Dale Carnegie’den 7 Tavsiye

    24 Kasım 1888 tarihinde ABD’nin Missouri eyaletinde dünyaya gelen Carnegie, Amerika ve Avrupa’da “Etkili söz söyleme ve uygulamalı psikoloji” üzerine dersler verip, kurslar açmıştır. Ayrıca Dale Carnegie Institute’i kurmuştur. Dale eserlerinde insanların nasıl başarıya ulaşacağı üzerinde durur. 

Haydi şimdi insanları kazanabilmenin yollarına bakalım.

1) Hiçbir Münakaşanın galibi yoktur

    Bir münakaşayı kazanmanın en yi yolu, o münakaşaya hiç girmemektir. Cahil bir insanı münakaşa yoluyla mağlup etmeye imkan yoktur. Hem bu konuda  Mevlana  “Sen ne söylersen söyle, söylediğin, karşındakinin anladığı kadardır.” der

2)  Kimseye Yanlış Düşündüğünü , Yanlış bir şekilde Söylemeyin

       Hiçbir zaman yüzde yüz isabetli davranamayacağımıza göre , niçin yanlış hareket ettiklerini başkalarının yüzüne vurup duruyoruz?
       Bir şey ispatlayacaksanız , bunu iddianızı ve niyetinizi belli etmeden yapınız. Öğreniyormuş gibi davranarak öğretiniz. Hatırlamaya çalışıyormuş gibi hatırlatınız. Çünkü bizim esas korumaya çalıştığımız şey fikirlerimiz değil, şahsiyetimizdir.

3) Yanlışınızı kabul ediniz

     Hatayı kabullenmek hatta üstlenmek aynı zamanda bir asalet işidir. Üstün bir karakterin belirtisidir. Yanıldığımız taktirde bunu çabuk ve kesin bir şekilde kabul ediniz.

4) İşe Dostça Başlayınız

Bir damla bal, bir varil ziftin çekemeyeceği kadar sinek toplar. Dolayısıyla nezaket ve dostluk, sertlikten kuvvetlidir.

5) Hayır’ın Geri Dönüşü Zordur

Size doğrudan doğruya anlaşmazlık  bulunan konulardan başlayınız. Başlangıç noktanız ortak düşünceleriniz olsun. Çünkü muhatabınızın ilk sözlerinin olumlu olması ileşimin devamlılığı açısından iyidir.

6) Şikayete Karşı Sigorta

   Çoğu insan düşüncelerini kabul ettirebilmek için çok konuşmaları gerektiğini zanneder. 

    Değişik bir fikri dinlerken sabırsızlanıp lafa karışmayın. Kendi fikrinizi ifade etmek için konuşmanın bitmesini bekleyin. Karşınızdakinin düşündüğü şeyi anlatması için teşvik edin. Bunu samimi olarak yapın. Konuşmasına müsade etmediğiniz kişi, sizin düşüncelerinizden etkilenmez. Onun aklı, söyleyemediklerinde kalır.

7) Düşüncelerinizi Başkalarına Söyletebilmenin Önemi

        Kendi fikirlerimize başkalarının fikirlerinden daha çok önem veririz. Başkalarının fikirlerini belirli bir direnmeyle karşılarız. Öyleyse fikrimizi kabul ettirmenin yolu nedir? Çok basit, kendi fikirlerimizi karşımızdakine sanki kendi fikriymiş gibi söyletebilmek.


Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/