Hedeflerinize Ulaşmak İçin “SMART” Metodunu Hayatınıza Uyarlayın

SMART,  bir şirketi veya organizasyonu en etkili şekilde belirlenen hedefe ulaştırmak için kullanılan bir planlama metodu. SMART’ı oluşturan harflerden “S” (specific) belirli, “M” (mesaurable), “A” (achievable), “R” (reasonable) gerçekçi, “T” (time bound) zamanlanabilir anlamına geliyor. Genellikle iş geliştirme gibi amaçlarla şirketlerin kullandığı bu metot aslında bireysel kullanıma da çok müsait. Gelin birlikte SMART metodunu nasıl hayatımıza uyarlayabiliriz, inceleyelim.

“S” (specific):

Bir hedef koyduğunuzda öncelikle yapmanız gereken şey net ve belirli olmak. Sınırlarını bilmediğiniz bir hedefe ulaşmak için yapmanız gerekenleri düşünmek sizi zorlayacaktır. Örneğin “İleride başarılı olmak istiyorum.” yerine “İleride büyük bir şirketin pazarlama bölümünde çalışan başarılı bir iş kadını olmak istiyorum.” gibi  bir hedef koymanız, o hedefe ulaşmak için kendinize katmanız gereken özellikler ve izlemeniz gereken yol hakkında daha yönlendirici olacaktır.


“M” (measurable):

Hedefinizi ölçülebilir nitelikte belirlemenin yolu, o hedefle ilgili “nasıl?”, “ne kadar?” “kaç tane?” gibi soruları sormaktan geçiyor. Hedefinizi ölçülebilir kıldığınızda hem adım adım gideceğiniz yol hakkında fikirlerinizi daha rahat şekillendirebilir, hem de size yardım etmek isteyen insanlara hedefinizden bahsederken daha net olabilirsiniz. Buna örnek verirsek, “Not ortalamamın yükselmesini istiyorum.” demektense “Not ortalamamın “3.2’de 3.6’ya yükselmesini istiyorum.” gibi bir hedef koymanız hedefinizi ölçülebilir kılacaktır.


“A” (achievable):

Hedefinizi koyarken zor, ulaşılması zaman gerektiren, yüksek hedefler koymak yerine bu hedefi daha kısa sürede ulaşabileceğiniz hedefler haline getirin. Bu sayede motivasyonunuz zaman içinde düşmeyecek, aksine hedeflerinize bir bir ulaştıkça daha da artacak. Günlük hayattan örneklersek, Avrupa’yı gezmek isteyen bir insan için bir anda yüksek bütçeli, uzun süren bir seyahat planı yapmaktansa ilk adım olarak seçtiği bir kaç ülke ile başlaması daha mantıklı olacaktır.


“R” (reasonable):

Kişinin kendi bile yüzde yüze başaracağına inanmadığı, oldukça yüksek hedefler belirlemesi yapılan en büyük yanlışlardan biri. Önce siz başaracağınıza inanın, bu inancınızı kaybetmemek için de mantıklı hedefler üzerinde durun. Tabii ki bu kendinize yüksek hedefler koymayın demek değil, ancak gerçekleşmeyeceğini tahmin ettiğiniz hedeflerden de kaçınmalısınız. Örneğin bir üniversite öğrencisinin mezun olduktan 2 yıl sonra CEO olmayı hedeflemesi doğru olmayacaktır.


“T” (time bound):

Bir hedefe ulaşmak için dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de zaman planlaması yapmak. Hedef seçerken zaman sınırlaması koymayan insanların çoğu bir süre sonra hedefe olan bağlılığını yitiriyor ve hedefe ulaşmakta zorluk çekiyor.“Bir ara yaparım” bahanesine sığınmamak için bilinçli davranarak seçtiğiniz hedefe ulaşmanız için gereken süreyi belirleyin ve planlarınızı ona göre oluşturun.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Başarı, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/