Yaklaşık 65 yılı aşkın süredir hayatımızın içerisinde olan video oyunları ilk çıktıkları günden bu güne muazzam bir gelişim ve değişim yaşadı. İlk oyun örneklerinde noktalar ve ledler aracılığı ile ya da belirli elektronik mekanizmalar kullanılarak keyifli vakit geçirmek mümkünken zamanla grafik motorlarının tasarlanması ile günümüzdeki gibi sanal dünyalar oluşturulmaya başlandı. Bu sanal dünyalara sanatsal yaklaşımlar da eklenince adeta başından kalkamadığımız eserler ortaya çıktı.
Tabi bu ilk oyun örneklerinde bireysel fikirler ve çabalar oyunların tasarlanmasında dikkat çekilmesi gereken bir noktadır. Keza o zamanlar bir oyun yapmak için ekip toplamak değil iyi bir fikir ve yeterli ekipmana sahip olmak gerekliydi.
Gelin birlikte ilk oyun örneklerine şöyle bir göz gezdirelim:
1) OXO (1952)
İlk video oyunu 1952 yılında yapılan OXO oldu. Cambridge’deki yüksek lisans öğrencisi “Sandy” olarak bilinen Alexander Shafto Douglas doktora tezi için insan-bilgisayar etkileşimi hakkında bir tez yazdı ve OXO bu tezin yanında Sandy’nin geliştirdiği ve dünyanın ilk video oyunu oldu.
2) The Tennis For Two (1958)
İkinci video oyunu 1958 yılında fizikçi William Higinbotham ve 2 meslektaşı tarafından yapılan basit bir tenis oyunuydu. William çalıştığı laboratuvardaki analog bilgisayar üzerindeki devreleri değiştirerek alternatif bir yol açtı ve ekranda 2 boyutlu bir tenis kortu oluşturdu.
William, Tennis For Two (İki kişilik Tenis) adını verdiği oyunu bir bilim sergisinde insanlara tanıttı.Yüzlerce ziyaretçi bu öncü elektronik tenis oyununu oynamak için sıraya girdi. Oyun serginin en önemli parçası olmasına rağmen, bu son haliydi. Higinbotham yakında oyununu unuttu, daha önemli bilimsel çabalar sürdürmeye devam etti.
3) Galaxy Game (1971)
Stephen Russle ve ekibinin geliştirdiği Galaxy Game Stanford Üniversitesi mühendislik bölümünde tanıtıldı ve öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü. Oyun hiçbir zaman seri üretilmedi. Oyun ayrıca pratik için tek oyunculu bir mod sunuyor.
4) Computer Space (1971)
Daha sonra Galaxy Game oyunu Space War adında geliştirilmiş farklı bir sürümü ile piyasaya sürüldü. Ayrıca Space War’un oynanması için Computer Space adında bir oyun makinesi de üretildi.
5) PONG! (1972)
Galaxy Game yapımından ayrılan Nolan Bushnell ve Ted Dabney ikilisi Syzygy Engineering’i kurup ve tasarım mühendisi Al Alcorn’u işe aldı. Alcorn’un eğitim aşaması için kendisinden basit bir oyun yapmasını istediler ve sonuçta Pong ortaya çıktı. Nolan oyunu daha ilginç hale getirmek için birkaç ayar yaptı (topun dönüş açısını değiştirmek gibi) ve basit ses efektleri ekledi. Ekibin göz bebeği haline gelen Pong’un oyunu seri üretime geçmesi için bazı şirketlere sunuldu fakat olumsuz cevap aldı.
6) Pong’un Yeniden Doğuşu
Bir prototip olarak hazırlanan Pong oyun makinası Andy Capp’s Tavern adlı bir barın köşesine koyuldu ve test edilmesi istendi. Birkaç gün sonra gelen telefon ile makinenin bozulduğu söylendi. Alcorn ne olduğunu öğrenmek için gittiği barda makinenin ağzına kadar para dolduğunu gördüğü için çalışmadığını fark etti ve seri üretime geçilmesi için hemen çalışmalara başlandı.
7) ATARI (1972)
PONG’un seri üretime geçmesi fikri sonrasında ATARI kuruldu ve yayımlanan ilk video oyunu olarak tarihe geçti. Atari oyunu üretip satmaya karar verdi, daha sonra diğer şirketlere lisans verdi. 1973’te şirket, Wells Fargo’dan nihayet bir kredi aldı ve bir montaj hattına başladı; yıl sonuna kadar, Pong arcade makineleri, ABD’nin her yerine ve diğer ülkelere sevk edildi.
8) Double Pong (1973)
Atari, 35000’den fazla Pong makinesi sattı, bu rakam, dünya çapında satılan toplam Pong makinesinin sadece üçte biri kadardır, çünkü birçok Pong klonu, orijinal Atari Pong oyununun ilk çıkışından kısa bir süre sonra ortaya çıktı. Atari‘nin Pong Oyunu klonlarıyla rekabet etmeyi seçtiği yol, her biri iki ve daha büyük bir ekrana sahip, dört oyunculu bir pong oyunu olan “Double Pong” gibi daha yenilikçi oyunlar üretmekti.
9) PAC-MAN (1980)
1955 yıllarında Toru Iwatani tarafından tasarımı yapılmaya başlanan PAC-MAN 1980 yıllarında piyasaya sürüldü. İlk 18 ayında, 350.000’den fazla Pac-Man arcade makinesi satıldı ve ABD’de o tarihte tahmini 30 milyon aktif oyuncusu vardı. Pac-Man’in bir anda popülerliği yakalaması ve gelir yaratması, onu önemli ve çığır açan bir oyun yapan tek nedenler değildi. Elbette, bu faktörlerin ikisi de etkileyicidir, ancak onu tüm zamanların en etkili başlığı yapan şey değildi. Pac-Man, arcade oyun türünün kurallarını zorladı ve oyun dünyasını tamamen yeni bir izleyici kitlesine açtı. Aynı zamanda, oyun endüstrisi için bir kısmı olan aşağıdakileri içeren çok sayıda ilklere de ev sahipliği yaptı:
– İlk oyun maskotu
– Bilerek kadın izleyiciyi hedef alan ilk oyun
– İlk labirent kovalamaca oyunu
– Oyunlarda ilk lisans başarısı
– İlk açılış
– İlk gizli oyun örneği (Pac-Man, onlara saldırmak yerine düşmanlarından kaçınır)
– İlk oyun, sürekli ve popüler oldu. Hala yayımlanmasıyla süreklilik rekorunu elinde tutuyor.
10) Tetris (1980)
Tetra ve Tennis isimlerinin karışımı ile oluşan Tetris 1980 yıllarında, hemen hemen Pac-Man ile aynı dönemde piyasaya çıktı. Tengen firması tarafından yapılan Tetris basit grafik ve kuralları ile kısa zamanda büyük ilgi gördü. 1980-1990 yılları arasında dünyayı sarsan, oldukça büyük bir popülerliğe ulaştı.
Yorumlar (0) Yorum Yap