Yaşadığınız Hayata Bakış Açınızı Değiştirecek 8 Muhteşem Belgesel

Kardelen Sepetçi

Kardelen Sepetçi

İAL13'/ YTÜ / #biryenipalmiye

Dünyayı, hayatı ve insanlığı çok daha derinden kavramamızı sağlayan belgeseller bazen hayatımızdaki birçok şeyi değiştirebiliyor. Kötü alışkanlıklarımızdan kurtulmak, doğa için bir şeyler yapmak gibi pozitif yönde hayatımıza dokunan ve bakış açımızı değiştiren 8 muhteşem belgeseli bir araya getirdik. İyi seyirler!

1) The Corporation (2003)

IMDb: 8,1

Kanadalı hukuk profesörü Joel Bakan’ın kitabından yola çıkılarak, Mark Achbar ve Jennifer Abbott’un yönetmenliğinde, yıllar süren girişimler ve araştırmalar sonucunda ortaya çıkan bu belgesel, kanun önünde tüzel kişi kabul edilen anonim şirketlerin doğasını, gelişim sürecini, toplumlara etkilerini ve gelecekteki muhtemel konumlarını konu alıyor. 450 saatlik kamera çekimleri ve 100 saati aşkın süren röportajlardan derlenen ve esprili bir bakış açısıyla mercek altına alınan The Corporation, “anonim şirket”i önce kanunlar önünde kabul edildiği haliyle, bir insan olarak, ele alıyor ve psikolojik incelemesini yapıyor. Bu incelemeler sonucunda anonim şirketleri “tehlikeli psikopatlar” olarak adlandıran film, ardından şirketler tarafından dünya çapında gerçekleştirilmiş bazı kapitalist girişimlerin insanların hayatlarındaki etkilerini gösteriyor. Belgeselin belkemiğini, dünyanın en büyük şirketlerinin (shell, pfizer, ibm, goodyear vb.) yöneticileriyle ve önemli düşünürlerle (noam chomsky, peter drucker, milton friedman, naomi klein, mark kingwell, vandana shiva and michael moore) yapılan röportajlar oluşturuyor. bu karışıma bir de şirket casusları, gizli bir pazarlamacı, akademisyenler, tarihçiler ve aktivistler eklendiğinde ve tv reklamlarından, şirket propagandalarından ve filmlerden görüntüler de eklendiğinde, şirket denen kurumun büyüleyici bir portresiyle karşı karşıya kalıyoruz. Birçok bilinmeyen noktaya parmak basan The Corporation, çeşitli festivallerden En İyi Belgesel Ödülü kazanmış, son derece etkileyici ve açıklayıcı bir yapım.


2) Food, Inc. (2008)

IMDb: 7,9

Bugün, Amerikalı bir çiftçinin kendi mısırını üretmesi söz konusu değil, yalnızca Monsanto’nun genetiği değiştirilmiş ve patenti alınmış mısırını satın alıp yetiştirebilir. Yine bugün, Amerika’da tüketilen etin hepsi yalnızca dört büyük şirketten geliyor. Tavukların göğüsleri büyüdükçe ve domatesler dayanıklılık adına genetik olarak değiştirildikçe, her yıl 73.000 Amerikalı e.coli bakterisinin kurbanı oluyor. Diğer yandan obezite tavana vuruyor ve şeker hastalığı daha önce görülmemiş oranlara yükseliyor. Food, Inc. , insanların marketlerden aldıkları yiyeceklerin aslında nereden geldiğini ve bunun gelecek nesillerin sağlığı için ne anlama geleceğini anlatıyor. Aynı zamanda, bir takım şirketlerle devlet kurumları arasındaki dostane ilişkiyi anlatıyor; tüketici sağlığına, tarıma, çiftçilere, hayvan haklarına ve çevreye düşman bir dostluğu… Türkiye’de gdo’lara karşı yürütülen kampanya döneminde bu filmi izlememiz özellikle önemli; bu anlamda Food,Inc. belgeseli bir tür harekete geçme çağrısı gibi. Ne yediğimize dair korkunç gerçeklerle bizi baş başa bırakıyor.


3) Nature’s Great Events (2009)

IMDb: 9,0

BBC’nin ünlü Doğal Tarih Birimi’nden yeryüzünün destansı hikayesini, olağanüstü hayvanların hayatta kalma mücadelesi ile kombine ettiği muhteşem bir seri. 11 şubat’ta başlayan bu dizi özet olarak planet earth tarzında ama farklı olarak her bölümde tek bir olayı anlatmaktadır. Örneğin ilk bölümünde yaz aylarında kutuptaki kar ve buzların erimesini, ikinci bölümde somon balıklarının göçünü anlatmaktadır. David attenborough tarafından sunulan belgesel abd’de discovery channel tarafından seasons of survival adıyla yayınlanacaktır. Belgeselin IMDb puanı 9.1/10.


3) Cosmos (1980)

IMDb: 9,3

Hakkında çok az şey bildiğimiz Kozmos artık daha yakın. Haluk Bilginer’in seslendirmesiyle Cosmos: Bir Uzay Serüveni; evrenin görkemini ortaya çıkartmak ve Kozmik Takvim ve Hayal Gücü Gemisi de dahil olmak üzere orijinal serilerin bilinen yönlerini tekrar keşfetmek için bilimsel hikaye anlatımının yeni yollarını buluyor. Şüpheci yaklaşımlarla merakı bir araya getirerek ve bilimi görsel, duygusal, spiritüel elementlerle dokuyarak daha önce yaşamadığımız deneyimler yaşatıyor. Carl Sagan’ın muhteşem belgeseli Cosmos, evreni anlamak için iyi bir başlangıç. Mavi küçük noktada başlayan yolculuğumuz nerede sona erecek, kim bilir?


4) Cosmos: A Spacetime Odyssey (2014)

IMDb: 9,3

Carl Sagan’ın 1980’lerde sunduğu çığır açan belgesel dizisi Cosmos’un takipçisi niteliğindeki belgesel, evrenin uzak köşelerindeki yeni dünyaları keşfe çıkıyor. Uzay-zaman ile ilgili değişik çıkarımları, dünya dışı yaşamları, gözlenebilen evrenin ötesini, geçmişi ve geleceği, nereden geldik nereye gidiyoruz sorularını daha derin hissetmemize neden oluyor.


5) Earthlings (2005)

IMDb: 8,7

Earthlings, Shaun Monson’ın yönetmenliğini, Joaquin Phoenix ve Persia White’in anlatıcılığını, Moby’nin müziklerini yaptığı 2003 yapımı belgesel. İnsan türünün kullandığı hayvan kaynaklı ürünleri elde ederken kullandığı insanlık dışı yöntemleri anlatıyor.
Pet shoplar, köpek sağlayıcıları ve barınaklar hakkında olduğu kadar çiftlik fabrikaları, deri ve kürk ticareti, spor ve eğlence endüstrileri, tıbbi ve bilimsel uğraşlar hakkında da derin bir araştırma sunan Earthlings, gizli kameralarla ve daha önce hiçbir yerde yayınlanmamış görüntülerle sadece hayvanlar üzerinden kar eden dünyanın en büyük şirketlerinden bazılarının uygulamalarını gün be gün anlatıyor. Güçlü, bilgilendirici ve düşünceleri gözden geçirmeye iten Earthlings; doğa, hayvanlar ve insanların ekonomik çıkarları arasındaki ilişkiyi ortaya seren şimdiye kadar çekilmiş en kapsamlı belgesel. Bize günlük hayatımızda fark etmeden yaptığımız ve alet olduğumuz şeylerin içerdiği vahşeti hatırlatmasıyla, insanlığın içindeki önlenemeyen şiddeti ve “güçlü doğrudur” ilkesiyle hareket eden dünyayı fark ettiriyor.


6) Planet Earth (2006)

IMDb: 9,5

Bu muazzam vahşi topraklarda, Afrika’nın yakıcı sıcaklıktaki bozkırlarından Kuzey Kutbunun dondurucu topraklarına da ceylanların, geyiklerin ve bizonların topuklarından, yırtıcı hayvanlar olan kartallar, kurtlar ve aslanlara kadar, dünya üzerindeki en harika vahşi yaşam örneklerine rastlıyoruz. Belgesel konu olarak “dünya”yı işleme iddiasını yerine getiriyor, ismini adını hak ediyor. Güney kutbunda -70 derecede penguen sürüsü fırtınada birbirine yanaşmış 4 aylık gecenin bitmesini beklerken, görüntü değişiyor ve kuzey kutbunda bir kutup ayısının aylar sonra karı buzu kırıp metrelerce derindeki ininden kafasını ilk defa çıkarma anını gösteriyor. 4 Emmy ödüllü 11 bölümlük Planet Earth, Dünya’nın 200 farklı noktasında gerçekleştirilen 5 yıllık bir yapım süresi ve şimdiye kadar BBC tarafından yapılmış en pahalı belgesel. IMDb’nin en çok oylanan dizileri listesindeki 3. Sırasını hala koruyor.


7) Life (2009)

IMDb: 9,1

Hayvanlar ve bitkilerin hayatta kalmak ve üremek için yapmaları gereken sıra dışı şeyleri gösteriyor. Saniyede 1000 kareyle çekilen inanılmaz görüntüler, taştan çekiçlerle çam fıstığı kıran kapuçin maymunları, sudan havaya zıplayan su aygırları ve örümcek ağından av çalan bukalemunlar. Devekuşunu devirmek için çete kuran çitalarla koşacak, balıkları tuzağa düşürmek için mükemmel bir daire oluşturan yunusları izleyecek ve Antarktika’nın buzları arasında katil balinalardan kaçmaya çalışan ayıbalığıyla sulara dalacaksınız. Toplamda 10 Bölümden oluşan BBC Life – Hayat belgeselini Tuncel Kurtiz’in sesiyle izlemek ise büyük bir keyif.


8) Human Planet (2011)

IMDb: 9,1

8 bölümlük belgesel serisinde Dünya’nın farklı bir coğrafik özelliğinde yaşayan insanların doğa ile olan ilişkisini ve inanılmaz hayat mücadeleleri ve insan türünün zorlu yaşam koşullarına adapte oluşu, en ilginç örnekleriyle sunularak; insanların vahşi doğa ile olan ilişkileri anlatılmaktadır. 70 ayrı hikayeden oluşan 2007 yılında başlanan yapımın çekimleri, 40 farklı ülkede yapılıp 3 yıl sürmüş, 2011 yılında yayınlanmaya başlanmıştır. BBC’nin yaptığı en güzel işlerden olan Human Planet belgesel serisi Türk sinema ve tiyatro oyuncusu Tuncel Kurtiz’ in muhteşem seslendirmesi ile buluşunca ortaya çıkan şaheser izlenmeye değer. Human Planet kesinlikle görüntü ve içerik kalitesi olarak dünyadaki en iyi belgesellerden biridir.

Bu içerik de ilginizi çekebilir: Netflix Belgeselleri: Yeni Bakış Açıları Kazandıran 30’dan Fazla Belgesel

facebook-paylas2 new-twitter-paylas2

Kategoriler: Kültür

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version