Şapka Çeşitleri ve Geçmişten Günümüze Uzanan Hikayeleri

Şapka çeşitleri arasında en beğendikleriniz hangileri? Şapkalar, günlük kullanımdan özel günlere kadar çeşitli durumlarda başları örtmek için kullanılan çok yönlü bir aksesuar ya da tamamlayıcıdır. Bu yazıda sizlere geçmişten günümüze en çok kullanılan şapka çeşitleri listesini hazırladık. Derlemeyi okurken şapkanın evrimine de şahitlik edeceksiniz…


Şapka nedir?

şapka çeşitleri

Şapkalar, hava koşullarından korunmak için veya dini törenler ve yüksek profilli etkinlikler gibi özel günlerde gelişigüzel giyilebilen baş örtüleridir. Farklı malzemelerden yapılabilirler; plastik, pamuklu, yün veya keçe şapkalarınız olabilir. Hem erkekler hem de kadınlar şapka takıyor, ancak yirminci yüzyılın ilk yarısında erkek şapkalarına daha çok ihtiyaç duyuluyordu.

Bir tacın kraliyet doğumunu ilan etmesi gibi, şapkalar da sosyal statüyü gösterebilir. Pek çok polis ve askeri memur, posta hizmeti çalışanı ve dini figürlerin üniformalarının bir parçası olarak şapka takmasıyla, şapkalar kişinin işinin de bir göstergesi olabilir.


Şapkanın tarihine çok kısa bir bakış…

şapka çeşitleri

Şapkaların ne zaman ve nerede ortaya çıktığı belli değil, ancak en eski tasvirlerden bazıları Eski Mısır’a kadar uzanıyor.

  • Eski Mısır: En yaygın ve en eski şapka tasvirlerinden bazıları MÖ 3200’de Mısır’ın Thebes şehrindendi. Birçok üst sınıf Mısırlı, saçlarını kazıttığı için, onları serin tutmak için başlıklar takılırdı.
  • Roma İmparatorluğu: Roma’da kafatası benzeri şapka, pileus gibi şapkalar giyilirdi. Eskiden köleleştirilmiş Yunanlılar ve Romalılar tarafından giyilen Frig şapkası, Amerikan Devrimi ve Fransız Devrimi sırasında bir özgürlük sembolü haline geldi.
  • Orta Çağ: Şapkalar bir statü göstergesi haline geldi ve belirli grupları hedef almak için kullanıldı. 1215’teki Dördüncü Lateran Konseyi, Yahudilerin kendilerini belirli şapkalar ve diğer giysilerle tanımlamalarını gerektirdi.
    Şapkacıların yükselişi: “Şapkacı” terimi ilk kez on altıncı yüzyılda kullanıldı. En iyi şapkalar Milano, İtalya’da yapıldığından, kelime on sekizinci yüzyılda Avrupa’da daha yaygın hale geldi.
  • Kadın modası: On dokuzuncu yüzyıldan önce kadınlar büyük ölçüde mendil veya gevşek boneler giyerdi. 1800’lerin ilk yarısında, bu boneler çeşitli süslemelerle daha büyük ve daha süslü hale geldi. Yüzyılın sonunda kadınlar için daha fazla stil yaratıldı.
  • Şapkaların modern kullanımı: Şapkalar, 1960’lar boyunca erkek modasının yaygın ve beklenen bir yönüydü. Bugün, çoğu şapka bir moda aksesuarı olarak gelişigüzel giyilir. Bununla birlikte, at yarışı gibi şapkaların giyilmeye devam edildiği birkaç yüksek profilli sosyal etkinlik vardır. Britanya’daki Royal Ascot ve ABD’deki Kentucky Derbisi, katılımcıların şapka takmasını zorunlu kılar.

1910’larda erkekler yaz aylarında hasır şapka giyerdi.

şapka çeşitleri

Bu şapka çeşidi esasen hasır fötr şapkalardır. Yaz aylarında erkeklerin ve kadınların serinlemek için giydikleri bir şapkadır. 19. yüzyılın sonlarında, okullar, özellikle Birleşik Krallık’ta, öğrencilerin üniformalarının bir parçası olarak hasır şapka takmalarını zorunlu tutmaya başladı. Birinci Dünya Savaşı’nda bu şapkalar kaçınılmazdı.


1920’lerde zirvede şapka çeşitleri arasında Cloche şapka vardı.

Cloche şapka

Cloche şapkalar isimlerini şekillerinden alır. Cloche Fransızca “çan” anlamına gelir. Benzerliği görmek kolaydır. “The Fairchild Dictionary of Fashion” a göre, bir cloche, çok dar siperlikli veya sipersiz, kafaya sıkıca oturan, neredeyse tüm saçı gizleyen derin taçlı bir şapkadır. Neredeyse aşağı çekilmiş şekilde giyilir. 1960’larda yeniden canlanmalarına rağmen, en popüler oldukları zaman 20’lerdi.


1930’larda sessiz sinemanın yıldızı Buster Keaton porkpie şapkasını popüler hale getirdi.

porkpie

Keaton 20’li yıllarda porkpie şapkasını takmaya başladı ve sonraki on yılda şapka çok modaydı. Realize Magazine’e göre şapka, 1929’dan 1939’a kadar süren Büyük Buhran sırasında popülaritesinin zirvesine ulaştı.

Merak ediyor olabilirsiniz, buna neden pork pie yani domuz turtası deniyor? Çok basit, çünkü domuz turtalarına benziyorlar! Kenarın çevresine kıstırılan düz tepe, domuz turtasının kabuğuna benziyor. Eski bir şapka gibi görünseler de (kelimenin tam anlamıyla), porkpie günümüzde popülerliğini koruyor.


1940’larda kadınların tercihi Cartwheel şapkalardı.

Cartwheel

Cartwheel ilk olarak 1900’lerin başında giyildi, 30’larda yeniden ortaya çıktı ve ardından 40’lar ve 50’lerde popülaritesinde son bir canlanma yaşadı. İsmini, araba tekerleklerine benzerliklerinden alır. Esasen, aşırı derecede eğimli olmadıkça onları giyemezdiniz, çünkü siperlikleri alttan görülemeyecek kadar geniş.


1950’li yıllarda fötr şapka sahneye çıkıyor.

fötr şapka

Artık özenti hipsterlarla ilişkilendirilseler de, geniş kenarlı, girintili ve eğimli taçlı ve kurdeleli şapkalar olarak tanımlanan fötr şapkalar, birkaç on yıl önce modanın zirvesiydi. Yıllarca kullanıldıktan sonra fötr şapka, Frank Sinatra, Humphrey Bogart, kara filmler ve gangsterler gibi 50’lerin ikonlarıyla ilişkilendirildi ve bunların hepsi kesinlikle hala çok havalı kabul ediliyor.
1960’larda, eski First Lady Jackie Kennedy’nin pillbox şapkası modada estiriyordu.

Kennedy, kocası Başkan John F. Kennedy suikasta kurban gittiğinde giydiği korugan şapkasını tüm zamanların en ikonik şapkalarından biri yaptı. Fashion Encyclopedia’ya göre, korugan şapkaları ilk olarak 30’larda popülerdi. Ancak 1961’de First Lady’nin giydiği Başkan Kennedy’nin göreve başlama töreninde popülerliklerinin zirvesine ulaştı. Başkanlığı boyunca onları giymeye devam etti. Adı, şapkanın düz kenarları, üstü düz ve siperliği olmayan hap kaplarına benzemesinden geliyor.


1970’lerde şapka çeşitleri üzerinde hippilerin etkisi yadsınamaz: Floppy şapka

Floppy

İkonik aktris Brigitte Bardot, floppy şapkalarıyla tanınırdı. Bundan önce, şapkalar genellikle çok sertti ve daha küçüktü. Hippilerin salaş ve rahat giyim tarzlarının bu şapkanın tasarımında etkili olduğu düşünülüyor. O zamana kadar sert ve düz şekillere sahip olan şapkaların aksine floppy kıvrımlı ve yumuşak bir dokuya sahipti.

Bu şapka Yeşilçam’ın da vazgeçilmez aksesuarları arasındadır. Günümüzde floppy şapkanın, çan altları ve çan kolları dahil diğer serbest akışlı, esnek giysi parçalarıyla da ünlü olan 70’lerin on yılını mükemmel bir şekilde özetlediğini görebiliyoruz.


1980’lerde ilk akla gelen şapka: Bucket…

Bucket

LL Cool J ve hip hop topluluğu, yıllarca “Gilligan’s Island” ile ilişkilendirildikten sonra yuvarlak şapkaları yeniden moda yapma fırsatını değerlendirdi. Başlangıçta, kova şeklindeki bu şapka balıkçılar ve diğer açık hava insanları tarafından hem yağmuru hem de güneşi gözlerinden uzak tutmak için kullanılıyordu ve ayrıca kolayca katlanabilir bir kumaşı var.


90’larda steampunk rüzgarı modayı sarıp sarmaladı.

şapka çeşitleri

Daily Dot, steampunk modasını “Viktorya dönemi estetiği ile siberpunk arasında retrofütürist bir karışım” olarak tanımlıyor. Özünde, makine ve modayı birleştirerek gerçekten ilginç bazı giysi ve aksesuarlar üretiliyor.90’ların moda ikonu olan Linda Perry, o sırada farkında olmasa bile, sık sık metal işleme gözlükleriyle birlikte silindir şapka gibi görünen bir steampunk şapka takardı. Görünüm o kadar ikonik ve Perry ile eşanlamlı hale geldi ki, popüler bir Cadılar Bayramı kostümü bile oldu.


2000’lerin başında kamyon şoförü şapkalarının süslenmiş ve baskılanmış hali popüler oldu.

şapka çeşitleri

Tarihsel olarak konuşursak, bu dönem moda için zorluydu ve şapkalar da bir istisna değildi. Paris Hilton ve Nicole Richie gibi sosyetikler, önlerinde Von Dutch veya Ed Hardy marka isimleri bulunan basit kamyon şoförü şapkaları takmak için büyük paralar ödediler, hepsi bu… Bu şapkaları özellikle özel yapan başka hiçbir şey yoktu. O zamandan beri bu beyzbol şapkası biçiminden vazgeçtik ve onu “baba şapkası” ile değiştirdik.


2010’larda bereler tarihte kendine yer buluyor…

bere

Şapka çeşitleri arasında bereler 90’larda popülerdi. Ancak son dokuz yılda, kendi stilini taşıyan her hipster yatak başlarına bir bere salladığından, popülariteleri yeniden fırladı. Highsnobiety’nin editörü Jian DeLeon, Eylül 2018’de bir berenin Vox’a olan çekiciliğini açıkladı. “Riverdale” karakterlerini güncellediğinde, Jughead Jones’u ve her yerde var olan tacını aldı ve onu yenilikçi, bere takan, kara kara düşünen bir yazara dönüştürdü. Bundan daha fazla 2010 olamaz…

Yün veya pamuktan yapılan ve genellikle kışlık şapka olarak kullanılan örgü başlık. Benzer bir varyasyon, bere tepede takılı kalırken üstten veya yandan sarkması amaçlanan daha uzun bir tepeye sahip olan uzun çorap başlığıdır.


Diğer Şapka Çeşitleri

şapka çeşitleri

  • Elma şapkası: Gazeteci çocuk şapkasının daha büyük bir versiyonu, sekiz paneli ve üstüne dikili bir düğmesi var.
  • Ascot başlığı: Yün veya keçeden yapılmış, sert, yuvarlak taçlı düz başlık çeşitleri.
  • Beyzbol şapkası: Özellikle Amerika Birleşik Devletleri’nde kullanılan en yaygın şapka çeşitleri arasındadır. Bu gündelik ve giymesi kolay şapkalar, önü kavisli veya düz olabilen kısa-orta bir gagaya sahiptir ve tipik olarak üstte bir düğmenin altında bağlanan altı panele sahiptir. Boyut, birbirine oturan iki plastik parça ile ayarlanabiliyorsa, bu beyzbol şapkasına çıtçıtlı şapka denir. Ön iki panel hariç tüm paneller file ise ve çıtçıtlı ise bu bir kamyon şoförü şapkasıdır.
  • Kayıkçı şapkası: Bu hasır şapkaların kısa bir tacı ve düz bir tepesi vardır ve genellikle berber dörtlüsü tarafından giyilir. Boater şapkaları, Venedik’teki gondolcuların giydiği şapkalara çok benzer (daha ince ve geniş kenarlı ve arkadan bir kurdele sarkan).
  • Konik Asya şapkası: Bu şapka, Asya’daki bir ülkeye ve hatta bölgeye özgü değildir. Aksine, Doğu ve Güney Asya arasındaki birçok ülkede benzer tasarıma sahip şapkalar ortaya çıktı. Kullanıcıları hem güneşten hem de yağmurdan korumak için tasarlanmış pratik bir şapkadır ve Vietnam’dan Japonya’ya kadar her yerdeki çiftçiler için mükemmel bir seçimdir. Geçmişte, mücevherlerle süslenmiş veya başka şekilde süslenmiş konik Asya şapkaları da soylular tarafından giyilirdi.
  • Kufi şapka: Kufi şapka, Kuzey, Doğu ve Batı Afrika’nın yanı sıra Güney Asya’nın bazı bölgelerinde giyilen, kenarsız, dar bir başlıktır. Birçok Batı Afrikalı erkek için ulusal kostümün bir parçasıdır ve genellikle başka yerlerde dini kıyafetlerle ilişkilendirilir. Tığ işi kufi şapkalar Müslüman dünyasında popülerken, desenli şapkalar Afrikalı Hıristiyanlar ve Yahudiler tarafından tercih ediliyor. ABD’de, giyenler ayrıca çeşitli inançları temsil eder. Kufi şapka daha çok erkeklerde görülse de, bir avuç gelenekte unisex bir aksesuar olarak kabul edilir.
  • Boonie şapka: Pamuk, dimi veya kanvastan yapılmış, sarkık, geniş kenarlı bir şapka. Askerler tarafından giyildikleri Vietnam Savaşı sırasında ortaya çıktılar.
  • Bowler şapka: Derbi şapkası olarak da bilinen bu şapkalar, yuvarlak taçlı ve kısa kenarlı sert bir keçeye sahiptir.
  • Kovboy şapkası: Şapka çeşitleri arasında pek çok yerde görebileceğiniz bir türdür. Batı Amerika ile ilişkilendirilen bu şapkalar keçe, deri veya hasırdan yapılır ve çok geniş, kıvrık kenarlara sahiptir. En yaygın taç şekli, sıkıştırılmış bir C veya gözyaşı şeklidir. Popüler bir kovboy şapkası türü stetson’dur.
  • Duckbill şapka: Sarmaşık ve ascot şapkası arasındaki bir melez, bir ördeğin gagasına benzeyen, gagaya doğru abartılı bir eğimle arkaya doğru yuvarlak bir tepeye sahiptir.
  • Fascinator şapka: Büyük ölçüde Birleşik Krallık’taki kraliyet düğünleriyle ilişkilendirilen fascinator şapka, bir saç bandı stiline sahiptir veya saça kırpılır. Her şekil ve boyutta süslü süslemeler kullanırlar.
  • Fes: Fesin nereden geldiği konusunda ihtilaf vardır. Olasılıklardan biri, Fas’ın Fes şehrinden gelmiş olmasıdır. Genellikle kırmızıdırlar ve tepesinde bir püskül bulunan konik, silindir şeklindedirler.
  • Fitted şapka: Bir tür beyzbol şapkası.
  • Floppy şapkalar: Güneş şapkaları olarak da bilinen bu şapkalar, takan kişi için gölge yaratan büyük bir çapa sahiptir. Kenarın ağırlığını tutmak için tipik olarak kağıt örgüler, tüvit veya diğer daha sağlam malzemeler kullanırlar.
  • Gambler şapkası: Bu şapkanın geniş bir kenarı ve kenarında sıkı, kıvrık bir dudağı vardır. Taç tipik olarak düzdür ve büyük bir oval şekle sahiptir.
  • Homburg şapkası: Kenarları kıvrık, yanlarda daha fazla kıvrılan oval şekilli bir şapka. Tepenin her iki tarafında bir merkez çentiği oluşturan iki tutam vardır.
  • Sarmaşık şapka: Düz başlık olarak da adlandırılan bu, yerine dikildiği yerde gagadan aşağı doğru eğimli, hafif yuvarlak bir tepesi olan düşük profilli bir şapkadır. Düz başlık adı, arkası alttan katlanmış bir masaya yerleştirildiğinde mükemmel şekilde düz şeklinden gelir.
  • Kettle-brim şapka: Neredeyse bir melon şapkanın hasır bir versiyonu gibi olan bu şapkaların yuvarlak bir tacı ve kenar çevresinde bir inç yukarıya doğru kıvrılan orta kenarlığı vardır. Bazı stillerde fiyonk, kurdele veya çene kayışı bulunur.
  • Cankurtaran şapkası: Geleneksel olarak hasırdan yapılan bu şapkalar, güneşten korunmak için abartılı derecede geniş, düz bir siperliğe ve tepede bir orta girintiye sahiptir.
  • Gazeteci şapkası: Düz şapkaya benzer şekilde, bu şapkalar, yarı düz tacın tepesindeki bir düğmeyle birbirine bağlanan, daha yuvarlak bir kenar oluşturan altı veya sekiz çeyrek panellere sahiptir.
  • Taşra şapkası: Kenarları kıvrık düz, geniş kenarlı bir şapka. Taç şekli değişir ancak tipik olarak bir gözyaşı veya C şekline sahiptir.
  • Panama şapkası: Bu şapka Ekvador’dan geliyor ama tek bir stil ile tanımlanmıyor. Panama şapkalarının ortak noktası toquilla samanıdır.
  • Peru şapkası: Bir bere gibi, Peru şapkası veya chullo daha az oturan bir tarza sahiptir. Her iki yanında, alttan sarkan bir çift püskül şeklinde uzanan bir çift kulak kanadı içerir ve ayrıca üstte bir ponpon olabilir.
  • Pith helmet: Bugün, bu tarz ABD Posta Servisi çalışanları ile ilişkilendirilmektedir. Ancak safari şapkaları olarak da bilinen miğferler, on dokuzuncu yüzyılda Afrika, Güneydoğu Asya ve diğer bölgeleri gezerken onları takan Avrupalılarla da bağlantılı. Adını orijinal olarak yapıldıkları sholapith malzemesinden alan miğferler, hafif, kumaş kaplı, yuvarlak bir tacı ve hafifçe aşağı doğru eğimli bir siperliği olan baretlerdir.
  • Tam şapka: Daha yuvarlak bir taç ile başın arkasından veya yanından hafifçe sarkan gevşek bir stil. Ayrıca tığ işi örgü, hafif bere hissi veren ve çok renkli olabilirler.
  • Top şapka: Daha çok kostüm veya resmi bir durum için giyilen ikonik bir şekil. Bu şapkaların üst kısmı düz ve orta kenarlı büyük, uzun bir tacı vardır.
  • Trapper şapka: Rusya menşeili, kürk astarlı ve tacın tepesine kadar bağlanabilen veya kulakları kapatmak için çenenin etrafından alçaktan bağlanabilen kulak kapaklı, çeşitli malzemelerden temin edilebilen bir kış mevsimi şapkası.
  • Vizör: Taçsız bir stil, ancak gölge oluşturmak için bir fatura eklenmiş başın çevresini saran bir bant. Farklı genişliklerde kenarlı ve kenarsız varyasyonları vardır.
  • Güneş şapkası: Adından da anlaşılacağı gibi bunlar çoğunlukla vücudun üst kısmını güneşten korumak için kullanılır ve çoğunlukla gelişigüzel giyilir. Şapkanın siperi kıvrımlı farklı boyut ve şekillerde olabilir. Şapkayı uçmaması için yüze sabitlemek için alt kısımda genellikle kayış takılıdır.
  • Güneşlik: Beyzbol şapkasının taçsız bir versiyonu olarak kabul edilebilir, sadece kenar ve tacın bir kısmı kayış şeklindedir. Daha çok tenis gibi sporlarda kullanılan bu ürün giyen kişinin yüzünü güneşten korur.
  • Booble şapka: Bu şapkalar yünden yapılır, kışın en çok kullanılan çeşitlerden biridir. Bere gibi görünür ancak kafanın etrafına tam oturur ve başı tamamen sarar.

 

 

This post is also available in: English Français Español Deutsch

Kategoriler: Kültür, Tarih

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version