Hayatın Her Alanında Başarınızı Ölçmek İçin Kullanabileceğiniz 3 Temel Faktör

Herhangi bir şirketteki başarıyı sayılara bakarak kolayca ölçebilirsiniz. Ciro, kar, maliyetler, çalışan sayısı gibi unsurların hepsi ölçümlenebilir.
Peki hayatınız nasıl ölçebilirsiniz? Bu konuda hesaplama yapabileceğiniz metrikler ne yazık ki bulunmuyor.
Bu yüzden hayatta nerede olduğunuzu ölçmek için bazı yolları kendiniz üretmek zorundasınız.
Bazıları kendi yaşıtlarına kıyasla ne kadar kazandıklarına bakarak bunu yapar. Bazıları kurumsal hayatta ne kadar hızlı tırmandıklarına bakar.
Ufak bir araştırma yaptığınızda başarılı olarak tarif edilen insanların hayatlarını banka hesaplarının büyüklüğüne ya da diğer maddi metriklere göre ölçtüklerini pek duymazsınız.

Başarıyı ölçmek için bu üç faktörü döngü içerisine alabiliriz:

1) Enerji
2) İş/Çalışma
3) İlişkiler
Basit bir örnekle durumu açıklayalım:
Enerji seviyeniz yüksek olduğunda iyi bir ruh halinde olursunuz. İyi bir ruh halindeyseniz, daha iyi iş çıkarırsınız. Daha iyi bir iş yaptığınızda yoğun bir tatmin duygusu hissedersiniz. Böylece hayatınızdaki insanlara daha fazlasını verebilirsiniz. Bu durum da ilişkilerinizi geliştirir.
İyi ilişkiler, iyi bir hayatın en önemli unsurudur.
Clayton M. Christensen, Harvard Business School profesörü ve How Will You Measure Your Life? adlı kitabın yazarı bu konuda şöyle bir ifadeye sahip:

“Uzun vadeli mutluluğumuzdaki en önemli faktör, ailemizle ve yakın arkadaşlarımızla olan ilişkilerimizdir.”

İlişkiler söz konusu olduğunda, kalite miktardan daha önemlidir. Sosyal medyadan arkadaş edinmek çok kolay olsa da, hatırlatmak fayda var: Kaç takipçiniz olduğunuzun hiçbir önemi yok.
Gerçek ilişkilerin gelişmesi ve büyümesi uzun zaman alır. Onlar da koşulsuz ve çıkarlardan uzak gerçekleşir. Bu yüzden aslında çoğu ilişki gerçek ve sağlam temellere dayanmaz.
Bu yüzden ilişkiler hayatı zengin yapan en önemli unsurdur.


1) Enerjiyi Ölçmek

Enerjinizi ölçmek kolaydır. Tek yapmanız gereken fiziksel olarak nasıl hissettiğinize bakmak.
Önemli olan, enerjinizi artırmanın yollarını bulmanızdır. Bu konuda kendinize bir soru sorabilirsiniz:

Enerjim üzerinde etkisi olan küçük detaylar nelerdir?

Bazı küçük şeyler enerjinizi yenilemenizi sağlıyor olabilir. Aynı şekilde en ufak bir detay bile bütün enerjinizi sömürebilir.
Enerji yönetimi konusunda herkes için geçerli iki temel unsurumuz bulunuyor: Egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek.


2) İşi Ölçmek

Konu iş hayatına geldiğinde, başarınızı gelirinizle, statünüzle ya da başka bir klişe unsurla ölçmeye çalışmayın. Onun yerine daha bir soru önereyim:

Öğrenme potansiyelinize tamamen ulaştınız mı?

Christensen, bu konuda isabetli bir düşünceye sahip:

“Mutluluğu gerçekten bulmak için, anlamlı olduğuna inandığınız, yeni şeyler öğrenebileceğiniz, başarılı olabileceğiniz ve daha fazla sorumluluk alabileceğiniz fırsatları aramaya devam etmeniz gerekiyor.”

Kariyer ve genel hayat başarısı, öğrenim ile direkt ilgilidir.
Buna paralel olarak gelir de öğrenme gelişimiyle ilgilidir. Warren Buffet‘ın sözünü hatırlayalım:

“Ne kadar öğrenirsen, o kadar kazanırsın.”

Elbette bilgi, kullanıldığı derecede önemlidir.
Hepimiz, potansiyellerini boşa harcayan zeki insanları duymuşuzdur. Başarılı olmak için ne yazık ki sadece bilmek yetmiyor. Bilgi hareket ettiği kadar başarıyı getirir. Eylem olmadan, bilgi işe yaramaz.
En basit senaryoda, sahip olduğunuz daha fazla bilgi (deneyim ya da eğitim), şirketinize, meslektaşınıza ya da müşterilerinize daha fazla katkı sağlamanız konusunda yardımcı olur. Katkı da gelir anlamına gelir.


3) İlişkileri Ölçmek

Diğer insanların yaşamlarına ne kadar katkıda bulunursanız, insanlarla o kadar değerli bir ilişki kurmuş olursunuz (elbette konu insan olunca net yargılarda bulunmak doğru olmaz fakat doğru insanlar bu konuda size zarar vermeyecektir). Bu son madde ile yaşamda başarıyı ölçmek için sahip olunan döngü tamamlanır.
İlişkileri ölçerken, kendinizi her zaman konuya dahil edin. Birçok insanın yaptığı en büyük hata, başkalarının kendileri için ne yaptığına bakmak.

“İnsanların size nasıl davranacağını tamamen kontrol edemezsiniz. Ancak sizin nasıl tepki vereceğiniz tamamen size kalmış.” —Wayne Dye

Başkalarının size nasıl davrandığına bakmak yerine, ilişkilerinize ne kadar zaman ve enerji koyduğunuzu ölçün. Çünkü kontrol edebileceğiniz tek şey bu.


✍️ Editörün Notu

Enerjimiz, iş yerindeki çabamız, ve ilişkilerimizde karşımızdakine verdiğimiz şeyler tamamen kontrol edebileceğimiz ve aslında birçok filozofun da dolaylı yoldan işaret ettiği unsurlardır.
Hayatınıza bakın. Nasıl hissettiğinize dair hızlı bir değerlendirme yapın. Bu değerlendirmenin ardından yapmanız gereken tek şey, hayatınızı geliştirmek.
Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/