Bir fikrin var ve bu fikir üzerinden çalışmaya başladın, pazarı araştırdın, kimlere satabileceğini hayal ettin, ne kadar büyüyeceğini neredeyse görebiliyorsun. İşte sunum tam da bu hissi karşıdaki kişiye en iyi şekilde anlatmak için en iyi araç.
Peki, “Sunum hazırlarken nelere dikkat etmelisin?” demek yerine, “Ben nelere dikkat ediyorum.” demeyi tercih ediyorum.
1- Her sunum sonrası (kime yaptığım farketmeksizin) sunumdan ne hatırladıklarını soruyorum.
Bu sorunun cevabı yaptığın sunumun, karşıya vermek istediğin mesajı ne kadar aldığını gösteren en önemli bilgiyi içeriyor. Her sunum sonrası geri dönüşleri not alıp yeni bir sunum yapman gerekebilir.
2- Sunumu yaptıktan sonra kendimi izliyorum.
Normalde hissettiğin ve karşıya yansıttığını düşündüğün o el titremeleri, konuşurken takılamalar var ya, işte onlar aslında o kadar da belli olmuyor. Daha rahat olabilirsin. Ezber yapmadan pratik yap.
3- Aklıma gelen her mesajı koymak yerine, sadece önemli olanları koyduğuma emin olmaya çalışıyorum.
Tüm mesajların önemli olduğuna inanarak hepsini karşıya yazılı bir şekilde vermeye çalışmak, en sık yapılan hatalardan biri. Aslında bazı mesajlar, gerçekten de o kadar önemli değil.
4- Ben neden kurumsal hayatı, sabit geliri, primleri, sosyal hakları tercih etmek yerine, işimi bırakıp böyle bir şey kurdum?
İşte verilmesi gereken mesaj da bu bana göre. Neden işini bırakıp böyle bir şey yapmaya kalktın? Bunun bir hikayesi var aslında ve bunu biliyorsun. O tutkunun bir sebebi var, başarma hırsı var, yıktığın şeyler var ve daha iyi bir şey inşa etmek için yıktın onları. İşte bunu anlat.
İnsan olarak bizim başka birine gördürebilme ve hissettirme yeteneğimiz var. Buna anlatım deniyor. Noktaları birleştirmek için kullanılan ip, hikayedir. ”Judith Liberman”
5- Başarılı sunumları izliyorum. Nasıl bir akışa sahip olduğunu, nasıl bir anlatım tarzı seçtiğini inceliyorum.
Bu konuda ilk olarak Apple tanıtımlarına bakmakta fayda var. Bunu yaparken Windows sunumları da yakın ürünler ile yapıldığı için kıyaslamak kolay. İki firma arasında çok büyük farklılıklar mevcut. Birinde bir satır yazı veya sadece bir çizim ile her şey anlatılabilirken, diğerinde sayfada boşluk bulmaya çalışmak gibi dertler var.
6- Başarılı hikayelerini anlatan TED / TEDX sunumlarını izliyorum.
Sen de elbet bir TEDX sunumu izledin. Senin de tüylerin ürpermedi mi? Kendine daha çok güvendiğini hissetmedin mi? İşte, TEDX sunumlarında, sunucu o tutkuyu sana net bir şekilde iletebildiği için, o hikayeyi çok iyi bir şekilde sana hayal ettirebildiği, yaşattığı için onu hissettin. Eğer tutku varsa, böyle hissettirilmeli!
7- Bugün itibari ile cebimde 20 Milyon TL var. Girişimimi büyüttüm ve söyleşilerde şirketi nasıl sattığımı anlatıyorum. Şimdi sıra bende, şu an yaptığım sunumu izleyip kendime soruyorum; Ben bu fikre, bu ekibe, bu girişime yatırım yapar mıyım?
Dürüst bir şekilde cevabı verdikten sonra, sunumun hatalarını daha belirgin bir şekilde görmek mümkün oluyor. Ben her gün bu soruyu soruyorum kendime. Şu an bu ekibe yatırım yapar mıyım?
Tutkunu TED sunumlarındaki gibi hissettirebilmen dileklerimle,
Yorumlar (0) Yorum Yap