” Bizim memleketimizde babaların kızlarına verdikleri sözler mutlaka tutulur, babalar kızlarına verdikleri sözler için yaşarlar. Mutlaka geleceğim ve tekrar kavuşacağız.”
Kore Savaşı ve Kore- Türkiye arasındaki dostluk hakkında uzun süredir bilgi sahibi olan biri olarak çok uzun zamandır beklediğim bir filmdi Ayla filmi. Bu yaşanmış hikayeyi ve bu hikayeye dayanan filmi henüz duymayanlar için hikayeden kısaca bahsetmekte fayda var.
Türkiye, Kore Savaşı patlak verdiğinde Kore halkına destek çağrısına ilk cevap veren ülkelerden birisiydi. 9000 kilometre ötede bir Uzakdoğu ülkesinde bu savaşa Türkiye de destek vermek adına asker yollar. İlk yollanan birlikler içerisinde Süleyman Astsubay da vardır.
Zamanla Türk askerinin neşe kaynağı olan Ayla, Türkçe’ yi de öğrenir. Bir seneye yakın süre boyunca Türk askerleriyle kalan Ayla, Süleyman Astsubay’ ı babası bilir. Birlikte uzun süre geçirdikten sonra savaş sona erer; ancak Ayla ile Süleyman Astsubay, ayrılmak istemiyordur. Güney Kore yasalarına göre Ayla , Türkiye’ ye götürülememektedir.
” Bizim memleketimizde babaların kızlarına verdikleri sözler mutlaka tutulur, babalar kızlarına verdikleri sözler için yaşarlar. Mutlaka geleceğim ve tekrar kavuşacağız.”
Süleyman Astsubay, ülkesine döndükten sonra onu Ayla’ ya tekrar kavuşmak için çok uğraşır, ancak adı değiştiği ve Kore’ deki adını bilmediği için ulaşamaz. 65 yıl, Süleyman Astsubay ve Ayla için özlemle geçer.
Uzun arayışların ardından Ayla bulunur ve Ayla’ ya yıllar önce babasıyla çekildiği fotoğraflar gösterilir. Ayla da babasını hiç unutmamış ve babasının özlemiyle 65 yılı geçirmiştir.
Süleyman Astsubay, kızı Ayla’ ya 65 yıl önce verdiği sözü tutar.
Ayrıca Türkiye’ nin Oscar adayı olan film, en iyi yabancı film dalında ödül bekliyor. Dileriz bu yüce hikaye, tüm dünyaya merhameti, insan sevgisini ve çocukların savaşta ölmemesi ve mağdur olmaması gerektiğini gösterebilir.
“Ayla’ yı bir Türk askeri getirmişti. Bir köşede oturur ve hiçbir oyuna katılmazdı. Bize hep ” babam gelecek ve beni alacak” derdi. “
Yorumlar (0) Yorum Yap