Yeni Stajyerlere Yükselmek İçin Altın Değerinde 5 Tavsiye

Berk Tezkoşar

Berk Tezkoşar

Calibration Engineer, Tech Editor, DJ

Yaz geldi çattı, finaller bitti bitecek. Staj bulan şanslı kesimden iseniz öncelikle tebrikler. Staj süresi boyunca başarılı olmanın dışında uzun vadede kariyerinize olumlu şekilde yön vermek istiyorsanız size birkaç tavsiyemiz var.

1) Soru sormaktan çekinmeyin.

Genellikle insanların “saçma sapan sorular sorma” dediğini duymuşsunuzdur. Aslında bu durum stajınız için geçerli değil. Soracağınız sorunun saçma olduğunu düşünseniz bile sorabildiğiniz kadar çok soru sorun. Olabildiğince çok şey öğrenmek ve stajınızda başarılı olmak için soru sormaktan çekinmeyin. Patronunuza, çalıştığınız ekip arkadaşlarınıza ya da sizin gibi orada staj yapanlara soru sorun. Soru sormak rolünüz, şirketiniz ve içinde çalıştığınız sektör hakkında bilgi edinmenin en iyi ve kolay yoludur.

2) İyi bir izlenim bırakın.

Sık sık duyduğunuz bir söz gibi gelse de iyi bir izlenim, işvereninizle bulunduğunuz durumda ve daha sonrası için olumlu düşünceler oluşturacaktır. Böylece sizi o andan itibaren ciddiye alıp, çalışkan ve profesyonel olduğunuzu düşünürler. Böyle bir ilk izlenimi yaratmanın yollarından bazıları şunlar:

Ofis için profesyonelce giyinin. Ne giyeceğinizden emin değil iseniz, işe gitmeden önce sormaktan çekinmeyin. Şirkete göre değişmek ile birlikte her şirketin kendine has bir giyinme kıyafet yönetmeliği vardır. Buna uymaya özen gösterin.

Zamanında gelin ve işten erken ayrılmayın. Stajyerlerin yaptığı en büyük yanlışlardan biri de, nasıl olsa stajyerim algısında olup işe sabahları geç gelip, işten erken çıkmaktır. Bu hataya düşmeyin.

İşinize odaklanın. Çalışmanız gerektiği zamanlarda dikkatinizi tamamen işinize verin. Facebook’da, Twitter’da gezinip, telefonla konuşmak hem kötü bir izlenim edinmenize neden olur hem de yapmanız gereken işlerin süresinin uzamasına. Bu tarz aktiviteleri öğle molasında rahatlama, dinlenme amaçlı yapmanız daha yararlı olacaktır.


3) Bir sürü not alın.

Staja yeni başladığınızda tempoya alışmanız biraz zaman alabilir. Yanınızda ufak bir kağıt ve kalem taşımanız sizin için iyi olabilir. Öğrendiğiniz şeyleri, tanıştığınız kişilerin isimlerini, planları, verilen kararları yazın. Toplantıdan toplantıya koştururken alınan kararlar ve yapılan planları bir sonraki toplantıda hatırlamak güzel bir izlenim yaratmanızı sağlar.

4) Tam zamanlı bir pozisyon için şansınızı deneyin.

Staj imkanı sağlayan firmaların çoğu olmasa da bazıları, stajyerlere uzun dönem stajyer imkanı ve staj sonrası tam zamanlı çalışan imkanı sunmakta. Bu pozisyonlara doğrudan başlayabilir ya da mezun olduktan sonra iş bulma şansınızı garantileyebilirsiniz. Stajınız sonuna doğru yapabileceğiniz iyi bir şey, belki de tam zamanlı bir role geçiş sürecini başlatabilir. Yaptığınız işi beğendiyseniz ve şirketteki diğer çalışanlar gibi tam zamanlı bir pozisyonda rol almak istiyorsanız, bunu sormaktan çekinmeyin. Patronunuza bu sürecin nasıl işlediğini, şirketin böyle bir konu ile ilgilenen stajyerler için tam zamanlı pozisyonlar sunulup sunulmadığını sorabilirsiniz. Size nasıl çalışmanız gerektiğini söyleyebilir veya size yol gösterebilir. En kötü ihtimalle şirkette tam zamanlı bir pozisyon bulamazsanız, yapmış olduğunuz staj sizin için güzel bir deneyim olarak kalacak ve bir sonraki iş görüşmenizde referans olacaktır.

5) Çalışma arkadaşlarınızın isimlerini hatırlayın.

Diğer stajyerlerden, hatta çalışanlardan bile öne çıkmanın en güzel yolu, herkesin adını hatırlamaktır. Muhtemelen çok fazla insanla karşılaşacak, tanışacak ve birlikte çalışacaksınız. Hepsinin adını hatırlamak zor olabilir. Yine de bunu deneyin. Nerede oturduklarını, nerede gördüğünüzü hatırlamaya çalışarak isimlerini daha kolay ezberleyebilirsiniz.
Kategoriler: Uncategorized @tr

Yorumlar (0) Yorum Yap

/