Bir harita hayal edin. Hayal ettiğiniz haritanın en popüler seçim olan Merkatör projeksiyonu* olması muhtemeldir. Peki bu sorulara cevap verin. Amerika Birleşik Devletleri, Rusya ile karşılaştırıldığında ne kadar büyük? Grönland’dan Afrika’dan büyük mü? Ya Antarktika Avrupa’dan? Bu ülkelerin boyutlarını dünyadaki ülkelerle çarpraz olarak kontrol ederseniz, muhtemelen şaşıracaksınız.
*Merkatör projeksiyonu nedir? Ekvator etrafında bir siferoide teğet olan ve bir silindir üzerine matematik olarak teşkil edilen bir silindirik harita projeksiyonudur. Okullarda, atlaslarda gördüğümüz haritalardır.
Bunlardan biri diğerine benzemiyor
Merkatör projeksiyonu Afrika ve Grönland’ın kabaca aynı boyutta göründüğünü söyler fakat aslında birbirlerine yakın bile değillerdir. Afrika aslında Grönland’dan 14 kat daha büyüktür. Öyleyse haritada neden bu kadar benzer görünüyorlar? Bunun nedeni bir kürenin matematikçiler tarafından geliştirilebilir yüzey olarak tanımlanamamasıdır. Bir haritacı dünyayı düz bir yüzeye koyması için fedakarlıkta bulunmalıdır.
Merkatör projeksiyonu durumunda, pusula doğruluğu için göreceli büyüklüğü feda ederiz. Diğer bir deyişle, harita kutuplara yaklaştıkça ülkelerin boyutunu abartır, ancak navigasyonu kolaylaştırmak için herhangi iki nokta arasında gerçek kuzey-güney ve doğu-batı yönünü korur.
Diğer haritalar daha gerçekçi boyutlar gösterebilir ancak bu kez süreklilik veya mesafeden fedakarlık yaparlar. Bir küre kullanmanın bile sakıncaları vardır: her ülkeyi bir kerede göremezsiniz ve sizi düz çizgiler yerine yaylarla ölçmeye zorlar.
Düz dünya
Japon mimar Hajime Narukawa, şu ana kadar en doğru haritayı geliştirdiğine inanıyor. Buna AuthaGraph Dünya Haritası deniyor. Bu versiyon dünyayı 96 üçgene bölerek onu dörtboyutlu hale getiriyor, sonra onu dikdörtgen hale getiriyor.
Bu sistem, kıtaların gerçek boyutlarını germek yerine o boyutları dışa açarak koruyor. Narukawa, haritasının henüz tam olarak doğru olmadığını da itiraf ediyor, bazı bölgelerin biraz bozulduğunu söylüyor.
Ülkenizin ne kadar büyük olduğu konusunda daha iyi bir sonuç elde etmek istiyorsanız, çeşitli ülkeleri bir harita üzerinde sürüklemenizi sağlayan bu online aracı inceleyin. Karşılaştığınız şeye bağlı olarak boyutun değiştiğini göreceksiniz.
Sonuç olarak, en “doğru” harita, onu ne için kullanacağınıza bağlıdır.
Kaynak.
Yorumlar (0) Yorum Yap