İş Hayatında Karşınıza Çıkacak Fırsatları Artırmak İçin Pratik Bir Strateji: Yetenek Biriktirmek

Birçok kaynakta kişisel başarıya ulaşma konusundaki tek koşulun ustalaşmak olduğu söyleniyor. Bir konuda ustalaşmak elbette önemlidir, ancak bunu başarının tek koşulu olarak görmek büyük bir yanlış anlaşılmaya sebep oluyor.

Toplum, kazananları takdir eder ve yüceltir. Şampiyonlara, milyarderlere ve çizginin dışındaki birçok kişiye baktığımızda, onlar gibi bir alanda uzmanlaşan insanlardan öğrenebileceğimiz çok şey olduğunu itiraf etmeliyim.

Ama bu durumun inanılmaz derecede zor olduğunu da kabul etmemiz gerekiyor. Gerçekçi olalım, günümüzde kimse bir beceriye tamamen hakim olmak için 10 ya da 20 bin saat harcamak istemiyor. Hepimizin hayatında başka öncelikler de bulunuyor: aile, arkadaş, hobiler, sağlık… devamını siz getirebilirsiniz.

Aykırı kişiler hakkında kitaplar ve içerikler her zaman ilham vericidir. Ama pratik bir bakış açısıyla bakıldığında bunlar işe yaramaz. Tavsiyenin uygulanamayacağından değil, tavsiyeyi yapmak istemediğimizden.

Profesyonel Başarıya Daha Gerçekçi Bir Yaklaşım

Bob Dylan’ın başarı tanımını hatırlayalım:

“Bir insan, sabah kalktığı ve gece yattığı zaman aralığında yapmak istediği şeyleri yaparsa başarılıdır.”

Bu tanıma göre başarılı olmak istiyorsanız, iki şeye ihtiyacınız olduğu çıkarımını yapabiliriz: istikrarlı bir kariyer ve yeterli gelir.
Açık konuşalım, başarılı olmak için dünyanın en iyisi olmanız gerekmiyor. Milyoner olmanız da gerekmiyor. İhtiyacınız olan tek şey kariyer başarısı için değerli bir beceri seti (skillset).

Beceri Setinizi Oluşturun

Özellikle Türkiye’de yaşayanlar, gençliklerinden bu zamana kadar birçok işle meşgul olduğu için aslında birçok beceri setine sahip olur. Bu fikrin yanına bir de “Büyük bir çoğunluk mezun olduğu bölümde meslek edinmiyor” görüşünü ekleyince, geriye sadece deneyimlerinizden ortaya çıkan tabloyu kağıda dökmek kalıyor.
Geçmiş tecrübelerden ve güncel gelişimlerden gelen örnek bir yetenek setine yakından bakalım:
 • Web tasarımı
 • Yaratıcı yazarlık
 • Çizim

 • Proje yönetimi

 • Eğitim
 • Topluluk önünde konuşma
Kendi beceri setinizdeki becerilerin hiçbirinde usta olmak zorunda değilsiniz. Örneğin, ortalamanın altında çizim becerileri, makul web tasarım becerileri, ortalama pazarlama becerileri ve iyi ama mükemmel olmayan yazma becerileriniz olduğunu düşünün. Bu durum kendinizi analiz etmenizi kolaylaştıracak ve becerilerin nasıl birbirini besleyebileceğini görmenizi sağlayacaktır.
Bu yeteneklerin birleşimi belki de sizin için yepyeni bir kariyer alanı ortaya çıkarır.

Scott Adams‘ın How To Fail At Almost Everything and Still Win Big isimli kitabını okursanız, bu konuda algılarınız biraz daha açılabilir. Yetenek biriktirme konseptini işleyen Adams bu konuda şunları söylüyor:

“Bilgece başarılı olmak, bir konuda mükemmel olmak yerine iki tamamlayıcı beceriye iyi derecede sahip olmaktır.”

Steve Jobs’ın yaratıcılık konusundaki farklı noktaları birleştirme benzetmesi de bu konuya paralel bir düşünce sistemi içeriyor.

Gerçek Anlamda Kazandığınız Her Beceri Başarı Oranınızı İkiye Katlar

“Eğer bir konuda olağanüstü derecede ustalaşmak ve onu mükemmelleştirmek için büyük bir takıntıya sahipseniz, yanlış bir yaklaşım içinde ve en zor yoldasınız demektir. Konu yeteneklere gelince; miktar, kaliteyi yener.” — Scott Adams

Etrafınıza baktığınızda bunun birçok örneğini de göreceğinizi iddia ediyorum. Yaklaşımın temel mantığı: Her şey başarı oranınızı artırmakla ilgili.
Ne kadar fazla başarınız varsa, kariyer başarısı için daha fazla şansınız vardır. Şöyle düşünün, kendinizi sadece tek bir konuda geliştiriyorsanız, fırsatlarınız da buna paralel olarak sınırlı olacaktır. Ancak birden fazla beceriniz varsa, fırsatlarınız da aynı şekilde fazla olacaktır. Kariyer planlarının ve seçimlerinin özü budur.

“Beni Daha Değerli Yapacak Temel Beceriler Nelerdir?”

Ne kadar beceriniz varsa o kadar değer yaratırsınız. Peki profesyonel yaşamda size değer katabilecek ve sektör fark etmeksizin önemli yetenekler nelerdir?
• Verimlilik ve Üretkenlik: Eğer üstünüze düşen şeyleri fazlasıyla yerine getirebiliyorsanız, her zaman kendinize yeni yollar yaratabilirsiniz. Sağlam bir iç disiplinle beraber verimli olmayı alışkanlık haline getirdiğinizde herhangi bir konuyu öğrenmek çok kolay oluyor. Bu yüzden verimlilik ve üretkenlik diğer yeteneklerin bir basamak üstünde kalıyor.

• Yazmak: Düşüncelerinizi kelimelere çevirmek, her zaman diğer insanlarla olan iletişiminizi ve işinizi yaparken bazı noktaları netleştirmenizi sağlar. Yazılı iletişimde kendinizi açık ve basit ifade edebilmek sandığınızdan çok daha önemli ve çok az kişinin sahip olduğu bir beceridir.

• Psikoloji: Olayların nedenlerine inebilmek ve doğru soruyu sorabilmek, kendimizi ve başkalarını daha iyi anlamamıza yardımcı olur. Bir terapist olmak zorunda değilsiniz, ancak psikolojinin temellerini bildiğiniz sürece insanlarla olan iletişiminizde gözle görülür bir değişim olacaktır.
• İkna: Kimisi için sanat, kimisi için bilim. Bu tartışmayı bir kenara bırakırsak, ikna edici biriyseniz; liderlik, satış, iletişim yani içinde karşılıklı etki barındıran her şeyde büyük avantajınız var demektir.
• Kişisel Finans: Aynı yerde aynı kademede çalışan insanların yaşam standartları arasında nasıl bu kadar fark olabilir? Cevap kişisel finansta saklı. Birçok insan kariyeri boyunca nasıl daha fazla para kazanabileceğini araştırır. Bu noktada parayı yönetmek ise ayırt edici ve bir o kadar da önemli bir yetenek olarak konumlanıyor.

✍️ Editörün Notu Son Düşünceler

Tekrarlamakta fayda var, tek bir konuda uzmanlaşmak elbette önemli ve profesyonel yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Fakat bir o kadar da riskli olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu yüzden erken dönemde kişisel bir yetenek seti oluşturmak ve bu alanda becerilerinizi detaylandırmak ve birine kalmadan genel olarak geliştirmeye çalışmak karşınıza çıkan fırsatları da artıracaktır.

Tek bir konuya bağlı kaldığınız için hayatınızın fırsatını kaçırmış olabilirsiniz. Birçok alanda gelişimi ve fikir sahibi olmayı başarı için yapmıyorsanız bile, kendinizi tanımak için yapabilirsiniz.

Kişisel beceri setinizi oluştururken kendinize şu soruyu sorabilirsiniz: “Ben bir işe alım uzmanı olsam, hangi özellikleri benim için ayırt edici olurdu?”
Kategoriler: Kariyer

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version