Girişimcilerin Mutlaka Okuması Gereken 8 Kitap

Yağmur Avvurur

Yağmur Avvurur

Founder @ceotudent

Öncelikle aranızda kitap okumayanlar varsa neden okumaları gerektiğine dair ikna edici olan “Kitap Okumanın 5 Faydası” ve hemen ardından “Kitap Okuma Alışkanlığını Kazanmak İçin 5 İpucu” isimli içerikleri inceleyebilirler. 🙂

Bir girişimci daha birçok şeyi yapması gerektiği gibi aynı zamanda okumalıdır!

Teknolojiyle birlikte son 10 yıldır popülerleşen girişimciliğe dair birer baş yapıt haline gelmiş kitaplar ne yazık ki yok. Fakat yeni yazılmış başarılı kitaplar ya da direkt olarak girişimciliğe atfedilmemiş ama bu konuda oldukça faydalı içeriğe sahip kitaplar var. Şöyle bir aradık, taradık ve kendi süzgecimizden geçirip sizlere sunmaya karar verdik.


1) Başarılı Startup İçin 24 Adım (Disciplined Entrepreneurship) – Bill Aulet

Girişimciliğe olan ilgi küresel ölçekte büyüyor ancak çoğu insan hâla girişimciliğin öğretilemeyeceğine başarılı olanların, diğerlerinde olmayan bir özellikle dünyaya geldiğine inanıyor. Ne var ki en büyük girişimcilerin Richard Branson, Steve Jobs, Bill Gates ve daha birçoklarının gerçekte tek bir ortak özelliği var: Muhteşem ürünler yarattılar.

Disciplined Entrepreneurship inovatif ve üstün başarılı bir ürün yaratmak üzerine adım adım ilerleyen kapsamlı, bütünsel ve ispatlanmış bir yaklaşım sunuyor. Sizi o optimal ve şık çözüme-tüm işinizin temeline götürecek yinelemeli sürece odaklanıyor. Yarattığınız şey fiziksel bir ürün, hizmet ya da bilgi dağıtımı da olsa Disciplined Entrepreneurship gereken süreci gayret eden herkesin öğrenebileceği 24 adıma bölüyor.


2) Yalın Yeni Girişim (The Lean Startup) – Eric Ries

Ries yeni girişimleri çevreleyen belirsizlikten oluşmuş sisi nasıl delip geçeceğimizi gösteriyor. Yaklaşımı çok özenli; tavsiyeleri pratik ve sahada kanıtlanmış. Yalın Yeni Girişim girişimcilikle ilgili düşünme şeklimizi değiştirecek. Yeni girişimlerin başarı oranının yükselmesi küresel ekonomik büyümeyi arttırmada yıllardır yazılmış yönetim kitaplarından daha fazla işe yarayabilir.


3) Büyüleme (Enchantment) – Guy Kawasaki 

Yazar bu kitapta yüksek etik standartlardan ödün vermeden bireylerin eylemlerini nasıl etkileyebileceğimizin yollarını açıklıyor. Kawasaki “insanları büyülemek ne zaman ve neden gereklidir?” sorusuna yanıt ararken büyüleme kavramının temellerini, yani çekiciliği, güvenilirliği ve önemli bir nedene sahip olma gerekliliğini açıklıyor. Kitapta ele alınan diğer konular arasında lansman, direnişi alt etmek, büyüleme sürecini uzun vadede etkili kılmak ve teknolojiyi kullanmak var. Ayrıca çalışanlarınızı ve patronunuzu büyülemenin yollarına eğilen özel bölümlere de yer veriliyor. Kitapta, büyülemeye karşı koymak isteyebileceğiniz zamanlar için yol gösterici bir bölüm de bulunuyor.

Eğer dünyayı ya da sadece bir bölümünü değiştirmek istiyorsanız, bu kitap tam size göre.


4) Zero to One – Peter Thiel

Bir sonraki Bill Gates bir işletim sistemi inşa etmeyecek. Bir sonraki Larry Page ya da Sergey Brin bir arama motoru yapmayacak. Eğer bu insanları kopyalıyorsanız muhtemelen onlardan bir şey öğrenemiyorsunuz. Çünkü 1’den sonra görüyorsunuz. Her yeni yaratılış 0’dan başlar. Bu kitap 1’e nasıl gidileceği hakkında.


5) Mutluluğu Dağıtmak (Delivering Happiness) – Tony Hsieh

Sadece “şirket nasıl yönetilir”, “internet dünyası” konularında değil “hayatınızdaki tutkularınızı ve amaçlarınızı bulmak yolculuğu ve hayallerinizi gerçekleştirmek ve kişisel serüven” konularında da ilham verici bir kişisel yaşanmışlıklar (tecrübeler) bütünü… Kitabın en güzel yönü de, yazar gibi değil de konuşur gibi, çok samimi ve açık bir üslupla hayatının akışını kaleme almış Tony.


6) Mor İnek (Purple Cow) – Seth Godin

Amerikan şirketlerinin yönetim kurulu odalarında niye hiç Mor İnek yok? Seth Godin, küçük ölçekli girişimcilerin, kitapta anlattığı mor yolu izleyerek büyük başlar arasında kendisine nasıl yer bulabileceğini, onları nasıl geçeceğini eğlenceli bir dille anlatıyor.


7) Outliers (Çizginin Dışındakiler) – Malcolm Gladwell

Başarılı insanlar hakkında anlatılan bir hikâye vardır; onların zeki ve hırslı oldukları söylenir. Outliers’te Malcolm Gladwell başarının gerçek hikâyesinin bundan çok farklı olduğunu ve bazı insanların neden başarılı olduğunu anlamak için, bunların çevrelerine daha dikkatli bakmamız gerektiğini iddia ediyor. Mesela aileleri, doğum yerleri ve hatta doğum tarihleri… Başarının hikâyesi başta göründüğünden daha karmaşık ve çok daha ilgi çekici…


8) Neden Satın Alırız? (Why We Buy) – Paco Underhill

Birileri, mağazanıza dair en küçük bilgi parçasını topluyor, harmanlıyor, sindiriyor, sınıflandırıyor olsaydı; mağazanın konumunu, vitrini, ürünlerin bulunduğu her askılığı, rafı ve tezgâhı, ambalajı, her afişi, broşürü, giriş ve çıkışları, pencere ve duvarları, asansör ve yürüyen merdivenleri, giyinme kabinlerini, kasiyerin ve tezgâhların önündeki, tuvaletlerdeki kuyrukları ve her koridorun her santimetresini inceleseydi…

Facebook'ta Paylaşnew-twitter-paylas

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/