Girişimcilik Hakkında Şimdiye Dek Duyduklarınızla Ters Düşebilecek 9 Gerçek

Dilara Avlupınar

Dilara Avlupınar

Boğaziçi Ekonomi

Eğer girişimci olmak isteyen ve bunu çevresiyle paylaşan biriyseniz şimdiye kadar birçok şey duymuş olmalısınız. Bu duyduklarınız, gördükleriniz genelde girişimci olmayan insanların girişimcilik hakkındaki tespitleridir. Bu yanlış yönlendirmeler sonucu insanlar girişimcilik macerasının henüz ilk günlerinde üzücü bir şekilde gerçeklerin çok farklı olduğunu fark etmeye başlıyor. Girişimciliği girişimcilerden dinlemenin en doğrusu olduğunu söylüyor ve dokuz başarılı girişimcinin sözlerinden derlenen bu gerçekleri her girişimci adayının bilmesi gerektiğini düşünüyorum.

1) Girişimci olmak öyle sanıldığı kadar büyüleyici bir şey değildir.

“Girişimcilik hakkındaki en büyük yanlış anlaşılma henüz yeni bir girişimken kendinizi CEO olarak tanımlamanızdır.” diyor Duncan Kabinu. Girişimci olmak isteyenler genellikle düşledikleri iş için değil düşledikleri göz alıcılık için bunu istiyorlar. Unutmayın, girişimci olmak aslında sabah 9 – akşam 5 bir iş sahibi olmaktan çok daha zordur.

2) Para kazanmak için sevdiğiniz işi yapmak yeterli değildir.

“Sevdiğiniz işi yaparak başarı ve paraya ulaşacağınızı söyleyenler çoğunlukla başarısız girişimcilerdir.” diyor Topher Morrison. Aslına bakarsanız sevdiğiniz işten para kazanmanız çok daha zordur. Çünkü işler hafifledikçe normalde başarısızlık olan bu durum sizi işleri yürütmek yerine sadece keyif aldığınız şeye odaklanmaya itiyor. Böylece önemli kısımları kaçırmış oluyorsunuz.

3) İhtiyacınız olan iyi bir fikirden çok daha fazlasıdır.

Sherry Harnett’in de söylediği gibi “Mükemmel bir fikir ilk adım olarak çok önemlidir. Ancak başarıya ulaşmak için akıllıca bir strateji, tutku ve çabaya ihtiyacınız vardır.” Tek başına bir fikir hiçbir zaman yeterli olmaz.

4) Büyüme her sorunu çözmüyor.

Girişimciler genellikle hacimleri büyüdüğünde işlerindeki sorunların çözüleceğine inanırlar. Kâr beklediğiniz yerde bir devrilme noktası ile karşılaşabilirsiniz. Ancak böyle durumlarda iş modelinizin satış maliyetleri ve yatırım getirileri konusunda gerçekçi olması gerekiyor. Susan Armstrong, 100.000 adet ürünü satarak zarar ediyorsanız, 1 milyon adet sattığınızda zararın katlanacağını söylüyor. Belli bir hacme ulaştıktan sonra büyümek sorunlarınızı çözemez.

“Daha büyük demek her zaman daha iyi demek değildir.”

5) Girişimcilik tek başına başarılamaz.

Michael Frenkel’e göre girişimci olmak hayal edebileceğiniz en grup odaklı iştir. Girişimci olmak geniş bir iletişim ağına ve çevrenizden alacağınız desteğe ihtiyaç duyar. Yalnız başınıza hareket etmek sizi sınırlandıracak ve başarısızlığa itecektir.

6) Hiçbir zaman tamamen özgür olmayacaksınız.

Allen Vance, “Girişimcilik ile ilgili en büyük yanılgı, sizi özgür kıldığını düşünmenizdir.” diyor. Çünkü girişimcilik sizi özgürleştirmek yerine hayatınızın her anını kapsar ve deyim yerindeyse hayatınızı tüketir. Ve eğer başarınızı görmek için tutkulu değilseniz girişimci olmak sizi boğacaktır.

7) Var olan bir probleme çözüm bulmak başarılı olmanızı garantilemez.

Gizli ihtiyaçları, başka bir deyişle insanların siz üretene kadar ihtiyacı olduğunu düşünmediği şeyleri üreterek başarılı olan birçok girişimci hikayesinin mevcut olduğunu biliyoruz. Fakat “Gerçek şu ki bir probleme çözüm bulmak sizin zengin/başarılı olacağınızı hiçbir zaman garantilemez.” diyor Chris Tolles.

8) Girmek istediğiniz sektörde uzman olmanız gerekmiyor.

“Sektörde uzman olmak aslında şirketinizi ya da ürününüzü müşterilerin gözünden görmenizi engeller.” diyor Jason Stirman. Uzman olmak yerine empati yeteneğinizi geliştirin ve ürününüzü müşterilerin açısından görmeye çalışın.

9) Başarılı olmak için yatırımcılara ihtiyacınız yok.

Bugünün dünyasında işinizi kendiniz ölçeklendirebilir ve doğrudan satışa sunabilirsiniz. Eğer piyasa ürününüze cevap veriyorsa yatırımcıya ihtiyacınız yoktur, ürününüzü doğrudan satarak para kazanabilirsiniz. Melissa Corbett, yatırımcıların her zaman bir konumlarının olduğunu ancak genele baktığında yardımcı olan kadar şirketi batıran yatırımcılar olduğunu da dile getiriyor.
Kategoriler: Girişimcilik

Yorumlar (0) Yorum Yap

/