Bir öğrencinin yaşadığı zorluklarla yaratıcılık sınırları aynı paraleldedir. Ne kadar zor durumda ise o kadar yaratıcı olma ihtimali yüksektir. Eğer bu tezde hemfikirsek bunu Alex Tew’in 2005 yılında öğrenciliği döneminde nasıl internet tarihine geçtiğini inceleyerek destekleyelim.
Öğrenci kredisini nasıl ödeyeceği konusunda endişeliydi.
İngiltere’de yaşayan Alex Tew, The Million Dollar Homepage adındaki bu internet sitesini 21 yaşındayken, Ağustos 2005’te oluşturdu. Nottingham Üniversitesi’nde İşletmecilik eğitimine başlamak üzereydi ve 3 yıllık eğitimi için ödemesi yıllar alabilecek bir öğrenci kredisi ile karşı karşıya kalabileceğinden endişeleniyordu.
Para kazanmak amacıyla ‘The Million Dolar Homepage’i kuran Tew, bir web sitesinde piksel başına 1 dolar olmak üzere toplam 1 milyon piksel satmaya karar verdi.
Bu sayede alıcılar kendi resim, logo veya reklamlarını ekleyebilecek ve kendi web sitelerine bağlantı verebileceklerdi. Peki akıllarda bir soru; İngiltere’de yaşayan Tew neden İngiliz sterlini yerine doları tercih etti? Çünkü Tew, ABD’nin internet kullanıcılarının Birleşik Krallık’tan daha fazla olduğunu ve piksellerin ABD para biriminde satılırsa daha büyük bir alıcı kitlesinin olacağını düşünmüştü.
Kendisi başlangıç aşamasında neler hissettiğini şu şekilde anlatıyor: “En başından beridir bu fikrin bir potansiyeli olduğunu biliyordum; fakat bu, herhangi bir yöne gidebilecek olan bir şeydi. Sitenin kayıt ücreti olan 50 euro dışında kaybedecek hiçbir şeyim olmadığını düşünüyordum. Bu fikrin ilgi yaratmak için yeterince alışılmadık olduğunu biliyordum … İnternet çok güçlü bir araç.”
Peki dünyanın her köşesinden satın alınan piksellerin bir araya gelince oluşturduğu bir internet sitesi nasıl görünür?
Sitenin ana sayfası; sitenin adını içeren bir banner, satılan piksellerin sayısını gösteren bir sayaç (Şuan için bütün pikseller satılmış olduğu için ‘Sold Out’ yazısı mevcut), sitenin iç sayfalarına bağlantı veren bir dolaşım çubuğu ve 10,000 tane 100 piksellik bloga bölünmüş 1,000,000 piksellik alandan oluşuyor.
Alex, basında da büyük yankı uyandıran The Million Dollar Homepage’in ağızdan ağza yayılarak bir gizem yarattığından ve bu şekilde büyüdüğünden bahsediyor.
2015 Eylül ayında yayımlanan ve siteye ilk kez dikkat çeken basın açıklamasından sonra, The Million Dollar Homepage, BBC Online, The Register, The Daily Telegraph ve PC Pro tarafından haber konusu yapıldı. Tew ayrıca ülke çapındaki sabah haberleri programları olan Sky News Sunrise ve BBC Breakfast’ta da siteyi tartışmak için konuk oldu. Bununla birlikte The Wall Street Journal, sitenin diğer piksel satan web siteleri için ilham kaynağı olduğunu yazdı.
Tew, projenin yayılma sürecinde olanları şöyle anlatıyor: “Basının ilgisini çekmekteki en önemli şey, siteyi yaratma fikrinin kendisiydi. Öyle ki site yeterince eşsiz ve alışılmadıktı. Fikir için sadece ilk birkaç gün biraz sabretmek zorundaydım. Bunu, hızlandırıcı etkiye sahip olacak bir basın bildirisi yayınlayarak yaptım. Bu ilgi geleneksel olarak, ağızdan ağza yayılma yöntemiyle birleşince, site hakkında gerçek bir dedikodu başladı ve bu ilgiyi daha da arttırdı.”
1 Ocak 2006’da kalan son 1000 piksel, eBay’de yapılan bir açık arttırma ile satıldı. Bu satışla birlikte Alex Tew bu internet sitesinden toplamda 1,037,100 $ kazandı.
26 Ağustos 2005 tarihinde “Own a piece of internet history!” sloganıyla kurulan site, kısa sürede bir internet fenomeni haline geldi. Alexa’daki web trafiği sıralamasında 127. sıraya kadar yükseldi. 1 Ocak 2006’da, son 1000 pikselin fiyatı, eBay’daki bir açık artırma için artırıldı. Açık artırma 11 Ocak 2006 tarihinde 38,100 dolarlık bir kazanan teklifle sona erdi ve bu, toplam geliri brüt gelirde 1,037,100 dolara çıkardı. Amacı; bütün pikselleri satmak ve böylece sahibine bir milyon dolarlık bir gelir sağlamak olan site, böylece hedefine de ulaşmıştı.
Hala aktif durumda olan siteye milliondollarhomepage.com adresinden ulaşabilirsiniz.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap