7 Günde Hamilelik Belirtileri Nelerdir? Erken Gebelik Nasıl Anlaşılır?

7 günde hamilelik belirtileri nelerdir? Gebeliğin ilk haftasında hangi semptomlar görülür? Erken hamilelik nasıl anlaşılır? Aklınızdaki tüm soruların cevabını sizler için veriyoruz.

7 Günde Hamilelik Nasıl Belli Olur? İlk Haftada Hangi Belirtiler Gözlemlenir?

7 günde hamilelik belirtileri

Hamileliğin ilk haftasında, hormonların etkisiyle farklı bedensel değişimler ortaya çıkabilir. Bazı kadınlarda bu belirtiler çok hafif seyredebilir ve bazen hiçbir işaret bulunmayabilir. Regl dönemi öncesindeki şikayetler, erken gebelik sürecindeki yakınmalarla benzerlik gösterir.

Hamilelik olmadığı halde, endişeye bağlı olarak psikolojik kökenli belirtiler de meydana gelebilir. Her kadında farklı şekillerde görülebileceği gibi, ilk 7 günde en sık rastlanan fizyolojik değişiklikler genel olarak aynıdır.


1. Yorgunluk ve Uyku Hâli

Erken gebelik sürecinde artan progesteron hormonu, halsiz hissetmenize neden olur. Yeterince uyuduğunuz halde yorgun hissedebilirsiniz. Hamileliğin 3. ayından sonra progesteron düşüşe geçer, böylelikle bitkin hissetme durumunuz zamanla kaybolur.


2. Vajinal Akıntıda Artış

İlk 7 günlük dönemde, hormonlar hız kazanarak daha fazla akıntıya sebep olur. Saydam renkli bu sekresyon, bir kaç hafta boyunca sürebilir. Herhangi bir zararı olmadığı gibi her hamilede görülmeyebilir.


3. Mide Bulantısı

En çok bilinen gebelik belirtilerinden biri de mide problemleridir. Progesteronun artmasıyla, gıdalar yemek borusunda eskisi kadar hızlı ilerleyemez. Bu nedenle, sindirim süresi uzayarak bulantı ve kusma meydana gelebilir.


4. Regl Olmama

Regl döneminin gecikmesi, hamileliğin en önemli belirtilerinden biridir. Beta hcg hormonunun salgılanması, gebelikte menstrüasyon kanamasının oluşumunu engeller. Yaygın bir bulgu olmakla birlikte, stres ve iklim değişikliği de reglin gecikmesine sebep olabilir.


5. Göğüs Bölgesinde Hassasiyet

Östrojen, progesteron, prolaktin hormonlarının salınımıyla memede ağrı hissi oluşur. Bunun yanında, meme uçlarının daha koyu bir renge bürünmesi de erken hamilelik belirtilerindendir.


6. Baş Dönmesi

Rahmin kan basıncına etki etmesiyle baş dönmesi ve buna bağlı olarak kusma görülebilir. Vertigo tarzında ortaya çıkan bu durum, bazen ayağa kalkmayla tetiklenebilir. Genellikle sabah saatlerinde görülen bir belirtidir.


7. Kokulara Karşı Artan Duyarlılık

ilk 7 gündeki hamilelik belirtilerden biri de, kokulara duyulan hassasiyetin artmasıdır. Deterjan, yumuşatıcı, oda spreyi vb. pek çok kokudan kaynaklı bulantı ve kusma gözlemlenebilir. Çeşitli yiyeceklere karşı tiksinti oluşması da bu süreçte hissedilen bulgulardan biridir.


8. Ruh Hâlinde Dalgalanmalar

Regl öncesi dönemde olduğu gibi, hamileliğin erken safhasında da duygu durum değişiklikleri olabilir. Bazen sinirli bazen de aşırı hassas bir ruh hali, bu süreçte oldukça normaldir. Ağlama krizlerinin de eşlik edebileceği bu dönemin sorumlusu da yine hormonsal değişimlerdir.


9. Kabızlık

Sindirim sistemi, erken hamilelik döneminde eskisi gibi hızlı çalışmaz. Bu sebeple, hem kabızlık hem de şişkinlik oluşabilir.


10. Sık Sık Tuvalete Çıkma İhtiyacı

İdrar yapma isteği, genellikle hamileliğin 16. haftasından sonra azalır. Zaman zaman artıp azalabilir ve gebeliğin herhangi bir evresinde ortaya çıkabilir.


11. Kasıklarda Kramp ve Ağrı

Embriyonun rahme ulaşmasıyla, regl dönemindeki gibi sancılar yaşanabilir. Bu kramp tarzı ağrılar, erken gebelikte oldukça normal semptomlardan biridir. Kasık ağrısına vajinal kanamanın eşlik etmesi riskli olabileceği için jinekolog tarafından izlemi yapılmalıdır.


12. Tat Alma Duyusunda Değişiklik

Disguzi, ağızda ekşimsi ya da madeni bir tat hissini tanımlayan medikal bir terimdir. Erken gebelikte sıklıkla görülebilir ve bazen acı bir tat hissine neden olabilir. Günün herhangi bir saatinde veya bazı yiyeceklerden sonra ortaya çıkabilir.


13. İştah Azalışı

Erken hamilelik belirtilerinden biri de iştah azalmasıdır. Kişiden kişiye farklılık gösterebilir ve bazen aşerme olarak da ortaya çıkabilir. Erken gebelik sürecinde mide bulantısı sıklıkla yaşandığından, beslenmenin niceliği değişebilir.


14. Bazal Vücut Isısında Artış

Adet döngüsünün her safhasında vücut ısısı değişiklik gösterir. Yumurtlama sonrası ısı artar ve sonraki adet dönemine dek yüksek kalabilir. Normalden daha uzun süren bazal vücut ısısındaki artış, erken hamilelik belirtilerinden biridir. Fakat bu durum gebeliğe özgü değildir ve diğer hormonal faktörlerle de ilgili olabilir.

Bu fizyolojik değişimler hamileliğin tespiti için yeterli değildir. Beta hcg yöntemiyle yapılan gebelik testinde yaklaşık olarak 12 gün sonra saptanabilir. İdrar testleri de kullanılmakla birlikte, hcg değeri daha kesin bir sonuç verir.


Hamilelik Sürecinde Yapılmaması Gereken Egzersizler

Hamilelikte İki Anne Tarafından da Taşınan İlk Bebek

This post is also available in: English

Kategoriler: Sağlık

Yorumlar (0) Yorum Yap

/