Dijital ve sosyal medyanın gerek kurumsal markalar gerekse kişisel markalar için ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu hızlı dijital yükselişe tanıklık ettiğimiz şu günlerde pazarlama ve iletişim dünyasındaki değişimlere, trendlere ayak uydurmak gittikçe zorlaşıyor. Arkada kalanlar başarısız oluyor, yakalayabilenler devrim yaratıyor.
Dijital pazarlamaya ilgi duyanlar dijital dünyanın bu dinamik değişimini tabii ki de kişisel bloglardan ya da içerik sitelerinden takip edebiliyorlar. Fakat bazı kitaplar var ki ilgi duyduğunuz bu alanda adeta birer klasik haline gelmiş durumdalar. Dünyaca ünlü pazarlama guruları tarafından kaleme alınan bu eserlerin genç pazarlamacılar için muhteşem birer ilham kaynağı olduğu gerçek
1) Rakibini Yere Ser – Gary Vaynerchuk
Size kötü bir haberimiz var: Pazarlama zor bir iş ve giderek de zorlaşıyor. Ama geçmişin yasını tutacak ya da kendimize acıyacak vaktimiz yok. Modern hikâyeciler olarak pazarın gerçeklerine uyum sağlamak zorundayız, çünkü pazarın kendini bize uydurarak yavaşlamaya hiç de niyeti yok!
Günümüzde içerik hiç olmadığı kadar önemli, ancak mesele sadece nitelikli içerik de değil, sosyal medya platformlarına ve mobil cihazlara uygun ve nitelikli içerik. Bu gürültülü dünyada sesinizi sosyal medya platformlarının açtığı pencerelerden var gücünüzle bağırarak duyuramazsınız. Sesinizi duyurmanın yolu, gücünüzü doğru kullanmaktan ve yeni mecralara uygun farklı hikâye formlarını anlatmaktan geçiyor.
Teşekkür Ekonomisi ve Markanız İçin İnterneti Nasıl Kullanmalısınız? kitaplarının yazarı, dünyaca ünlü marka danışmanı Gary Vaynerchuk şimdi de okura denenmiş sosyal medya pazarlaması stratejileri sunuyor. Bu kitabı, hikâyelerinizi günümüzün en önemli sosyal medya sitelerinde anlatmaya hazırlanmanızı sağlayacak bir eğitim kampı gibi görün!
2) Sosyal Medya Sanatı – Guy Kawasaki & Peg Fitzpatrick
İsterseniz bir ürün veya hizmet sunun, isterseniz bir marka olarak kendinizi konumlandırın, sosyal medyanın başarıyı belirleyen unsurların başında geldiği artık bir gerçek.
Apple’ın popüler marka imajının oluşmasında büyük katkıları olan ve iş dünyasında tüm sosyal medya platformlarının kullanımına öncülük eden Guy Kawasaki ve meslektaşı Peg Fitzpatrick’in bu konuda söyleyecek çok sözü var. Yazarlar son kitapları olan Sosyal Medya Sanatı’nda okuyanı zamandan, çabadan ve paradan tasarruf ettirecek pratik bir kullanım kılavuzu sunuyorlar.
Sağlam bir sosyal medya stratejisi geliştirmek, en popüler platformlarda kalıcı bir yer edinmek, dijital varlıklarınızı büyütmek, pazarda daha görünür olmak ve takipçilerinizi artırmak istiyorsanız Kawasaki ve Fitzpatrick’in açtığı yoldan gidin ve Sosyal Medya Sanatı’nı tüm incelikleriyle öğrenin!
3) ‘Taşlar Yerinden Oynarken’ Dijital Pazarlamanın Kuralları – Fatoş Karahasan
Dijital çağdayız…Doğrular ve yanlışlar değişiyor. Kurallar yeniden yazılıyor… Fatoş Karahasan pazarlama kurallarını anlatıyor.
Dijital pazarlama iletişimi önemli yükselişte; sağlıklı yönlendirme bir gereksinim olgusu… 2012 ilk yarısında tüm mecra yatırımları bir önceki yıla oranla yüzde 5,2 büyürken dijital yüzde 34,4 büyüdü. Sözün özü, internetin yükselişi önlenemeyecek… İnternet gelecektir, gelecek internettir. Bu değerli kitabın sektöre beklenen bağlamda yönlendirme sağlayacağını düşünüyorum…
-Ahmet Pura, IAB Türkiye Başkanı-
Mobil ve dijital çağ olarak tanımlayacağımız yeni dönem, her işin önüne bir “m-” gelmesiyle yeniden şekilleniyor. Mobilizasyon ve dijitalizasyon, pazarlama ve satış dünyasına yeni fırsatlar sunuyor. Bu yeni dönemde kalıcı olmak isteyen her marka ve her kurum, er ya da geç pazarlama dünyasının yeni normalleriyle tanışacak ve “m-pazarlama” sayesinde hizmetlerini derinleştirecektir. Bu kitabın tüm yöneticilere “mobil dijital devrim” yolculuklarında, faydalı bir kaynak olacağını umuyorum.
-Serpil Timuray, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı-
Yeni teknolojiler katma değerli ürünler ve servislerde birleşerek, hayatımıza yeni bir boyut kazandıracak. Taşlar Yerinden Oynarken Dijital Pazarlamanın Kuralları kitabı, hayatımızın yeni boyutunu anlamlandırmada bizlere yardımcı oluyor.
-Tahsin Yılmaz, Türk Telekom CEO’su-
4) Dijital Çağda İçerik Yönetiminin Kuralları – Ann Handley & C.C. Chapman
Pazarlamanın mükemmel içerikler sunmak olduğunu neredeyse herkes biliyor. Ancak günümüzde bundan daha fazlası gerekiyor. Mükemmel içeriğinizi, ilgi çekici, unutulmayan ve takip edilen hale getirmeniz şart.
Online içerik geliştirmek sanıldığı kadar kolay değil. Elinizdeki tüm kanalların (Facebook, Twitter, Google + Youtube v.s) en etkin özelliklerini kullanarak alıcılarınıza ulaşmaya çalışmalısınız. Peki, ama nasıl? İşte Dijital çağda içerik yönetimin kuralları size bu sorunun yanıtlarını vermek için yazıldı.
Pazarlama profesyonelleri için içerik yöneticiliği yapan Ann Handley ve online pazarlama danışmanı C.C. Chapman tecrübelerini aynı potada bir araya getirerek online içerik üretimi ve etkili yönetiminin tüm kilit noktalarını ve tüm kurallarını bu kitapta aktarıyorlar okuyucularına…
Genişletilmiş ve gözden geçirilmiş bu yeni baskıda, güncel örneklerle birlikte içerik kurallarıyla ilgili yapılan yanlışları ve yapılması gereken doğruları görecek, belki de kendi işinizin online içerik yöneticisi olacak kadar çok bilgiye donanacaksınız!
5) Dijital Tutulma – Kaan Varnalı
Pazarlama iletişiminin hedefindeki insanı hala “tüketici” olarak tanımlayabilir miyiz? “Doğru bilgi” nedir? “Marka toplulukları”, “sosyal ağlar”, “etkileşim”, “dijital etnografi”… Gerçekten eski teorilerin çatırdadığı bir dönemden mi geçiyoruz?
Dijitalin yarattığı heyecanın iletişim evreninde bir tutulmaya yol açtığı kesin. Bu dijital tutulma, markalarla tüketici, daha doğrusu “insan” arasında gerçekleşiyor.
Kaan Varnalı’ya göre “dijital mecraların pazarlama iletişimine getirdiği yenilikleri hem akademi hem de sektör insanları aynı coşkuyla takip ediyor, deneyimliyor ve değerlendiriyor. Ama kendi köşelerinde, birbirinden habersiz bir şekilde.” İşte Dijital Tutulma bu noktadan hareket ederek yazılmış bir kitap. Varnalı’nın sade, akıcı ve aynı zamanda bilgilendirici bir dille yazdığı Dijital Tutulma, hem pazarlama iletişimi öğrencileri hem de sektörün profesyonelleri için el altında bulundurulması gereken bir kaynak. Kaygan bir teknolojik zeminde her gün yeniden anlam kazanan kavramlara dair Varnalı’nın sunduğu felsefi tartışma, vaka örnekleriyle uygulanabilir hale geliyor.
Sektörün değerli ismi Haluk Sicimoğlu da “Strateji” konusunu ele aldığı bir bölümle Kaan Varnalı’nın bu ezber bozan kitabına zengin bir katkıda bulunuyor.
İstanbul Bilgi Üniversitesi İletişim Fakültesi Reklamcılık bölümünde lisans ve yüksek lisans düzeyinde tüketici davranışları, yeni mecralar, sayısal okuryazarlık ve dijital araştırma yöntemleri dersleri veren Yrd. Doç. Dr. Kaan Varnalı, aynı zamanda İletişim Fakültesi dekan yardımcılığı görevini de yürütüyor. Ayrıca, akademik faaliyetlerinin yanında, tanınmış birçok firmaya uzmanlık alanları doğrultusunda danışmanlık ve eğitim hizmetleri veriyor.
6) Pazarlama İletişiminde Sosyal Medya – Salih Seçkin Sevinç
Geleneksel medya miadını doldurdu mu?
Milyonlarca liralık TV reklamlarının yaratamadığı etkiyi yaratan çok özgün işlerle artık her gün karşılaşıyoruz. Tüm şirketler, “sosyal medyada yoksan, yoksun!” acı gerçeğiyle yüzleşmeye başladılar. “En iyisini biz yaparız, bizim ürünümüzü alın” diyenler eski itibarlarını çoktan kaybettiler. Tüm dünya bir kabuk değişimi yaşıyor. Elbette buna direnenler de var.
Pazarlamanın geleneksel medyanın tekelinden sıyrılmaya başladığı bir çağda yaşıyoruz. Bir yandan da bizi biz yapan geleneksel değerler yeniden önem kazanıyor. Yaratıcılık, girişimcilik, cesaret gibi kavramlar artık daha değerli. Sosyal medya, ateşi tanrılardan alıp insanlara sunabilme fırsatı yaratıyor. Tamam, ama ellerimizi yakmadan bunu nasıl yapacağız?
Pazarlama iletişimi hassas bir konu. Hele sosyal medyada pazarlama daha da hassas… Kabuk değişimine direnmeyen, kendini doğru ifade edebilen markalar insanlara daha kolay ulaşıyor. Söylediğiniz her satış cümlesini ağzı açık dinleyip itaat eden kalabalığın yerini daha bilinçli, seçici ve zorlayıcı bir müşteri profili alıyor. Tam da bu nedenle, sosyal medyayı doğru, dürüst, bilinçli kullanan markalar ayakta kalırken baba yadigârı çığırtkanlığa devam edenler Youtube’da komik bir video olmaktan öteye geçemeyecek!
7) Dijitoloji – Emre Açıkel & Mehmet Çelikol
Dijitoloji, pazarlama ve satışın online çağın etkileriyle yaşadığı evrimi konu alıyor. Yazarlar Emre Açıkel ve Mehmet Çelikol, Dijitoloji ile pazarlama ve satışın en temel bileşenlerinin nasıl da geri dönülmez bir biçimde değiştiğini markalar ekseninde ele alırken, yeni nesil tüketici davranışlarını tüm çıplaklığıyla gözler önüne seriyorlar.
Sosyal medyadan e-mail pazarlamasına, elektronik ticaretten mobil ticarete en güncel konularda stratejik tavsiyeler dolu olan bu kitabın benzerlerinden farkı, sektörden uzman isimlerle yapılmış söyleşilerle zenginleştirilmiş olması. Yenal Gökyıldırım, Yüce Zerey, Alemşah Öztürk, Sina Afra, Ufuk Tarhan, Halil Erdoğmuş, Esra Sertoğlu, Elif Bakiler, Alper Akcan, Kurt Onur, Emrah Kaya, Emre Tok, Erdem Yurdanur ve Mine Türkün gibi profesyonellerin deneyimleriyle birlikte, yeni nesil satış ve pazarlamanın dijital evrimine tanık olacaksınız. Ayrıca her bölümdeki QR kodları kullanarak kitabın sınırlarını da aşabileceksiniz!
Yorumlar (0) Yorum Yap