İnsanların Sözlü Saldırılarından Kendinizi Korumanın Eşsiz Yolu: Sözel Aikido

Sözel Aikido, savaş sanatı Aikidodan türetilen bir tekniktir. Bu dövüş sanatı, Morihei Ueshiba adlı bir dövüş sanatları ustası tarafından modern Japonya’da geliştirilmiştir. Çatışmalarda insanların rakibe zarar vermek değil, etkisiz hale getirmek için çaba göstermesi ilkesine dayanır. Tüm dövüş sanatları gibi Aikido da sadece dövüş tekniklerinden ibaret değildir. Bunun altında bütün bir felsefe vardır. Bunu uygulayanlar, her şeyden önce kişisel evrimi ararlar. Uygulamalarına fiziksel, zihinsel ve ruhsal planları dahil ederler. Rakiplerini küçümsemezler, aksine onları anlamaya ve onlardan öğrenmeye çalışırlar.



Bir grup yazar Aikido ilkelerini iletişimde uygulamaya başladı. Sözel Aikido kavramını bu şekilde geliştirdiler. Günlük çatışmalardan kaçınmanın veya yönlendirmenin mükemmel bir yolu olduğunu gördüler. Hayatımıza daha fazla huzur, dinginlik ve mutluluk getirmek için kullanabiliriz. Herhangi bir teknik gibi bu da öğrenilebilen bir şeydir ve uygulayarak büyük yararlar elde edebiliriz.


Sözel Aikido ve Saldırganlığa Tepki

Sözel Aikido’yu geliştiren kişiler, sözlü saldırıya maruz kalırken en önemli şeyin kendi iyiliğinizi korumak olduğunu belirtir. Sözlü bir saldırı, bir duygu kasırgasını serbest bırakabilir ve zihninizi karıştırabilir. Bu nedenle dinginliği korumak ve sorunu daha da kötüleştirmek yerine çözme amacına odaklanmak çok önemlidir.



Yapmanız gereken ilk şey, otomatik olarak tepki vermek değil daha ziyade kendi ekseni etrafında döndürmek için saldırının gücünü kullanmaktır. Bu sizi tam da saldırganınızın istediği yere yerleştirmelidir. Ona karşı taraftan bakmak yerine, fikir bu kişinin neye baktığını görmeye çalışmaktır.


Sözel Aikido Teknikleri

Sözel Aikido’nun saldırılarla yüzleşmek için bazı temel teknikleri vardır. Bunlar, bu tür durumlarla baş etmede etkili olduğu kanıtlanmış ve bu savaş sanatı hareketlerinden ilham alan mekanizmalardır.
Onay ve uyum sağlamak: Saldırı sizin için herhangi bir risk oluşturmadığında ve tekrarlayıcı hale geldiğinde bunu kullanın. Bu içseldir ve herhangi bir sözlü saldırının size zarar vermesini önlemek içindir.
Uyum sağla ve başlangıç pozisyonunda kal: Bu, diğer kişinin argümanında bir noktaya sahip olduğunu kabul etmek ancak kendi bakış açınıza bağlı kalmak ve bunun bilinmesini sağlamak anlamına gelir. Bunu entelektüel anlaşmazlıklar için kullanabilirsiniz.
Gururunu okşamak: Bunu, diğer kişi size üstün olduğunu göstermek arzusuyla sözlü olarak saldırdığında kullanabilirsiniz. İltifatlar veya pohpohlama, saldırganın arzusunu tatmin ettiği için saldırganlıklarını etkisiz hale getirir.
Zehirden arındıran yanıt: Bu, saldırıya bir soruyla cevap verdiğiniz zamandır. Bunun iki avantajı vardır. Bir yandan, diğer kişinin makul olup olmadığını değerlendirmesine izin verir. Öte yandan, sakinleşmeniz ve şiddetli tepki vermemeniz için size küçük bir zaman aralığı verir. Birisi size şahsen saldırdığında bu iyi bir fikir olabilir.
Amaç doğrulaması: Bu, diğer kişiye size kızdığının farkında olduğunuzu bildirdiğiniz zamandır. Aynı zamanda farkı sağlıklı iletişim ile çözmek istediğinizi ifade ediyorsunuz. Örneğin: “Fikrimden rahatsız olduğunuzu biliyorum, ancak neden bu şekilde düşündüğümü açıklamak istiyorum”.
Yüzleşme: Bu, saygı eksikliğini veya aşırı sözlü saldırganlığı frenler. Şuna benzeyebilir: “Bir hata yapmış olabilirim ancak bana bu şekilde davranmaya hakkınız yok bu yüzden bir özür talep ediyorum”.
Ses tonunuzu ılımlaştırın: Bu durumda, karşınızdaki kişinin size zarar verdiğini ve bunu kabul etmediğini fark etmesini sağlamaya çalışıyorsunuz. Örneğin: “Benimle böyle veya bu tonda konuşmaya devam edersen bu konuşma biter.”


Sözel Aikido, çatışmaları akıllıca yönetmeye çalışır. Burada, yalnızca gerçekten gerekli olduğu yerde enerji harcarsınız. İdeal olarak, önce 10’a kadar saymayı öğrenmeli, agresif tepki vermemeli ve sonra bu etkili tekniklerden bazılarını uygulamalısınız.

This post is also available in: English

Kategoriler: Gelişim

Yorumlar (0) Yorum Yap

/