Dinozor Türleri: En Popüler 20 Dinozor Türü

Mezozoik dönemde yaşadığı varsayılan dinozorların, günümüzden yaklaşık 250 milyon yıl önce var olduğu düşünülmekte. Dinozor türleri, ortaya çıktıkları dönemden uzun zaman sonra kuşlar ile devri kapatıyor. Kuşlar, nesli tükenen dinozorların son türü olarak biliniyor. Dinozor neslinin tükenmesine henüz bir kanıt bulunmamış olsa da günümüzde dinozorlar hakkında pek çok bilgiye sahip olmak mümkün. Filmlere, dizilere, resimlere, animasyon yapımlara ve daha birçok alana dahil olan en popüler 20 dinozor türünü sizler için derledik. Gelin, dinozor türleri listemize hep birlikte yakından bakalım.


1) Sauropod

dinozor türleri Sauropod

Dinozor türleri arasında en bilinen isimlerden olan Sauropod, 30 metreden fazla uzunluğa ulaşan bir çeşit. Zamanla evrim geçirerek başlarda olduğundan daha uzun boy, kilo ve kuyruğa ulaştı. Otçul bir canlı olan Sauropod, ‘en uzun boylu’ unvanıyla anılıyor.


2) Tiranozor

Tiranozor

Jurassic Döneminin en bilinen dinozorlarından biri Tiranozor. Aralarında en ölümcül olanı da diyebiliriz bu tür için. Etobur türlerden biri olan Tiranozorlar, beslenmek için otçul dinozorları avlarlardı. Geniş gövdesi ve keskin dişleriyle sınır tanımayan bir tür.

‘T-Rex’ olarak anılan bu dinozorlar, kertenkele kalçasına sahip olan dinozor gruplarıyla aynı familyadan sayılır.


3) Ceratopsian

dinozor türleri Ceratopsian

Ceratopsian, diğer dinozorlara kıyasla daha farklı bir görünüme sahip. Dev dinozorların yanında daha garip görünen bu dinozor figürünü günümüzde sıklıkla görebilirsiniz.

Vücudu genellikle boynuzlu ve daha kısa olacak şekilde eğimli duran Ceratopsian dinozorları, günümüzde var olan fil veya sığır kadar bir boyuta sahipti.


4) Teropod

Teropod

Tiranozor cinsinden olan bu tür ise en az onun kadar vahşi sayılır. Teropodlar hakkında evrime dayalı farklı bilgiler ortada dolaşsa da bilinen bir gerçek; Teropodlar en vahşilerinden…


5) Raptor

Raptor

Mezozoik çağ adı verilen çağda yaşayan Raptorlar, modern kuşlar ile bağlantılı. En korkutucu dinozor türleri arasında yer alırlar. Kavisli pençelere sahip olan bu türün elleri ve beyni olması gerekenden daha büyüktür. Bu nedenle avını kolayca elde edebilme yetisine daha da fazla sahipler. 


6) Titanozor

Titanozor

Jura devrinde yaşayan Titanozorların olduğu dönem, Sauropod türünün en iyi dönemi olarak anılır. Jura dönemi sonlarında karada en fazla bulunan tür Sauropod familyasıdır.

Sauropodlara ait parçalar günümüzde genellikle eksik kalıntılar olmakta…


7) Tüylü Dinozorlar

Tüylü dinozorlar

Dinozorlar ve kuşlar arasında evrim gerçekleştiği bilinen bir gerçek artık. Aynı zamanda dinozora benzeyen kuşların varlığı da fosiller ile ispatlandı. Önemli türlerden biri olan tüylü dinozorların varlığı böylece kesinleşti diyebiliriz.


8) Ankylosaurus

dinozor türleri Ankylosaurus

Ankylosaurus, bundan 65 milyon yıl önce hayatta kalmayı başaran dinozor türüdür. Diğer dinozorlara göre daha tembel olan bu cins, zihinsel olarak da daha eksi bir noktada yer alır. Genellikle hayatta kalabilmesinde en önemli etken fiziksel yapıları olur.

Ankylosauruslar omurgalarına bağlı sivri ve oldukça güçlü bir kemikten oluşur. Bu da hayata tutunabilmeleri için yeterli bir sebep…


9) Hadrosaur

Hadrosaur

Kafa yapısının görünümü nedeniyle ‘ördek gagalı’ olarak bilinen Hadrosaur, türlerin yok olmasından kısa bir süre önce bile topluluk halinde hayatta kalmayı başardı. Otçul olan bu dinozorlar, sert gagalarıyla yere yakın alandaki bitkilerden beslenirdi.

Farklı bir düşünceye göre ise, bu dinozorlar iki ayağıyla yürüyebiliyor…


10) Pachycephalosaurus

Pachycephalosaurus

Pachycephalosaurus, dinozorların yok oluşuna en yakın olabilecek bir zaman diliminde evrimleşti. Otobur dinozorlar arasında yer alıyor. Kemik başlı olmasıyla dikkat çeken dinozorların, zamanla bu özelliklerini kavrayıp kullandığı görülmekte.


11) Ornithomimidae

Ornithomimidae

Genellikle kuşlara benzemesiyle karıştırılan Ornithomimidae dinozorları sadece deve kuşunu anımsatabilir sizlere. Teropod dinozor türüne sahip olan bu tür, iki ayaklı olup döneminde en hızlı koşan dinozor türüdür. Hem etçil hem de otçul olan nadir türlerden.


12) Prosauropod

dinozor türleri Prosauropod

Otçul olarak bilinen Prosauropod türünün farklı farklı kıtalarda fosillerine rastlanır. Hem iki hem de dört ayağıyla hareket etme yetisine sahip olan bu canlılardan bazıları etçildir.


13) Ornithopoda

Ornithopoda

Sürü halinde dolaşmaya alışkın olan Ornithopoda’lar ‘bitki yiyenler’ olarak tanımlanıyor. Mezozoik dönemde yaşayan bu dinozorlar yaşamlarını en uzun sürdüren canlılar olarak tanınmıştır.

Araştırmaların pek çoğuyla yakından ilgisi olan bu türün, sürekli çalışmalara konu oldu. Bunun sebebi ise kalıntılarıyla kemikleri bütünleştirilen ilk türler arasında olması…


14) Terizinozor

Terizinozor

Kuş tüyüne benzer tüylere sahip olan, fakat kuşla uzaktan yakından alakası bulunmayan dinozor türlerinden biri Terizinozor’lar 70 milyon yıl önce yaşadı. Familyasının çoğunluğunu etçil türler oluştursa da bu tür otçul olarak bilinir. Boyun kısmında oluşan tüyler, Terizinozor dinozorlarının belirgin olan farklı bir özelliği…


15) Stegosaurus

dinozor türleri Stegosaurus

Geç Jura adı verilen dönemde yaşayan Stegosaurus, yine figür olarak rastladığınız türlerden biri. Görünüm olarak yabancı gelmeyen bu dinozorların sırtında kemiklerinin bulunduğu çıkıntılar var.

Fosil araştırmacıları otçul bir şekilde beslenen bu türün kemik yapısı hakkında çeşitli yorumlar oluşturuyor. En belirgin düşüncelerinden biri ise Stegosaurus’ların kemik kısmının ısı dağıtımıyla bir alakası olduğu…


16) Trodon

Trodon

Trodon, yapılan araştırmalara göre en zeki dinozorlar arasında bulunuyor. Aynı zamanda araştırmacılar tarafından ortaya çıkarılan en küçük dinozor tipi. Yaklaşık 50 kg ağırığında olan Trodon, hızlı ve kuvvetli hamleler yapabiliyor.


17) Utahraptor

Utahraptor

Etrafı tüylerle kaplı olduğu düşünülen Utahraptor, kuşlara benzer yırtıcı bir türdür. Aynı zamanda en büyük yırtıcı kuş türüdür. Kretase döneminde yaşayan bu tür, zamanla evrimleşir. Öncesinde ise Utahraptor türüne benzer diğer türler ortaya çıkmıştır.


18) Allosaurus

Allosaurus

Teropod türünden olan Allosaurus, Amerika ve Afrika kıtalarında yaşadı. Jura aslanı adıyla da anılıyor aynı zamanda. İki ayağının üstünde yürüyebilmesiyle dikkat çeker. Etobur bir şekilde beslenirler. Bu beslenme biçmi ve büyüklükleriyle epey dikkat çekerler.


19) Echinodon

dinozor türleri Echinodon

Kretase döneminin en erken zamanlarında yaşayan Echinodon, kertenkele kuyruğuyla dikkat çekiyor. Yapısı hakkında birçok farklı dilden farklı cümle çıksa da diş anatomisinin önemli olduğu biliniyor. Aynı zamanda dış yapısı ve görünümü kaplumbağaya benzetiliyor.


20) Dicraeosaurus 

Dicraeosaurus 

Adının anlamı ilginç olan bu tür de listeye eklenecek kadar ilgi çekiciydi. ‘Çatallı kertenkele’ anlamına geliyor. Dicraeosaurus, Doğu Afrika’da yaşamıştır. Omurgalarında boy boy bulunan çatal görünümünden dolayı bu adı taşıyor. Bitkilerle beslenen bu türün keşfi 1907 yılında yapıldı. O yıllarda Tanzanya’da bulunan birçok dinozor kemiği, insanları oldukça şaşırtmış olmalı…


Veba Maskesi Nedir? Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Mumyalama Nedir? İlk Mumya Ne Zaman Ortaya Çıktı?

This post is also available in: English

Kategoriler: Kültür, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version