Instagram, Snapchat gibi günümüz devleri, bir zamanlar bir mobil uygulama fikri olarak birilerinin zihninde var olmaya başlamıştı. Eğer doğru adımları izlerseniz siz de kendi mobil uygulama fikrinizi başarıya ulaştırıp kendi işinizin sahibi olabilir ya da mobil uygulama yapmayı öğrenerek dünyanın en büyük teknoloji firmalarında iyi şartlarda çalışabilirsiniz.
Hayalinizdeki uygulamayı hayata geçirmek için fikir kadar uygulama yazılımını da yapabilmeniz gerekiyor. Ama endişe etmeye gerek yok, öncesinde herhangi bir yazılım deneyiminiz olmasa da olur! Dünyanın en büyük online eğitim platformu olan Udemy tarafından Türkiye’nin en kapsamlı ve güncel Android mobil uygulama kursu ile tamamen sıfırdan başlayarak Instagram ve Foursquare benzeri uygulamalar yapmayı öğrenebilirsiniz. 30 saatin üzerinde uygulamalı içeriğe sahip bu online kursa, şimdi
400 TL yerine 27.99 TL‘ye kayıt olarak uygulamanızı geliştirmeye hemen başlayabilirsiniz:
Android Mobil Uygulama Kursu: Kotlin & Java⇗
Şimdi hayalinizdeki mobil uygulamayı hayata geçirirken izleyebileceğiniz 9 adıma göz atalım!
1) Önce hedefleri ve tanımları konuşalım.
Bir kalem ve kağıt alın. Ne yapmak istediğinizi tanımlayın. Uygulama geliştirmede ilk iş bir kalem ve kâğıttır. Kendinize aşağıdaki soruları sorun ve cevaplayın:
● Uygulamanızın tam olarak ne yapmasını istiyorsunuz?
● Kullanıcılara nasıl hitap edeceksiniz?
● Hangi sorunu çözecek?
● İnsanlar için hayatı nasıl kolaylaştıracak?
● Uygulamanızı nasıl pazarlayacaksınız?
İyi tanımlanmış, açıkça belirlenmiş hedefleriniz yoksa hiçbir şekilde hayatta kalamazsınız.
2) Fikirlerinizi çizin.
Şimdi, uygulamalarınızla ilgili soruların cevaplarını içeren kalemi ve kağıdı, neye benzeyeceğinin bir taslağını geliştirmek için kullanmanız gerekiyor. Uygulamanızı uzatacak ve para elde etmek için reklamlar önerecek misiniz yoksa ücretli bir indirme olarak mı sunacağınıza karar verin.
3) Çılgınlar gibi araştırma yapın.
Şimdi uygulama fikrinizin rekabetini araştırmak zorundasınız. Fikrinizi daha önce birileri denemiş olabilir. Onlardan nasıl farklılaşacaksınız. Ya da sizinkine benzeyen uygulamaları derinlemesine inceleyin. İnsanlar uygulama hakkında neleri beğenmişler ve beğenmemişler? Kaleminize ve kağıdınıza geri dönün ve fikrinizi burada karşılaştığınız bilgiler doğrultusunda sürekli olarak güncelleyin. Bir diğer konu şu; uygulamanız gerçekten uygulanabilir bir fikir mi? Ve kimlere hitap edeceksiniz? Gençlere, ebeveynlere, çocuklara, öğretmenlere, gezginlere, oyunculara…
4) Wireframe
Wireframe uygulamanın hikaye tahtasıdır(Story Board). Eskizinizi ve tasarım fikrinizi burada alırsınız ve fikrinize biraz daha netlik ve işlevsellik verirsiniz. Bu, uygulamalarınızın geliştirilmesinin temelini oluşturacak, bu yüzden gerçekten çok önemli bir adım.
5) Uygulamanızın Back End’ini tanımlamaya başlayın.
Şimdi yazılımsal tarafa geçebiliriz. Şimdi işler daha kolay çünkü uygulamanızın nasıl çalışmasını istediğiniz konusunda artık bir StoryBoard’unuz (hikaye tahtası) var. Şimdi bunu kullanma zamanı.
Wireframe’inizi kullanarak sunucularınızı, API’lerinizi ve veri şemalarınızı tanımlamanız gerekir. Bu aşamada yazılım bilmiyorsanız öğrenmeniz gerecek. İçeriğin ilk kısmında yer alan Android mobil uygulama kursa tam bu aşamada imdadınıza koşuyor. Yenilenen bilgilerle sürekli güncellenen
bu kursu⇗ bir kez satın aldığınızda ömür boyu erişim hakkınız olacak ve sorularınız olması durumunda kurs eğitmeni ile iletişime geçebileceksiniz. Üstelik dilediğiniz yerden dilediğiniz zaman alabileceğiniz bu kursa binlerce lira vermek yerine sadece 27.99 TL’ye kayıt olabileceksiniz.
6) Modeli test edin.
Demonuzu arkadaşlarınıza, ailenize ve size yapıcı eleştiri vermeye istekli olan herkese gösterin. “Vay be, çok temiz” diyecek insanlarla zamanınızı boşa harcamayın. Acımasız dürüstlük bu aşamada çok önemlidir.
Düzenlerden veya gezinme yollarından herhangi birini gözden geçirmeniz gerekirse, bunu yapın. Kullanıcılarınızı aklınızda tutun ve kendi düşüncelerinizi değil, onların düşüncelerini izlemeye çalışın.
Bu adımdaki son hedefiniz, uygulamalarınızın yapısını ve temelini tamamlamaktır. Daha sonraki süreçte hayal kırıklığını önlemek ve vakit kaybetmemek adına tasarımları bitirmeden önce uygulamanızın beyninin doğru çalıştığından emin olun.
7) Başvuruları gerçekleştirin.
Mağazalara kaydolmanın zamanı geldi. Uygulamanızı piyasaya sürebilmeniz için Google Play’de ve Apple App Store’da birer hesap oluşturmanız gerekir. Süreci içinden tamamlamak birkaç gün sürebilir, bu nedenle bu adımı ertelemeyin. Udemy’nin Android Mobil Uygulama
derslerini⇗ bitirdiğinizde kendi uygulamanızı Google Play’e yükleyecek konuma çoktan erişmiş olacaksınız.
8) Bakışı tasarlayın ve uygulamayı uzun süre test edin.
Şimdi, kullanıcı arayüzünüzü oluşturmak için tasarımcılara danışma hatta belki de Freelance bir tasarımcıyla iş yapmanın zamanı geldi. Kullanıcı arayüzü uygulamanızın çok önemli bir parçasıdır çünkü insanlar işlerin nasıl göründüğüne ve gezinmelerin ne kadar kolay olduğunu önemserler. Aldığınız geri bildirimleri bu noktada tasarıma yansıttığınızdan emin olun.
Uygulamada kullanıcıların karşılaşabilecekleri tüm sorunları belirleyebilmek ve fark edebilmek adına sık sık test edin. Bunun için test uygulamaları var. Ayrıca siz de uygulama içinde yaşanabilecek en absürd senaryoları deneyin. Kodlar doğru çalışıyor mu?
9) Uygulamanızı serbest bırakın.
Bitiş çizgisine ulaştınız. Son adım onu dünya ile paylaşmak. Umarız, büyük bir sorunu çözecek.
Android ve iOS, pazarlama uygulamaları konusunda yine çok farklı. Bu işe sadık kalırsan, bu noktada önemli deneyimler edineceksin. Uygulamanızı hızlıca Android mağazasına ekleyebilirsiniz. Uygulamanızı anında Google Play mağazasında satıyor olacaksınız. iOS ise uygulamanızı yayınlanmadan önce gözden geçirecektir. Apple ekibinin uygulamanızı gözden geçirip mağazda yayına alması için belirlenmiş bir zaman dilimi olmasa da bu süre yaklaşık 1 hafta sürüyor.
İçeriğin başında da belirtiğimiz gibi;
Uygulamayı kendiniz geliştirmek isterseniz Udemy’de %93 indirimle yer alan Android Mobil Uygulama Kursu⇗‘na mutlaka göz atmalısınız.
Yorumlar (0) Yorum Yap