aslında oldukça büyük bir hayran kitlesine de sahip bir animasyon filmi Demon Slayer: Mugen Train.


6) Howl’s Moving Castle – Yürüyen Şato (2004) | IMDb 8.2 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 1 saat 59 dakika

Japon anime filmleri denilince akla gelen ilk filmlerden birisi Yürüyen Şato’dur. En başından beri Miyazaki’ni hayal gücüne ve bu hayal gücüyle yarattığı dünyalara bizi inandırmasına bayılmışımdır. Yürüyen Şato’da işte böyle bir hayalin ve inancın ürünü. ‘Yürüyen Şato’ya Studio Ghibli’nin Diana Wynne Jones tarafından çıkarılan aynı isimli romandan esinlenerek çıkardığı bir filmi diyebiliriz.  

Hikâye genel olarak genç bir maceraperest olan Sophie’nin kendine yapılan kötü büyünün etkisini yok etmeye çalışma yolculuğunu anlatıyor. Bu yolculuk sırasında yakışıklı ve yetenekli büyücü Howl’la tanışıyor. Ona ev işlerinde yardım ediyor, onun dertlerine ortak oluyor. Bu iki karakterin birlikte devam ettirdiği bu macerada Miyazaki öyle romantik, öyle sıradan ve öyle doğal bir denge yaratıyor ki izlediğiniz şeyin bir animasyon olduğunu unutuyorsunuz.

Ayrıca belirtmekte yarar var Yürüyen Şato’nun İngilizce dublajındaki Howl karakterini Christian Bale seslendiriyor.


7) My Neighbor Totoro – Komşum Totoro (1988) | IMDb: 8.2 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 1 saat 26 dakika

Japon anime filmleri listesinde Komşum Totoro olmazsa olur mu? Yine bir Studio Ghibli ve Hayao Miyazaki filmi olan bu animasyon filmindeki her bir karakter bana Alice Harikalar Diyarında’yı anımsatıyor.

Animasyon filmi deyince akla gelen ilk isimlerden biri olan Komşum Totoro tam bir aile filmi olma özelliği taşıyor. Hikâyenin kurgusu ise şu şekilde: yeni bir bölgeye taşınan bir aile taşındıkları bölgenin arkadaş canlısı mistik varlıklarıyla tanışıyorlar. Zaman içerisinde insan ruhunun ve canlıların yaşadığı dünyanın derinliklerine inen ana karakterlerimiz yaşadıkları problemleri onların desteğiyle çözmeye çalışıyorlar.  

Her ne kadar tam bir aile filmi desem de hem hikayesi hem de vurgulamak istediği birliktelik ve arkadaşlık ruhu gereği oldukça derin bir felsefeye sahip olan bu anime filmi kesinlikle animasyon filmlere yeni başlayanların izlemesi gereken filmlerden.


8) Tenkuu no Shiro Rapyuta – Gökteki Kale (1986) | IMDb: 8 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 2 saat 5 dakika

‘Miyazaki dışında başka film çeken yok mu ya!’ diyeceğimiz bu listemizdeki başka bir Miyazaki filmi de ‘Gökteki Kale’. 1986 yapımı olan animasyon filmin yapımcılığı Studio Ghibli’ye ait. Bir kahramanlık öyküsü olan filmin ana karakteleri ise Sheeta, Muska ve Pazu’dan oluşuyor. Miyazaki’nin yarattığı evren gereği tamamen gökyüzünde yaşayan insanların, şehirlerin ve korsanların olduğu bu dünya bize farklı seviyede bir hayal gücünün kapılarını açıyor. 

Hikayemizin ana kurgusu ise büyülü kristal bir taşı acımasız bir adamın elinden kurtarmaya çalışan bir genç çifti üzerine kurulu. Çiftimiz rüzgârın esmesiyle birlikte farklı farklı maceralara atılıyor ve beklenmedik bir son ve işleyişle birlikte hikayelerini noktalıyorlar.


9) Kaze no Tani no Nausicaa – Rüzgârlı Vadi (1984) | IMDb 8.1 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 1 saat 57 dakika

Rüzgârlı Vadi listemizdeki 6’ncı Miyazaki filmi olma özelliği taşıyor. Yine bir Studio Ghibli yapımı olan bu film aslında stüdyonun çıkardığı ve bu alanda ilerlemesini sağlayan filmlerin başında geliyor. 1084 yılında yayınlanan Rüzgârlı Vadi, Miyazaki’nin kendi manga serisinden uyarlanan bir yapım. Genel olarak ele aldığı konu itibariyle uçuş, nükleer savaş ve çevre gibi konularını işleyen animasyon filmi 1984 Animage anime büyük ödülü dahil farklı alanlardan 4 ödülün de sahibi.

Filmin genel itibariyle geçtiği atmosfere baktığımız zaman karşımıza insanoğlu tarafından kirletileren ve bu yüzden yaşanılamaz hale getirilen bir dünya çıkıyor. Doğanın kendini koruma içgüdüsüyle evrildiği bu dünyada karakterlerimiz hayatta kalmaya çalışıyor. 

Burada ufak bir not eklemeliyim. Film Studio Ghibli’nin kuruluşundan önce yapılmış olsa da, stüdyoyu kuranlardan biri Miyazaki’nin kendisi olduğu için film stüdyonun filmlerinden biri olarak kabul ediliyor.


10) Pâfekuto Burû – Perfect Blue (1997) | IMDb: 8

Yönetmen: Satoshi Kon

Süre: 1 saat 21 dakika

Listemizdeki en farklı yapımlardan biri olan ‘Perfect Blue’ hem izleyicisini hem de anime eleştirmenlerini haksız çıkaran filmlerden biri. Konuları itibariyle sadece belirli kalıplara bağlı kaldığı üzerine düşünülen temel yargıyı yıkan Perfect Blue bir Satoshi Kon filmi. Perfect Blue’daki atmosfer genel olarak türlerin insanı hayrete düşürecek kadar melez hale geldiği bir dünyada geçiyor. Buradaki insan ırkı oldukça elit bir hale gelmiş durumda.

En az Miyazaki kadar iyi bir çizim yeteneğine sahip Satoshi Kon ve 25 kareden (saniye başına 25 kare) oluşan çizimleriyle harika bir akış sunan filmin konusu ise şöyle. Emekli bir pop yıldızı olup günlük yaşamı insanların eline düşmeden önce ünlü yıldız Mima Kirigoe bu durumdan kurtulmak ve özgürlüğüne kavuşmak için bazı kararlar almak zorundadır. Almak zorunda olduğu bu kararları ise stalkerların sürekli peşinde olduğu, geçmişiyle yüzleştiği, aşağılanmalara ve tacize uğradığı bir dünyada yapmak zorundadır. 

Bu film hakkında da ekleyebileceğim bir iki İlginç bilgi var. İlki film hakkında yaptığım küçük bir araştırma sonunda aslında filmin bir canlı bir aksiyon filmi olarak planlandığını ama yatırımcılarla anlaşışmadan önce 2D animasyona çevrildi hakkında. İkincisi ise Natalie Portman’ın oynadığı ödüllü film ‘Black Swan’ın Perfect Blue’dan esinlenilmiş olması hakkında.


11) Ghost in the Shield – Kabuktaki Hayalet (1995) | IMDb: 8 

Yönetmen: Mamoru Oshii

Süre: 1 saat 23 dakika

Hollywood tarafından keşfedilip beyaz perdeye bu sefer uyarlama olarak aktarılan yapımlardan biri de Ghost in the Shield. Ana karakterin ünlü oyuncu Scarlett Johansson tarafından canlandırıldığı film size tanıdık gelebilir ama aslında bu filmin orijinali bir animasyon filmi. Temel olarak animasyon filmi 1989’da başlayan bir manga serisiydi ve filmi bu manga serisine bağlı kalınarak çizilmeye çalışıldı.

Genel olarak filmin konusunu anlatacak olursak. Sibernetiklerin çok yoğun olarak yaşadığı bir dönemde artık insan ve robot arasındaki fark giderek yok olmaya başlamıştır. Bu dünyada bir polis, The Puppet Master adı verilen bir hackerı avlamak zorundadır. Günümüz dünyasını oldukça iyi bir şekilde yorumlayarak geleceği çizen film fütüristik ve distopik ögeleriyle Avatar ve Matrix gibi diğer Hollywood yapımlarına da ilham olan filmler arasında gösteriliyor.


12) Akira (1998) | IMDb: 8

Yönetmen: Katsuhiro Otomo

Süre: 2 saat 4 dakika

Eğer Japon anime filmleri listemizi takip ederken filmlerin tarihlere bakıyorsanız fark etmişsinizdir. Listemizdeki bazı filmler 2000’li yıllardan öncesine dayanıyor. Bu filmlerden birisi de ‘Akira’. Yayınlama tarihlerinin sadece çizimler üzerinde farklılık yarattığı ama onu da görmezden gelebilecek seviyede olay örgüsüne sahip olan Akira Katsuhiro Otomo tarafından yönetilmiş bir animasyon filmi.

Neo-Tokyo adlı bir gelecekte geçen film animasyon filmleri arasında ikonik bir yere sahip. Siber punk çizimleri, geçmişi (motorsiklet çeteleri) ve geleceği (psişik yetenekler) harika bir şekilde birleştiren bu şaheserin konusu ise tehlikeleye giren Neo-Tokyo’yu kurtarmaya çalışmak. Film içinde karşılaştığımız karakterimizden biri ise gizli bir askeri proje sonucu ölümcül eğilimlere ve psişik yeteneklere sahip biri. 

Filmin içeriği hakkında bir iki bilgi eklemekte yarar var. Akira Hiroşima ve Nagazaki’ye atılan atom bombaları sonucu yaşanan katliamı ve savaş atmosferinin gölgesini farklı bir şekilde üstünde taşıyan bir yapım. Bununla birlikte o kadar ikon haline gelmiş bir çizim haritasına sahip ki diğer anime filmlerle karşılaştırıldığında hangisinin Akira’nın çizimlerine yakın olduğunu anlayabiliyorsunuz.


13) Papurika – Paprika (1998) | IMDb: 7.7 

Yönetmen: Satoshi Kon

Süre: 1 saat 30 dakika

Listedeki bir diğer Satoshi Kon filmi olan Paprika oldukça karmaşık bir olay örgüsüne sahip. Filmin hikayesi ise kısaca şu şekilde. Dr. Atsuko Chiba, alanında iyi bir psikoterapisttir. Onun çalışma arkadaşlarından Dr. Tokita ise oldukça güçlü bir psikoterapi cihazı olan DC-MINI’yi icat eder. Cihaz, kullanıcısının başka insanların rüyalarına girmesine ve psikolojik rahatsızlıkların çözülmesine imkân tanır. İşte hikayemizde burada başlıyor. İnsanların zihnine girdikçe aslında onu değiştirebildiği de anlaşılan bu cihaz, tehlikeli ellere geçtiğinde bir silah olabilecek kapasiteye sahiptir. 


14) Ôkami kodomo no Ame to Yuki – Kurt Çocuklar (2012) | IMDb: 8.1 

Yönetmen: Mamoru Hosoda

Süre: 1 saat 57 dakika

Kurt Çocuklar filmi Mamoru Hosada tarafından yönetilen ve senaristliğini Satoko Okudera ve Momoru Hosoda’nın birlikte yaptığı Japon anime filmleri arasındadır. Film yayına girdiği ilk yıl 55 milyon dolar hasılat elde etti ve stüdyosuna bir de Japonya Yılın Animasyonu Akademi Ödülü’nü kazandırdı.

Filmin konusundan kısaca bahsedecek olursak, film üniversite döneminde bir kurt adamla tanışarak yarı insan yarı kurt çocukları olan ama eşinin ölmesiyle beraber yalnız kalan karakterimiz Hana üzerine odaklanıyor. Ame ve Yuki adlı iki çocuğunu farklı zorluklar altında büyütmeye çalışan Hana’nın 13 yılına ortak olduğumuz film boyunca yalnız kalan bir annenin çocuklarını büyütme hikayesine konuk oluyoruz.


15) Koe no Katachi (2016) | IMDb: 8.2

Yönetmen: Naoko Yamada

Süre: 2 saat 10 dakika

Listemizdeki en yeni ve en çarpıcı konulardan birine sahip olan ‘Koe no Katachi’ benim için saf gerçekliğin romantizmle birleşmiş hali. Naoko Yamada tarafından yönetilen filmin konusundan kısaca bahsetmek gerekirse. Ishida Shouya adlı bir genç ergenlik döneminde, Shouko Nishimiya adlı duyma engelli bir kıza zorbalık yaparak onun başka bir okula transfer olmasına neden olur. İşte bütün hikaye bunun ardından başlar. Bundan sonraki süreçte Ishida Shouya yaptığı bu hareketin ne kadar feci sonuçları olabileceğini keşfedecek ve insanlar tarafından dışlanıp görmezden gelinerek kendi duyma yetisinin de zaman içinde kaybolmasına şahit olacaktır.

Zorba edenin zorbalığa uğradığı ve özür dilemek için bir şans bulduğunda sadece ilerlemenin doğru seçenek olduğunu anlatan bu film oldukça güzel çizimlere sahip. Çizimlerin geçişiyle birlikte karakterin içsel dünyasını onun gözünden gördüğümüz ‘Koe no Katachi’ gerçek bir insanın kendini keşfedişi ve bulma filmi.


16) Kaguya-hime No Monogatari – Prenses Kaguya Masalı (2013) | IMDb: 8 

Yönetmen: Isao Takahata

Süre: 2 saat 17 dakika

Prenses Kaguya Masalı, orijinal adı Kaguya hime no Monogatari olan 10. Yüzyılda geçen bir Japon halk masalından uyarlanan fantastik temalı Japon anime filmleri arasındadır. Filmin yapımcılığını Studio Ghibli üstlenmiş ve yönetmenliği listemizdeki üst sıralarda Ateş Böceklerinin Mezarı ile tanıdığımız Isao Takahata yapmıştır. 2015 yılında Akademi Ödüllerine aday gösterilen animasyon filminin geçtiği dönem olan 10.yüzyıl Japon kültürünü vurgulayacak şekilde sulu boya tekniği ve renk geçişleriyle anlatılması onu oldukça ikonik bir film haline getirir.

Filmimiz konusunu bir Japon efsanesinden alır. 2013 yılında yayınlanan film çocuğu olmayan yaşlı bir adamın ormanda bambu keserken bambuların arasında parmak kadar bir kız çocuğu bulması ve onu evine götürerek evlat edinmesi ile başlar. Bu kız çocuğu o kadar güzeldir ki herkes onu görmek, onunla olmak ister ama bu aynı zamanda tehlikeli bir durumdur çünkü gerçek anlamda herkesin sahip olmak istediği bu kız bir efsanenin de başlangıcıdır.

Hikâyenin orijinali Bambu Kesicisi adlı bir Japon halk masalına dayanmaktadır.


17) Toki o Kakeru Shôjo – Zamanda Sıçrayan Kız (2006) | IMDb: 7.7 

Yönetmen: Mamoru Hosoda

Süre: 1 saat 38 dakika

Standart zaman makinelerini unutun. Ne Doktor Who’nun Tardis’indesiniz ne de Back to the Future’daki DeLorean DMC-12’de. Sadece geçmişe gidebilmenizi sağlayan bir yeneceğiniz var ve bu yetenek sizin kutsamanız mı lanetiz mi kestiremiyorsunuz. İşte ‘Zamanda Sıçrayan Kız’ tam da bunu kendine konu ediniyor. Mamoru Hosoda’nın yönetmenliğini yaptığı film distopik bir kendini keşfediş öyküsünü anlatıyor. 

Hikayemizin konusu kısaca şu şekilde Tokyo’daki Kuranose Lisesi’nde Makoto Konno, Chiaki Mamiya ve Kousuke Tsuda aynı sınıfta okuyan çok yakın üç arkadaştır. Bu üç arkadaştan biri olan ve yukarıdaki görselde önde duran karakterimiz Makoto’nun başına okulda bir kaza gelir ve bu kaza sonucu Makoto zamanda sıçrama yeteneğine sahip olur. Zaman içinde bu gücün potansiyelini keşfeden Makotu’nun hikayesi işte burada başlar. Geçmişi değiştirmek geleceği düzeltir mi? Birbirine bağlı insanlar gibi birbirine bağlı olaylardan oluşan gelecek gerçekten oynanabilecek basitte bir oyuncak mıdır?


18) Kiki Delivery Service – Küçük Cadı Kiki (1989) | IMDb: 7.9 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 1 saat 43 dakika

Ve artık sonlara geldiğimize göre Japon anime filmleri listemizi Hayao Miyazaki’den üç eserle bitirelim. Şimdiki eserimiz ‘Küçük Cadı Kiki’. 1989 yılında Miyazaki imzasıyla çıkan film 13 yaşında küçük bir cadı olan Kiki’nin maceralarını konu alır. Kiki’nin macerası eğlenceli ve girişimci ruhuyla birlikte başlar. Bu küçük cadımız film boyunca kendine özgü üslubuyla farklı hayatlara konuk olur, tanıştığı her insanla birlikte büyür. Kendine kurduğu teslimat işini süpürgesinin üzerinde uçarak gerçekleştirir. Kendi özgürlüğünün sınırını her yönden kendi çizmeye çalışır.

Eğer listedeki her filmi izleye izleye buraya geldiyseniz ya da bu filmleri daha önceden izlediyseniz ‘Küçük Cadı Kiki’nin Studio Ghibli yapımı bir film olduğunu künyesine bakmadan anlayabilirsiniz. Batı’da daha çok hakim olan cadı temasını Japonya’nın eşsiz manzaraları ve hikaye yazıcılığıyla eşleştiren bu eser tam bir aile filmi olma özelliği taşıyor.


19) Wind Rises – Rüzgâr Yükseliyor (2013) | IMDb 7.8 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 2 saat 6 dakika

Rüzgar Yükseliyor, Japon anime filmleri listemizin olmazsa olmaz filmidir. Filmimiz çocukluğundan beri uçmaya ve uçaklara ilgili olan uçak tasarımcısı olma hayalleri kuran Jiro’nun üzerinden ilerliyor. İdol’ü Caproni’nin izinden giden ve bunun için çok çalışan Jiro hikaye boyunca farklı keşiflerde bulunuyor. Caproni’nin estetik güzelliği ve muazzam teknik becerisiyle büyülenen ve bunu kendi de kullanmak isteyen Jiro, savaş döneminden önce önemli bir uçak departmanına girmeyi başarır.

Gerçek anlamda hikayemizde burada başlar. Burada bir parantez açmam gerek. Ana karakterimiz Jiro’nun hikayesi, gerçek bir İkinci Dünya Savaşı savaş uçağı tasarımcılarından Jiro Horikoshi’nin kurgusal biyografisini temel alır. Kendisi Mitsubishi A6M Zero savaş uçağının tasarımcısıdır. Hikayemizde başarılarıyla patronlarının dikkatini çeken ve tasarım yapması için özgür bırakılan Jiro’nun hikayesine konuk oluruz. Fakat bu hikaye İkinci Dünya Savaşı ile kesilir. Çünkü İkinci Dünya Savaşı sadece karada ya da denizde olan bir savaş değil; havadaki çarpışmaların oldukça sert geçtiği bir savaştır. 


20) Porco Rosso – Kırmızı Kanatlar (1992) | IMDb: 7.7 

Yönetmen: Hayao Miyazaki

Süre: 1 saat 34 dakika

Ve Japon anime filmleri listemizin sonuna geldik. Yine Hayao Miyazaki’nin bir eseriyle devam ettirdiğimiz listemizin son filmi ‘Kırmızı Kanatlar’. Komedi, macera ve aksiyonun hakim olduğu film Porco Rosso adlı ana karakterimiz üzerinden ilerler. 1920’lerde geçen filmimiz de Adriyatik Denizi’nin hakimi tek bir pilot vardır: Porco Rosso. Başına gelen bir tahlilsizlik sonucu domuza dönüştürülen karakterimiz çok yetenekli bir pilottur.

Ne yazık ki yetenekli olmak düşman kazanmak demektir ve Rosso’nun başına da bu gelecektir. Kendi sakin hayatına arkadaşı Gina’yı ziyaret ederek tek başına uçarak sürdüren Rosso bir düşman kazanır. Düşmanı onun ününü almak için uçağını düşürmek ister. Asıl hikayemizde burada başlar. Rosso arkadaşlarının yardımıyla savaşa hazır hale gelebilecek, Adriyatik’in en iyi pilotu olmaya devam edebilecek midir?

 

This post is also available in: English

Kategoriler: Film & Dizi

Yorumlar (0) Yorum Yap

/