Hedeflerinize Onları Kötü Tasarladığınız İçin Ulaşamıyor Olabilir misiniz?

Herhangi bir hedefe ulaşmak motivasyon, öz disiplin ve bağlılık gerektirir.
Peki, bunlar nereden gelir?
Birçok insan bunları karakteristik özellik olarak görür. Bazı insanlar motivasyon doludur, bazıları ise tembeldir.
İnsanların bazıları, belli zamanlarda tembel belli zamanlarda ise motive olduklarının farkındadır. Örneğin, evinizi temizlemek konusunda tembel olabilirsiniz, ancak sporunuzu asla kaçırmazsınız.
Gerçek ise bundan daha farklıdır. Motivasyon, öz disiplin ve bağlılık çoğunlukla kişilik özelliği veya ilgi alanı değildir. Aksine, motivasyon ve tembellik arasındaki farkın büyük kısmı hedeflerinizi nasıl tasarladığınıza bağlıdır.
Basit bir formülü olsaydı hedef belirleme kolay olurdu. Ancak, hedeflerinize ulaşmak için gerekli motivasyonu sağlamak ve hedeflerinizi tasarlamak zordur. Bununla ilgili olarak, sonuçlarınızı iyileştirmek için yapabileceğiniz bazı şeyler vardır:




1) Projenizin Belli Standartları Var mı?

Standartlar, geriye düşmenizi engelleyen kısıtlamaları oluşturur. Bu standartları seçmenin çeşitli yolları vardır:
1. Kısıtlamalar sonuçlar için olabilir. Mesela üniversiteyi kazanmak için tüm okul müfredatını bir yıl içinde tamamlamaya çalışmak gibi.
2. Süreçle ilgili olabilirler. Mesela İngilizce öğrenmek için belli bir süre Türkçe konuşmamak…



3. Alışkanlık olabilirler, örneğin günde 50 şınav çekmek gibi.
Yapılacaklar listesi ve aşamalar oluşturmak da bunlara eklenebilir.


2) Standardı Karşılayabileceğine İnanıyor musun?

Genellikle standartların belirlediği zorluğa yükselme veya onları tamamen reddetme arasında kalma durumu söz konusudur. Standardınızın karşılanamayacağına inanıyorsanız, bunu reddedip vazgeçersiniz.
Bu nedenle, iyi standartlar ulaşabileceğinize inandığınız standartlardır.




3) Standart Sonuca Ulaşmanıza Yardımcı Olur mu?

Belli standartlar, hedefe ulaşmanıza yardımcı olmuyorsa işe yaramazdır.
Eylemlerinizin standartlarını uygulamak ve onları motive etmek ise daha kolaydır. Sonuçlara ulaşmak için standartlarda değişkenlik meydana gelebilir, ancak onlar hedefte kalmanızı sağlar. Böylece hedefinize ulaşır ve motivasyonunuzu korursunuz.




4) Standardı Karşılama (veya Karşılayamama) için Nedeniniz Var mı?

Sadece belli standartlara sahip olmak değil, aynı zamanda onların korunmasına yönelik nedenlerin olması da önemlidir.



Zor hedeflerde motivasyonu korumanın önemli bir yolu, hedefi sürekli olarak üzerinde çalışılması gereken adımlara ayırmaktır. Tek hedefiniz aylar süren bir sınavı geçmekse, şu an çalışmanız için çok az neden vardır. Ancak, bu öğleden sonra 2. bölümü bitirmeniz gerekiyorsa şimdi çalışmaya başlayabilirsiniz.


5) Standardı Karşılamak Bir Öncelik mi?

Belirlediğiniz hiçbir hedef yalnız değildir. Genellikle, hayatınızın her alanı bir hedef için çaba harcarken dolaylı olarak tartılır. Hedefleriniz başka şeyler öncelikli olduğunda başarısız olur.



İlk sıraya koymak istemediğiniz hedefler yapılmayacaktır. Çoğu hedef ise, bir önceliğe sahip olmadığı için başlamadan önce başarısız olur.


Bunlar sadece iyi planlamaların genel özellikleridir. Gerçek hedefler genellikle belli durumlara bağlı standartlara sahiptir.
Eğer dikkatli tercihler yaparsanız, geçmişte tembel, motivasyonsuz ve kararsız olsanız bile hedeflerinize ulaşabilirsiniz.

This post is also available in: English

Kategoriler: Başarı

Yorumlar (0) Yorum Yap

/