Vizyonuyla hayatlarımızı değiştirmeyi başaran Steve Jobs, 2011 yılında aramızdan ayrılmıştı. Kurucusu olduğu Apple ise başarılı bir şekilde sektöre yön veriyor ve bir milyardan fazla insanın Apple kullanıcısı olduğu tahmin ediliyor. Peki bu başarının ardında ne var? Steve’in tutkusunu, ticari zekasını ve tabii ki çalışkanlığını gösterebiliriz. Ardından, peki Steve’i bu noktaya getiren nedir diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabı sadece ilham aldığı kitaplar ile açıklanamaz fakat bu kitapların Steve’in hayatını büyük ölçüde değiştirdiği söylenebilir.
Bu kitaplar sizin de gelişiminize katkıda bulunabilir. Seriyi tamamladığınızda farkında olmadan farklı bir ilham edinebilirsiniz. Steve Jobs kitaplarını okumaktan bir zarar gelmez, faydasını da okumadan bilemezsiniz.
1) King Lear
Jobs, King Lear’ı okuduğunda lisenin son dönemlerindeydi. O zamanlar sık sık müzik dinleyip bilim ve teknoloji ilgili olmayan, daha çok edebi eserler okuduğundan bahsetmiştir. King Lear’daki trajedi genç Jobs için çok etkileyiciydi. Trajediyi oluşturan ana konu eskimiş monarşi, yıkıma giderken yaşanmış olaylardır.
2) Moby Dick
Amerikalı yazar Herman Melville’in epik romanı Moby Dick, genç Steve’i etkileyen romanların başında gelir. Jobs’ın en kapsamlı biyografisini yazan Walter Isaacson romandaki karakter Kaptan Ahab ile Steve Jobs arasındaki benzerliğe dikkat çekiyor. Jobs da kaptan Ahab ile kurumlara bağlı kalmaktan ziyade tecrübe edip öğrenme stratejisini izliyordu.
3) The Collected Poems of Dylan Thomas
Genç Jobs dizelerin tutkusunu keşfettiğinde üniversiteye hazırlanıyordu. Galli şair Dylan Thomas yazdığı şiirler ile Steve Jobs’ın ruhunu etkilemişti. Steve’in en beğendiği şiir “Do Not Go Gentle” adlı şiirdir.
4) Autobiography of a Yogi
Steve Jobs’ın birçok kez okuduğu bu kitap, Hintli yoga eğitmeni Paramahansa Yogananda tarafından yazılmıştır. Steve, Hindistan gezisi sırasında köy köy dolaşıp tekrar tekrar bu kitabı okuduğunu söyler.
5) Zen Mind, Beginner’s Mind
Hindistan’dan döndüğünde derin düşünmeye (meditasyon) ilgisi devam eden Jobs, Kaliforniya’da Shunyru Suzuki’nin derslerine katıldı ve hocasının yazdığı “Zen Mind, Beginner’s Mind” kitabı onu bambaşka bir insan yaptı. O sıralardaki yakın arkadaşı Daniel Kottke, Jobs’ın değişimi hakkında şöyle söyler: “O gerçekten ciddi ve kendini vermiş birine dönüştü. Ayrıca genellikle katlanılmaz bir insan olmuştu.”
6) The Innovator`s Dilemma
Steve Jobs’ın hayatındaki bir diğer önemli kitap “The Innovatior’s Dilemma” Harvard’da profesör olan Clay Christensen tarafında yazılmıştır. Bu kitap sayesinde Steve kannibalizmin, şirketin büyümesi için gerekli bir unsur olduğunu görebilmiştir. Apple’ın Ipod’u piyasaya sürüp müzik sektöründe önemli bir konuma gelmesi bu sayede gerçekleşmiştir.
7) Cutting Through Spiritual Materialism
Budizmi keşfederken okuduğu kitaplardan birisi olan “Cutting Through Spiritual Materialism”in temelinde egonun ve benliğin bir illüzyon olduğu anlatılır. Yazar Trungpa, ruhsal olarak kendimizi geliştirmekten ziyade sadece varoluşumuzu serbest bırakmamızı öğütler.
This post is also available in: English
Yorumlar (0) Yorum Yap