Vücudunuzda Genelde Önemsenmeyen Bu 10 Değişiklikten Biri Varsa Doktorunuza Danışın

Hava değişimlerinden kaynaklı cilt problemlerini görmezden gelmekte sorun olmayabilir. Peki ya zararsız semptomlarla birlikte, belirli bir hastalığa sahip olduğunuzu gösteren daha ciddi bir semptomu da görmezden gelirseniz? Bir şeylerin yanlış olup olmadığını fark edebilmek için bu semptomları bilmeniz önemli, böylece geç kalmadan doktorunuzu ziyaret edebilirsiniz.

1) Kuru veya çatlamış dudaklar

Kuru ve döküntülü cilt alerjinin açık bir işaretidir. Bu durumda, kullandığınız kozmetiklerin yanı sıra ağız temizliği ürünlerine, yediğiniz yiyeceklere ve hatta kullandığınız ilaçlara dikkat edin. Ağzın köşelerindeki çatlaklar B, A ve E vitaminlerinin eksik olduğunu gösteriyor olabilir. Ayrıca gözleriniz ve ağzınız kuruyorsa ve sindirim sisteminizle ilgili sorunlarınız varsa, bir doktora gitmenizde fayda var. Çünkü bu semptomlar bir kombinasyon yaratarak Sjögren sendromuna sebep olabilir.




2) Kaş kaybı

Kalın kaşlar sadece mevcut bir trend değil, aynı zamanda büyük bir sağlık göstergesidir. Kaş kıllarının periyodik kaybı oldukça normaldir, ancak aşırı kaş dökülmesinin yanı sıra kel noktaların ortaya çıktığını ve hatta kaşların tamamen kaybolduğunu fark ederseniz, hemen bir doktora başvurun. Bu durum, aşırı veya yetersiz bir tiroid aktivitesine bağlanabilir.


3) Tırnak problemleri

Hepimiz sağlıklı tırnakların nasıl görünebileceğinin farkındayız. Renklerinde veya yapılarında herhangi bir değişiklik endişe verici bir sinyaldir. İnce ve soluk tırnaklar, anemi belirtisi ve vücutta demir eksikliği göstergesi olabilirken sararma; karaciğer ve mide yolu bozukluklarına veya mantar enfeksiyonuna işaret olabilir. Beyaz lekeler ise çinko, bakır ve iyot eksikliğini gösterir ve vücutta vitamin, kalsiyum, demir ve beta-karoten eksikliği ile karşılaşıldığında tırnaklar çok kırılgan hale gelebilir.




4) Beyaz kenarlı soluk dudaklar

Çeşitli hastalıklar için farklı açıklamalar vardır. Alt dudağın kırmızı sınırı şişerse ve üzerinde küçük kabarcıklar varsa, muhtemelen ultraviyole ışınlarına çok duyarlı olursunuz. Bu durumda yapabileceğiniz şey, güneş koruyucu kozmetiklerin yardımıyla güneşe maruz kalmanızı azaltmaktır. Tüm dudağın şiddetli şekilde şişmesi ve kızarması alerjik reaksiyona işaret eder. Bu durumda, kozmetiklerinize ve diş macununuza daha fazla dikkat edin ve bir doktorunuza danışın ziyaret edin.


5) Kırmızı surat

Sıcaklık, spor veya alkol tüketimi gibi doğal fizyolojik değişiklikleri hariç tutarsak, kırmızı bir yüze sahip olmanın 3 yaygın nedeni vardır. 40 yaşından sonra kadınlar için, menopoz başlangıcını gösteren hormon seviyelerindeki azalmadan kaynaklanabilir. Kırmızı bir yüz ayrıca demodikozise neden olan enfeksiyonların varlığını da gösterebilir. Ani baş dönmesi ataklarıyla birlikte gelen kısmi kızarıklık ise özel ilaçların yardımıyla normalleştirilebilir ve doktora danışmayı gerektirir.




6) Kuru topuklar

Ayak derisi, A ve E vitaminlerinin eksikliği nedeniyle kurur. Bu durum ayrıca, epidermisin genel durumunu etkileyen mantar enfeksiyonlarının varlığından da kaynaklanabilir. Son durum genellikle, çok sayıda çatlak ve tırnak plakalarının sararmasını da beraberinde getirir. Kuruluk ve pürüzlülük uygun bakım ve yeterli miktarda vitamin alımı ile ortadan kalkmazsa, bu endokrin bozulmasının bir işareti olabilir.


7) El ve cilt kuruması

Kuru cilt soğuk mevsimlerde normaldir, nemlendirici bir krem ​​kullanmak, bol su tüketmek ve vitamin almak oldukça yararlıdır. Yukarıda belirtilen çözümler size yardımcı olmazsa, bir dermatoloğu ziyaret etseniz iyi olur, çünkü kuru cilt aynı zamanda diyabet ve hipotiroidizmin yaygın belirtilerinden biridir. Cildiniz sadece sert ve kuru değil, aynı zamanda sıkı ve çatlaklarla doluysa, kimyasal malzemelere karşı doğal bir reaksiyon olabilir.




8) Ayak deformitesi

İstatistiklere göre, enine düz ayak, diğer deformasyonlarla birlikte uzunlamasına düz ayaktan daha sık görülür ve kadınlarda oran daha yüksektir. Bunun nedeni, enine yükün alanına fazla yük bindirerek, düzensiz yük dağılımının gerçekleşmesine neden olan yüksek topuklu ayakkabıların giyilmesidir. Kemer böyle bir yüke dayanamadığı zaman ayaklarda acı verici ve hiç de iyi hissettirmeyen deformasyonun başlangıcı görülür.


9) Beyaz diş lekeleri

Diş florozu, diş çıkarmadan önce veya sonra (büyük miktarda su veya yüksek miktarda flor bileşiği içeren ürünler tüketirken) gelişen kronik bir hastalıktır. Florozun 5 farklı türü vardır: çok hafif, hafif, orta ve şiddetli. İlk 3 varyasyon, lekelerin belirginleşmesiyle görsel olarak ortaya çıkar (yukarıdaki fotoğrafta olduğu gibi), son 2 ise diş dokularının ve dişlerin parçalanmasına neden olur. Bu sebeple, durum ciddileşmeden, diş doktorunuza gitmeniz yararlı olacaktır.




10) Saç dökülmesi

Ortalama olarak, bir kişi günde yaklaşık 100 tel saç döker, çünkü saç kökleri 2 ila 8 yıl sürebilen belirli büyüme aşamalarından geçer. Büyüme aşaması bittiğinde, saç teli düşer ve 2 aylık bir dinlenmeden sonra yeni bir tane büyümeye başlar. Bu zamanın bir noktasında, bir kişinin saçının %80-%90’ı büyürken, geri kalanı dökülür veya dinlenme aşamasındadır. Bununla birlikte, daha önemli bir saç dökülmesi fark ettiyseniz, bir doktora danışmanız daha iyi olur, çünkü bu semptomun arkasına saklanabilecek bir grup hastalık vardır. Bunlara cilt enfeksiyonları, tiroid bozuklukları, otoimmün bozukluklar örnek gösterilebilir.
Kategoriler: Sağlık, Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/