İşletme bölümü, Türkiye’de en çok tercih edilen lisans türlerinin başında geliyor. Bölümü bu denli popüler yapan ise şüphesiz ki pek çok meslek dalına yönelik bir eğitimi içerisinde barındırması. Türk topraklarında ilk defa 1883 yılında Hamidiye Ticaret Mektebi adıyla eğitime başlayan bölüm, sonraları Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi’ne dönüşmüştür. Ardından 1936 yılında İstanbul Üniversitesi’nde İşletme Fakültesi kurulmuş ve eğitimler günümüze değin devam etmiştir. Geçmişi Osmanlı dönemine kadar uzanan bu bölüm hakkında merak ettiklerinizi bu yazımızda okuyabilirsiniz.
İşletme Bölümü Nedir?
İşletme bölümü firmaların muhasebe, pazarlama, üretim ve yönetim birimlerini koordine edebilecek yetiye sahip bireylerin yetiştirildiği bir lisans türüdür. A’dan Z’ye her sektörün ve her firmanın işletmeci ihtiyacı vardır. Bu bölüm de sağladığı eğitim ışığında, işletmecilerin yetiştirilmesini hedefler. Geniş etki alanına sahip bir meslek olması sebebiyle, günümüzün en çok tercih edilen bölümlerinden biri haline gelmiştir.
İşletme Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?
İşletme bölümü eğitim süresi 4 yıllık lisans eğitimi verir. 1 yıl zorunlu hazırlığı bulunan üniversitelerde bu süre, 5 yıla kadar uzayabilmektedir. Ayrıca 4 yıl boyunca öğrenim alan öğrencilerin bu süre zarfında staj eğitimlerini de tamamlaması beklenir. Bölüm, Türkçe-Matematik alanı yani eşit ağırlık türünden öğrencileri kabul etmektedir.
İşletme Bölümü Dersleri Nelerdir?
Bölümde alınan başlıca dersler şunlardır:
● Hukukun Temel Kavramları
● İktisada Giriş,
● Genel İşletme,
● Finansal Muhasebe,
● Borçlar Hukuku,
● Bilimsel Araştırma ve Rapor Yazma,
● Bilgisayar Laboratuvarı,
● Mikro İktisat,
● İstatistik,
● İşletme Yönetimi,
● Örgütsel Tasarım,
● Maliyet Muhasebesi,
● İnsan Kaynakları Yönetimi,
● Türk Vergi Sistemi,
● Pazarlama İlkeleri,
● Üretim Yönetimi,
● Uluslararası İşletme,
● Pazarlama Yönetimi,
● Doğrusal Programlama,
●
Yönetim Bilişim Sistemleri,
● Finansal Tablolar Analizi,
● Sermaye Piyasaları,
● Stratejik Yönetim
Yukarıdaki bu derslerin dışında öğrenciler, aynı zamanda bölüm seçmeli dersler de almaktadır. Bölümde Türkçe, matematik ve inkılap tarihi gibi dersler de okutulmaktadır.
İşletme Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
İşletme bölümünün amacı, iş dünyasındaki tüm firmaların muhasebe, yönetim, pazarlama ve hatta insan kaynakları yönetimlerinde söz sahibi olabilen işletmecilerin yetiştirilmesidir. Bu amaç doğrultusunda işletme bölümü mezunlarının, şirketlerin pek çok departmanında kendilerine rol biçebileceklerini söyleyebiliriz. Çalıştığı kurumu, rakiplerinden öne çıkarmayı hedefleyen işletmeciler, kamu ve özel sektördeki kuruluşların yönetim, finans, pazarlama ve insan kaynakları gibi departmanlarında çalışabilirler.
İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
Kamuda çalışmaya başlayan bir İnşaat Mühendisi ortalama 6500 lira ile işe başlar. Tecrübe arttıkça maaş da artar. Güncel verilere göre kamuda çalışan 25 yıllık bir İnşaat Mühendisi 7500 lira maaş alır.
SGK ve TMMOB arasında imzalanan anlaşma ile özel sektörde çalışan mühendis ve mimarlar en az 3950 lira maaş almalıdır. Ancak özel sektörde bu anlaşmaya uymayan patronlar asgari ücret veya asgari ücretin de altında maaşlarla mühendis çalıştırılmaktadır.
İşletme Bölümü Mezunları Ne Kadar Maaş Alır?
İşletme bölümü mezunları, kamu ve özel sektörde pek çok farklı alanda çalışabildikleri için net bir maaş aralığı da söz konusu değildir. Ancak yine de özel sektörde yeni mezun maaşlarının genelde asgari ücret minvalinde tutulduğunu söyleyebiliriz. Ortalama maaş skalası ise;
● Banka müdürü pozisyonunda 13 bin,
● Pazarlama uzmanı pozisyonunda 4 bin TL,
● Pazarlama müdürü pozisyonunda 7 bin TL,
● Vergi denetçisi pozisyonunda 5 bin TL,
● Denetim müdürü pozisyonunda 9 bin TL,
● Satış uzmanı pozisyonunda 4 bin TL,
● Satış müdürü pozisyonunda 7 bin TL,
● İş geliştirme müdürü pozisyonunda ise yaklaşık 8 bin
olarak kayıtlara geçmiştir.
İşletme Bölümünün Zorlukları Nelerdir?
İşletme bölümü, geniş çalışma alanına sahip bir meslek olması nedeniyle oldukça sık tercih edilen bölümlerden biridir. Bu sebeple, ülkemiz üniversitelerinin geniş kontenjan sunması ve işletme bölümünden çok fazla mezun vermesi kalifiyeli eleman rekabetini artırmaktadır. Bölümü tercih edecek olan bireylerin, özellikle kendilerini eğitimler ve yabancı dil gibi konularda geliştirmelerini, yalnızca lisans eğitimi ile yetinmemelerini öneriyoruz.
Kimler İşletme Bölümünde Başarılı Olabilir?
İşletme bölümü, Türkçe-Matematik alanından öğrenci kabul eden bir bölüm olması ve de lisans boyunca geniş muhasebe derslerini içermesi nedeniyle sayısal zeka isteyen bir bölümdür. Bu nedenle sayısal zekası gelişmiş kimseler, bölümde muhakkak başarılı olacaklardır. Öte yandan ikna kabiliyeti yüksek,
analitik düşünme kabiliyeti olan ve dünyadaki gelişmeleri yakından takip edip, onlara ayak uydurabilen kimseler için de bölümde başarı, kaçınılmaz olacaktır.
İşletme Bölümünün İş Olanakları Nelerdir?
İşletme bölümü mezunları, daha önce de belirttiğimiz üzere kamu ve özel sektörde pek çok farklı departmanda çalışabilmektedirler. Buna göre özel sektörde;
● İşletme yöneticiliği,
● Bankacı,
● Pazarlama yöneticiliği,
● İş geliştirme uzmanı,
● İş geliştirme müdürü,
● Marka elçisi,
● Satış uzmanı,
● Satış müdürü,
● Finans direktörü,
● Muhasebeci,
● İnsan kaynakları sorumlusu/yöneticisi
pozisyonlarında çalışabilirken; kamu kurumlarında ise kaymakamlıklarda, devlet vergi dairelerinde, merkez bankası ile hazine ve maliye bakanlığı gibi kurumlarda çalışabilirler. Yalnız kamuda çalışma için KPSS sınav şartının olduğunu belirtelim.
İşletme Bölümünün Yurt Dışı İmkanları Nasıldır?
İşletme bölümü okumak isteyen bireyler için Avrupa’da çok saygın okullarda okuyabilirler. Ayrıca Avrupa’da yüksek lisans programlarına da katılmaları mümkündür. Diğer taraftan, bölümü Türkiye’de okuyan öğrenciler, zorunlu stajlarını yurt dışındaki firmalarda tercih edebilirler. Yine Türkiye’deki üniversitelerin, Erasmus programı kapsamında Avrupa’daki üniversitelerde eğitim şansı sunduğunu da söyleyelim. Bu gibi alternatifleri değerlendirmeniz, yabancı dilinizi geliştirmenize de yardımcı olacaktır, unutmayın.
İşletme Bölümü Mezunları Hangi Alanlarda Uzmanlaşabilir?
İşletme bölümü mezunları, özel sektörde yöneticilik pozisyonlarına yükselebilirler. Ayrıca girişimci fikirlere sahip bireyler, kendi işletmelerini açabilirler. Diğer taraftan, KPSS sınavına girip iyi derece yapan kişiler, hazine ve maliye bakanlığında istihdam şansı yakalayabilirler.
İşletme Bölümünün Geleceği Nedir?
Genel amacı, firmaların işletilmesinde yol göstericilik olan işletme bölümü, geniş çalışma alanları dolayısıyla geleceği hiçbir zaman sönmeyecek bölümlerden biri. Bu nedenle dünya üzerinde işletmeler kurulmaya devam ettikçe, başarılı işletmecilere her daim gereksinim duyulacaktır.
Diğer tüm üniversite bölümlerine
buradan ulaşabilirsiniz.
This post is also available in:
English
Yorumlar (0) Yorum Yap