Ramen: Bol Malzemeli Uzakdoğu Çorbası

Ramen basitçe, noodle adı verilen erişteyle yapılan bir çeşit Japon çorbasıdır. Sadece Japon mutfağında değil, aynı zamanda Uzakdoğu’da da oldukça popülerdir.
Ramen, Çin mutfağına özgü noodle eriştesinin, Japon mutfağındaki uyarlamasıdır. İçeriğine göre farklı çeşitleri bulunur. Bu çeşitliliğin sebebi de coğrafyanın farklılığında yatar.


Ramenin İçeriği

Ramen

Ramen çorbasının ana bileşeni, et suyu ve noodle eriştesidir. Noodle eriştesi ve çorbası ramen için olmazsa olmazlardır.


Ramenin Noodle Eriştesi

Noodle; buğday unu, tuz ve kansui içerir. Kansui; sodyum karbonat, çoğunlukla potasyum karbonat ve bazen az miktarda fosforik asit içeren maden suyudur.

Kansui, ramen eriştelerinin ayırt edici bileşenidir. İç Moğolistan’daki bazı göller, bu mineralleri büyük miktarlarda içerir. Bu nedenle erişte yapımında, kansui çokça tercih edilir.

Kansui ile yapılan erişteler, sarımsı renkte ve sert dokuda olur.

Bazen, ansui ile birlikte yumurta da kullanılır. Ancak yumurta ve kansui kullanılmayan erişteler daha yumuşak dokuda olacaktır. Bu nedenle bu erişteler, sadece yokisoba için kullanılır. (Yokisoba; noodle eriştesi ile yapılan bir yemek çeşididir.)

Noodle biçim olarak farklılık gösterebilir. Düz, kıvırcık, uzun, kısa, kalın veya ince olabilir.


Ramen Çorbası

Çorbası genelde domuz ya da tavuk temellidir. Bunlar dışında; katsuobushi adı verilen ton balığı gevreği, niboshi adındaki kurutulmuş sardalya, sığır kemiği, shiitake mantarı, soğan ya da kombu adlı yosun da kullanılır.

Modern tariflerde, sebze suyu da bu çorba için tercih edilir.

Tonkotsu, domuz kemiği, yağ ve kolajenin saatlerce kaynatılmasından elde edilir. Bir çeşit et suyudur. Beyaz ve saydam bir görüntüsü vardır. Süt, eritilmiş tereyağı ile soslanır.
Torigara ise tavuk kemiğinden elde edilir.


Çeşnilerine Göre Ramen

ramen

Çorbaya tadını veren asıl öğe ise soslar ve çeşnilerdir. Farklı kombinasyonlar kullanılarak çeşitli tatlar yakalamak mümkündür.


Shoyu 

Shoyu, soya sosunun Japoncasıdır.

Shoyu ramen ise, soya soslu ramendir. Soya sosu, tuzlu bir sostur. Koyu kahverengi bir rengi vardır. Soya fasülyesinden elde edilir. Tavuk, sebze, balık ya da sığır eti ile sıklıkla kullanılır.

Shoyu, genelde kıvırcık noodle ile yapılır. Marine edilmiş bambu, yeşil soğan, havuç, balık köftesi, deniz yosunu, haşlanmış yumurta veya fasulye filizi içerebilir.


Shio

Shio Japonca’da tuz demektir. Shio ramen de, en eski ramen türüdür. Yapımında bol tuz kullanılır. Sebze, balık , deniz yosunu kombinasyonlarıyla yapılır. Soluk, berrak, sarımsı görüntüsü vardır. Et suyu için genellikle domuz kemiği kullanılır.

Kullanılan noodle çoğu zaman düzdür.

Hakodate ramen ise, en çok bilinen shio çeşididir.


Miso

Miso, Japonya’ya özgü bir yiyecektir. Soya fasulyesi, pirinç ya da arpa, deniz tuzu ve koji mantarının fermentasyonu sonucu elde edilir.

Miso ramen, geleneksel çeşitlerin yanında yeni bir çeşittir. Yapılışında; miso, oldukça yağlı tavuk veya balık suyu kullanılır.
Miso oldukça keskin ve yoğun bir tada sahiptir. Bu nedenle çorbada baharatlı fasulye ezmesi ya da tobanjan, tereyağı ile mısır, pırasa, soğan, fasulye filizi, domuz eti, lahana, susam tohumu, beyaz biber ve doğranmış sarımsak ile sıklıkla kullanılır.

Kullanılan noodle, kalın ve kıvırcıktır.


Kare

Kare, körinin Japonca’daki karşılığıdır. Kare ramen yapımında; noodle körili çorbada pişirilir. Esasen, domuz kemiği ve sebzeler kullanılarak yapılan çorba, köri ile tatlandırılır.

Kullanılan erişte, kalın ve kıvırcıktır.


Hazır Ramen

ramen noodle

Hazır ramenler, marketlerdeki raflarda hızlıca yerini buldular. Günümüzde bütün marketlerde rahatlıkla bulabildiğimiz ramen, 1971’de üretilmeye başlandı.

Nissin Foods adlı Japon gıda firması, Oddles of Noodles adıyla ilk hazır rameni üretti.

Noodle eriştesi, paket içeriğindeki sos ve sıcak su ile pişiriliyor. Pratik ve ucuz olması sebebiyle de bir çok ülkede sıklıkla tüketiliyor.


Popüler 10 Alman Yemeği

This post is also available in: English

Kategoriler: Kültür, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/