Loci Metoduyla 5 Adımda Hafıza Şampiyonu Olabilirsiniz

Elif Özçakmak

Elif Özçakmak

İTÜ - İşletme Mühendisliği | Editör @ceotudent

Hafızanızın zayıf olduğunu mu düşünüyorsunuz?
Olayları, tarihleri, isimleri kolayca hatırlayamıyor musunuz?
Beynimiz, algıladığımız hiçbir bilgiyi silmez, bir yerlere depolar. Bu bilgileri, bazı bağlantılar kurarak beynimize kodlarız ve hatırlamak istediğimizde bu bağlantıları kurarak bilgileri depoladığımız yerden geri çağırmış oluruz. Ancak bu bağlantıları sağlam kurmadığımız takdirde, depolanan bilgiyi hatırlamamız zorlaşır.
Peki, bu bağlantıları nasıl kuracağız?



Antik Yunan ve Roma medeniyetlerinde, senatörlerin konuşmalarını ezberlemek için kullandığı Loci (mekan) metoduyla, öğrendiğimiz şeylerin çoğunu kolayca hatırlayabiliriz. Dil öğrenmede de oldukça faydalı olan bu yöntemi hafıza şampiyonlarının da kullandığı söyleniyor.
Loci Metodunu 5 adımda uygulayabilirsiniz:

1) Kendinize bir zihin sarayı oluşturun.

Sherlock dizisinde Sherlock Holmes’ün kullandığı zihin sarayını bilenler bilir. Siz de, kendinize bir saray oluşturun. Zihin sarayınız, hayali bir mekân da olabilir; şimdiye kadar gördüğünüz bir mekan da olabilir: Çocukluğunuzu geçirdiğiniz ev, şu an yaşadığınız ev, her gün geçtiğiniz cadde, okulunuzdaki kütüphane… Önemli olan büyük ve detaylı olmasıdır. Bu yüzden detaylarını ne kadar iyi bildiğiniz bir yer olursa sizin için o kadar kullanışlı olur. Bunun yanında, zihin sarayınız olarak seçtiğiniz yeri hafızanızda iyice görselleştirin. Sarayınızın içinde olduğunuzu düşünün, zihninizde her açıdan görünüşünü canlandırın.




2) Zihin sarayınızda, bir rota belirleyin.

Zihin sarayınızda, detayların iyice aklınıza yer etmesi gerekir. Her şeyi alelade düşünmek yerine belirli ipuçlarıyla bir rota belirleyebilirsiniz. Örneğin; evinize dış kapıdan girdiniz, girişteki çiçek desenli anahtarlık, salonunuzdaki Picasso tablosu, camınızın önündeki fesleğen… Görsel hafızanız güçlüyse bunları görsel olarak aklınızda tutabilirsiniz; işitsel zekanız güçlüyse zihin sarayınızda gezerken bunları sesli bir şekilde sayarak da hafızanıza kodlayabilirsiniz.


3) Sarayınızı doldurmaya başlayın.

Sarayınızı oluşturdunuz. Şimdi sıra, içini doldurmaya geldi. Bilgileri kaydedebileceğiniz spesifik yerler belirleyin. Bu yerlerle, saklayacağınız bilgileri görme veya işitme gibi duyularla; sembollerle ilişkilendirebilirseniz işiniz kolaylaşır. Bu konuda yaratıcı olun. Yaptığınız tuhaf bağdaştırmalar bilgilerin aklınızda daha kolay yer etmesine yardımcı olacaktır.




4) Depolama alanlarınızı gereksiz bilgilerle doldurmaktan kaçının.

Her yere kontrol edebileceğiniz miktarda bilgi koyun ve bir rota üzerinden ilerlemeyi ihmal etmeyin. Örneğin, bir konuşma ezberliyorsanız ilk birkaç cümleyi paspasınıza, sonraki birkaç cümleyi anahtar deliğine yerleştirebilirsiniz. Birbiriyle ilişkisi olmayan bilgileri aynı yere koymayın. Bu, kafanızın karışmasına sebep olacağı için pek akıllıca bir fikir değildir.
Zihin sarayınız artık kullanıma hazır. Şimdi basit bir örnek yapalım: Yazacağım 10 kelimeyi zihin sarayımızdaki mekanlara yerleştirerek ezberlemeye çalışalım.
“Hazine, bal, koşmak, otobüs, şarkı, kuş, üşümek, hırka, salıncak, resim ”

Evinize girdiniz, ayakkabılığın üstünde bir hazine sandığı gördünüz. İçini açtınız ve içinde koca bir kavanoz bal var. Salona geçerken dışarıdan bir ses duydunuz ve hemen cama koştunuz. Bir otobüs geçiyor ve içinde şarkı söyleyen kuşlar var. Sonra üşüdüğünüzü fark ettiniz. Hırka almak için odanıza geçerken holde dev bir salıncak gördünüz. Biraz sallanıp odanıza gittiniz. Hırkanızı giydikten sonra masanızın üzerinde küçük yeğeninizin geçen gün sizin için çizdiği resmi gördünüz ve mutlu oldunuz.


5) Zihin sarayınızı ziyaret etmeyi unutmayın.

Bir sürü bilgiyi içine yerleştirdiğiniz zihin sarayınızı arada bir yoklamakta fayda var çünkü zamanla hafıza depolarınız tozlanabilir, rotaları unutabilirsiniz. Böylece bilgiye giden bağlantılar kopar ve teknik bir işe yaramaz. Bu yüzden, arada sırada zihin sarayınızı keşfe çıkın. Farklı rotalarla gezebilir, rotalarınızı tersten takip edebilirsiniz.
Gördüğünüz gibi, Hafıza Sarayı Tekniği de denen Loci Metoduyla büyük detaylı ve göz alıcı bir mekana bilgileri bir senaryoyla yerleştirerek hafızanıza kaydedebilirsiniz. Bu teknikle hafızanızı geliştirebilir, bilgileri canlı tutabilirsiniz.
Siz de, kendi zihin sarayınızı oluşturun ve ona hükmedin!

This post is also available in: English

Kategoriler: Bilim, Gelişim, Strateji

Yorumlar (0) Yorum Yap

/
Exit mobile version