Guy Kawasaki’den ‘Yeni Bir İş Kurma Sanatı’

Hatice Dirgen

Hatice Dirgen

Editör @ceotudent

Apple’in günümüz pazarında yerini almasında çok önemli rol oynamış dinamik, yenilikçi, Stanford psikoloji ve UCLA MBA mezunu, Alltop.com’un, Garage Technology Ventures’ın ve Canva’nın kurucu ortaklarından, Guy Kawasaki’ nin, Youtube’da “Başlamanın Sanatı- Art of Start” konusunda, girişimcilere ve başlangıç aşamasındaki şirket sahiplerine yaptığı eğlenceli ve öğretici konuşmasını dinledim.

Aynı isimde yazdığı kitabı da bulunuyor ve Türkçe’ye de çevrildi. Girişimcilik konusunda kendini geliştirmek isteyenlere öneririm. Bir liderin, girişimcinin yönlendiren olduğu kadar eğlenceli olması da önemli bence ve Guy Kawasaki‘de bunu görüyorum, konuşmalarını keyifle izliyorum.Guy Kawasaki’nin yeni bir iş kurma ve değer yaratma sanatı üzerine olan konuşmalarından önemli satır başları:

1) Anlam yaratın (Create a meaning)

2) Öncelikle anlam oluşturmaya ve değer yaratmaya odaklanın, para kazanmaya değil. (Focus on making meaning not Money)

3) Bir Mantranız olsun(Make Mantra). Neden var olduğunuzu anlatan sloganınız olsun . Çalışanlarınız tarafından kolay hatırlanır, şirketinizin ruhunu anlatan kısa mantralar oluşturun.

4) Devam edin(Get going). Kararlılık ve devam etme cesareti yeni başlayan firmaları öne taşıyor. Yılmayan bir ruh geliştirin. Olumsuzluklara ve eleştirileri göğüsleyebilecek güçlü bir duruşunuz ve kendinize ve ürününüze inancınız olsun.

  • Farklı düşünün. Ya dünyayı değiştirmek üzerine düşünün ya da var olanın 10 kat daha iyisini yapın. (Think different- doing things 10 times beter, work to change the world)
  • İnsanların kutuplaştırmaktan çekinmeyin(Don’t afraid to polorise people). Müthiş ürünler insanları böler, farklı ürünler ortaya koyarak seçim yapmayı arttırın.
  • İşte size eşlik edecek ruh eşinizi bulun(Find out few soul mate). Her başarılı girişimcinin arkasında aynı vizyonu taşıyan, destekleyen bir ruh eşi vardır. Bu eşiniz olabilir, ortağınız olabilir ya da bir mentorunuz olabilir.

5) İş Modelinizi Belirleyin(Define a business model).

  • Net olun(Be specific). Müşteriniz kim, kime hizmet sunuyorsunuz, kimin cebinden sizin olan parayı alacaksınız.
  • Basit tutun(Keep it simple).
  • İş modelinizi kadınlara sorun(Ask women about your business model). Erkeklerin öldürücü genlerinin olduğunu söylüyor. “Biz erkekler öldürmeyi severiz; hayvanları, bitkileri, fikirleri öldürürüz” diyor. Bir erkeğe iş fikrinden bahsederken “Apple’ı Microsoft’u bitirmek üzere iş kurayım mı” diye sorarsanız “Evet, kur” derler, ama “bir iş fikrim var” diye anlatırsanız size niye yapamayacağınızı söylerler. Onun için kadınlara sorun, erkeklere sorarak vakit kaybetmeyin diyor. 

6) 10-20-30 kuralını kullanın(10-20-30 rule). Eğer iş planınızı birine satmak, birini ikna etmek istiyorsanız şu kuralı kullanmanızı öneriyor, ki gerçekten de ben de katılıyorum. Çarpıcı ve ürününüze hakim bir sunum yapmak istiyorsanız; 10 slayt- 20 dakikalık sunum ve 30 font karakteri kullanın. Deneyin sonuca bakın. TED konferansları bile 20 dakikadan fazlasını vermiyor o müthiş fikirleri olan konuşmacılara.

Bence bu da yaratıcılığı ve stres altında çalışmayı ve kendini ifade etmeyi geliştiren önemli bir deneyim.7) Ürününüzden etkilenmiş olanları işe alın(hire infected people). Yani ürününüzü kendiliğinden sevmiş olan insanları.

8) Her zaman kendinizden daha iyi olanları işe alın(Hire better than yours). A sınıfı oynayanlar A+ olanları işe alır, B sınıfında olanlar C ile çalışır, C sınıfında olanlar D sınıfını işe alır; eğer siz de B sınıfından birini işe alırsanız, bir sabah kalktığınızda Z sınıfı insanların şirketinizde çalıştığını görürsünüz. 

iş, Başarı ve Dönüşüm Koçu sevgili Nilgün Yetiş‘in bu keyifli yazısını kendisinin de izniyle yayınlamak istedik. İçeriğin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz.

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Girişimcilik, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/