30’larınızda Pişman Olmamak İçin O Yaşa Kadar Para Hakkında Öğrenmeye Değer 14 Şey

Philippe Dumas

Philippe Dumas

Yeni nesil iş insanı

Bazı insanlar 30 yaşına kadar kendi evlerini, arabalarını satın alıp kendi işlerini kurmayı başarırlar. Böyle insanların yaşıtları ise onlarla aynı yaşta olmalarına rağmen hala para denen kavramı doğru şekilde anlayamadığını düşünürler. Her gün nasıl daha iyi kazanabilecekleri üzerine kafa yormaya devam ederler. Bir tarafta üst üste yaşanan maddi felaketler ve diğer tarafta ise refah söz konusudur. Bu ikisi arasında fark yaratansa paraya dair bilinmesi gereken değerli detaylardır. Bu bilgiler henüz gençken inanın çok faydalı olabilirler.
İşte o bilgilerden en değerli olanları!

1) Çocuklar masraflıdır.

“20, 25 veya en geç 30 yaşında çocuk sahibi olmanız gerekiyor” gibi çok saçma klişeler vardır. Ciddi konuşmak gerekirse çocuk yetiştirmek oldukça masraflıdır. Bu yüzden, tamamen hazır olduğunuzda onlara sahip olmak en iyi senaryodur. Acele etmeyin. Bu sayede her dakika para düşünmek yerine harika anların tadını çıkaracaksınız.




2) Terfi istemek utanç verici bir şey değildir.

Eğer 3-4 yıldan fazla süredir aynı pozisyonda çalışıyorsanız kariyer basamaklarını tırmanmanın birazcık zamanı gelmiş demektir. Terfi istemek finansal durumunuzu iyileştirmek için doğru adımdır. Bu yüzden terfi ve maaş zammı istemekten çekinmeyin. Aynı zamanda daha büyük sorumluluklardan ve artan iş yükünden korkmayın. Zaten hayatınızda ciddi bir şeylerin değişmesi için ciddi anlamda zorlanmanız gerekiyor. Çünkü değişim sabır ister!




3) Bir ev kiralamak satın almaktan daha karlıdır.

Genelde gayrimenkule yatırım yapmanın harika bir karar olduğunu düşünüyoruz. Ancak bir ipotek için çok daha fazla ödemek zorunda iken gayrimenkul daha ucuz hale geliyor. Yani aslında karlı mı?
İşte sizin için açıklayıcı bir örnek. Bir evin 200.000 TL olduğunu varsayalım. Kiralaması ise ayda 1.100 TL civarında ve yıllık kira tutarı 13.200 TL.



Bu 13.200 TL’yi evin genel maliyetinden çıkaralım. Kalan tutarı %8 faizli bir tasarruf hesabına koyalım. Böylece, onunla olan yıllık gelirimiz stopajı çıkardığınızda net gelir 13.150 TL olacak ve bu da neredeyse evi bir yıl daha kiralamak için yeterli olacak.
Bunun dışında bakım, vergi ve mobilya için para harcamanıza gerek yok. Bu yüzden, kiralamak veya satın almak konusunda bir karar vermeden önce, tüm masrafları sayın ve daha karlı olanı seçin.


4) Sağlığınıza ve eğitiminize yatırım yapın.

Sağlık olmadan başarıya ulaşmak çok zor. Bu nedenle, kendinize iyi bakmanız, yılda en az bir kez tatil yapmanız, iyi uyumanız ve sağlıklı beslenmeniz önemlidir. İyi bir eğitim zamanı geldiğinde birçok kapı açabilir ve sınırları ortadan kaldırabilir.


5) Bilmediğiniz bir şeye yatırım yapmayın.

En kısa sürede zengin olmak isteseniz bile, finansal sorular söz konusu olduğunda soğukkanlı, dinç ve sakin bir zihne sahip olmanız gerekiyor. Duygularınızı takip ederek ve şüpheli projelere yatırım yaparak paranızın çoğunu (hepsi olmasa bile) kaybedebilirsiniz. Projeyi ve başarılı olma şansını anlamlı bir şekilde değerlendirmek için önceden uzmanlara danışmak her zaman daha iyidir.




6) Eski borçları ödemek için borç almayın.

Eskisini ödemek için yeni bir borç almak ya da borç ödemek için kredi çekmek genelde sık yapılan büyük hatalardan biridir. Bu bir kısır döngüdür. Hiç borç almamak çok daha iyi. Ancak, borcunuz varsa yapmanız gereken bu borcu ödemek için yeni bir şeyler satın almayıp çokça tasarruf yapmaktır.


7) Arkadaşlarınızla bağınızı koparmayın ve yeni insanlarla tanışın.

Amerikalıların şöyle bir sözü var:

 “Mahkemede bir arkadaş, çantadaki bir kuruştan daha iyidir”



Bu, gerçeklik payı yüksek olan bir söylem. Bazen bağlantılar paradan çok daha önemlidir. Bir düşünün, belki de bu sözleri kanıtlayan durumlarla karşılaştınız.


8) Kaliteli ayakkabı ve kaliteli giysi satın almak daha etkilidir.

Kaliteli giysiler size ucuz giysiler daha uzun süre hizmet eder. Bu nedenle dayanıklı şeylere para harcamak daha etkilidir. Gerekli öğelerin kaliteli bir listesini yapmaya çalışın ve bunları satın alın.




9) Dürtüsel alımlardan kaçının.

İhtiyacınız olmadığı halde karşı koyamadığınız bir takım dürtüler sonucu satın aldığınız şeyler kısa vadede mutlu etmesine rağmen uzun vadede daha büyük mutsuzluklara neden olur. Sıkı bir bütçeniz varsa, bunun içinde çok fazla delik açacaktır. Bunlar yalnızca o anki mutlu olma ihtiyacınızı giderirler. Halbuki mutlu olmanın başka yolları da vardır.


10) Yaşlılık yılları için şimdiden para biriktirmeye başlayın.

Bugün 20 yaşındasınız ve bunu bilmeden önce 30 yaşında olacaksınız. Zaman hızla akar ve acımasızdır. Siz gençsiniz; bir yerden sonra torunlarınızı anaokulundan almak zorundasınız. Her ay az da olsa para biriktirmeye çalışın.




11) Evde yemek pişirin ve evde yiyin.

Birçoğumuz kafe ve restoranlarda yemek yemeyi tercih ediyoruz ya da dışarıdan söylüyoruz. Belki de evde yemek yapamayacak kadar tembeliz ya da yanlış düşünceler sonucu dışarıdan yemek söylemenin ya da dışarıda yemenin çok pahalı olmadığını düşünüyoruz. Evden çıkın ve marketleri ziyaret edin. Akşam yemeğiniz için ne kadar harcadığınıza bir bakın. Evde yemek yapmanın çok daha ucuz olduğunu göreceksiniz.


12) Maaşınızın bir bölümünü tasarruf hesabına koyun.

Hayat tahmin edilemezdir. Bir anda ceplerinizi boşaltacak bir çok şey yaşayabilirsiniz. Ama böyle durumlarda para nereden gelecek? Her ay para biriktirir ve tasarruf hesabına koyarsanız sıra dışı bir durumda paniğe kapılmazsınız. Bu da size huzur verir.




13) Mali giderler söz konusu olduğunda beraber yaşadığınız sevgilinize, eşinize ya da ev arkadaşınıza bu konudaki hassasiyetlerinizi empoze etmeye çalışın.

Ortaklar, finansal sorunlar da dahil olmak üzere her şeyde oy birliği ile ilerlemelidir. Para biriktirmeye çalışıyorsanız ve eşiniz har vurup harman savurmaya devam ediyorsa asla zengin olamazsınız. Eşinizle, sevgilinizle, ev arkadaşınızla konuşun ve masraflar için oy birliği ile strateji geliştirin. Ortak finansal hedefler belirleyin ve bunları başarın. Uygun motivasyona sahip olmak için ortak hedefler belirleyebilirsiniz. Örneğin bir tatil için para biriktirmeyi deneyin.


14) Pasif bir gelir kaynağı yaratın.

Senin için yeterli para getiren bir işin olması harika bir şey. Fakat dengesiz dünyamızda, dalgalı ekonomilerde farklı gelir kaynaklarına sahip olmak her zaman daha iyidir. İnternetten para kazanmak bu noktada avantaj sağlıyor. Bununla ilgili aşağıda daha önce derlediğimiz iki içeriğe göz atabilirsin.
Kategoriler: Yaşam

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version